MENY

Kunskapskanalen

15.00UR Samtiden Samtal och talare i tiden från lärosäten och arenor - vetenskap och kunskap. UR.

18.00Island runt Skagi. Ett paradis för fågelskådare, och spännande historier om spöken och troll! Guiderna Lara Omarsdottir och Ómar Ragnarsson tar med oss till halvön Skagi på norra Island. Del 4 av 8. UR. Från 2016.

18.55Historiska trädgårdar Glorup. I godset Glorups barockträdgård finner man spegeldammar, långa alléer och porlande vatten. Det har blivit hög tid att återställa platsens forna skönhet. Del 3 av 6. UR. Textat sid. 199.

19.25Nya Zeeland: Den blå kusten Del 1 av 6. Högst upp på Nya Zeelands Nordö sträcker sig en smal halvö mot norr. Där finns smala fjordar med rikt djurliv och dit söker sig stingrockor som människan fruktar. Men det är rockorna som har skäl att vara oroliga - de följs av en hel grupp späckhuggare. Från 25/5 i K. Även i K 30/5.

20.10Jesus och kristendomens martyrer Amerikansk dramadokumentär från 2014. Del 2 av 3: Martyrer. Hur kommer det sig att de romerska försöken att stävja framväxten av kristendomen bara verkar stärka den? När de kristna anhängarna vägrade att offra till romarrikets hedniska gudar hårdnade tonen gentemot dem. De misstänkliggjordes för avvikande beteende och anklagades till och med för kannibalism i och med ritualer såsom nattvarden. Från 2015. Även i K 27/5 och K 30/5.

21.00Fighten mot fobier Fåglar. Realityserie om fobier. Först ut är tio personer med fågelfobi som möter sina värsta mardrömmar. Vi följer deras känslomässiga kamp under några dagar, och tillsammans med psykologer arbetar de för att bli av med fobin. Del 1 av 6. UR. Från 2016. Även i K 28/5 och K 31/5.

21.45Mekongfloden - en resa genom Asien Brittisk dokumentärserie från 2014. Del 4 av 4: Sue har nått fram till Kina under sin 500 mil långa resa längs Mekongfloden. I Kinas städer byggs det en skyskrapa var femte dag, medan Mekongfloden visar sin bästa sida genom landet. 240 mil av floden går genom Kina, genom berg, raviner och längs otaliga av Kinas allt mer turismanpassade städer. Sue hittar en av de största turistattraktionerna, en temapark med en enda attraktion: ursprungsbefolkning. Samt besöker en pu?er-teodling, där efterfrågan på det uråldriga teet som åldras som årgångsvin har gjort odlarna rika. Från 20/5 i K.

22.35Gift med en diktator Fransk dokumentärserie från 2015. Del 4 av 4: Agathe Habyarimana, Rwandas första dam 1973-1994 är internationellt efterlyst men befinner sig i en Parisförort och gör sin första intervju om Rwandas blodiga massakrer under hennes makes tid vid makten. Även medverkande: den enda som överlevt av Eva Brauns släktingar, hennes kusin Gertraud Weisker. Serien bjuder på unika möten med de kvinnor som levt med några av världens värsta diktatorer. Hade de något inflytande över sina mäns makt och vad spelade de själva för roller som fruar till envåldshärskare? Och vad har konsekvenserna av deras agerande blivit för de människor som levde under deras mäns styre? Vi får både höra kvinnorna själva berätta men även dem som levde under dess styre, människor vars liv för alltid förändrades. Från 22/5 i K. Även i K 28/5.

23.30Världens natur: Djurens mäktiga vandringar Brittisk naturserie från 2016. Del 2 av 3. Varje vår lämnar 100 000 vildrenar vinterbetet i Alaska för en lång och riskfylld vandring. Målet är Yukons kustslätter där de ska föda sina kalvar. Innan de når dit ska de passera höga berg, strida floder och hungriga vargar. Från 21/5 i SVT2. Även i SVT2 27/5. Textat sid. 199.

00.20Hamburgare utan att offra kor Hamburgare utan att offra kor. Mark Post är professor i fysiologi vid universitetet i Maastricht. Han blev världskänd när han presenterade världens första odlade hamburgare. Arrangör: Eat. UR.