MENY

SVT 1

06.00Helt lyriskt Ola Salo och Annika Norlin. Sveriges bästa artister tonsätter den svenska poesins mästerverk. Denna gång: Ola Salo och Annika Norlin tolkar Hjalmar Gullberg och Karin Boye. Programledare: Fredrik Lindström. Del 5 av 6. HD. Från 19/7 i SVT1. Även i SVT24 27/7. Textat sid. 199.

07.00Guld på godset Dansk serie från 2018. Ett föremål av den säregne konstnären Ovartaci dyker upp hos värderingsexperterna, när programmet besöker Grenå. I Guld på godset åker programledaren Sofie Østergaard Danmark runt på jakt efter danskarnas dolda skatter. Ägarna till några särskilt utvalda föremål har dessutom möjlighet att erbjuda sin klenod till försäljning till antikhandlarpanelen: Margit Damgaard-Lauritsen, Mads Holst och och Ulrik Kemnitz. Del 3 av 10. HD. Från 16/7 i SVT1.

08.00Medicin med Mosley Brittiskt medicinprogram från 2018. Mental hälsa. Michael Mosley och hans team av läkare är tillbaka, och inleder säsongen med ett specialavsnitt om mental hälsa. Vilket är det bästa sättet att undvika stress? Michael gör ett experiment och ser vad som är effektivast av yoga, tankearbete eller klassiskt trädgårdsarbete. Och genetikern Gabriel Weston undersöker om man kan äta sig till att bli lyckligare. Del 1 av 4. HD. Från 15/7 i SVT1.

08.55Diagnoskampen Kunskapstävling om medicin och hälsa. Säsong 3. Försäkringsförsäljare utmanar läkarlaget. Ska tre försäljare av djurförsäkringar lyckas besegra läkarlaget? Försäkringslaget bestående av Birgitte, Fredikke och Elise är beredda att ge sig in i kampen. Vem ställer rätt diagnos? Riktiga patienter beskriver sina symptom för två tävlande lag. Läkarlaget har bara sin kunskap till hjälp, men amatörerna i motståndarlaget får fritt söka information på nätet. Programledare är Kjell Røthing Askeland och den fasta läkarpanelen består av Astrid Nylander Almaas, Elisabeth Holmboe Eggen och Wasim Zahid. Del 3 av 8. (Norge, 2018). HD. Från 14/7 i SVT1. Även i SVT24 senare i kväll och SVT24 27/7.

09.35Uppdrag granskning sommar Granskande samhällsprogram. Uppdrag granskning sommar: Drogerna på insidan. På statens låsta institutioner vårdas de tyngsta missbrukarna. Men på insidan flödar drogerna. Redaktionen återvänder till tidigare reportage och berättar vad som hänt efteråt. Del 5 av 8. HD. Från 17/7 i SVT1. Även i SVT24 21/7 och SVT1 22/7. Textat sid. 199.

10.35Min trädgård Norskt trädgårdsprogram från 2018. Krukträdgården. Klockranka har blivit något av systrarna Annes och Gros specialitet. Heidi besöker dem i deras trädgård i Kråkstad. Här frodas det under hela trädgårdssäsongen, i rabatter, men inte minst - i krukor. Trädgårdsmagasin med programledaren Heidi Sivertzen-Oksmo. Medverkar gör också kocken Dag Tjersland, snickaren Stine Bjørnstad och trädgårdsmästaren Steinar Johansen. Del 4 av 9. HD. Från 19/7 i SVT1. Även i SVT24 26/7.

11.15Ånga om sommaren En resa på Mälaren med ett 115-årigt ångfartyg. Resan mellan Stockholm och Mariefred tar tre och en halv timme. Ångbåten Mariefred tillverkades för över hundra år sedan och är ett av de sista ångdrivna fartygen på Mälaren. Ångvisslan ljuder när Maja, som hon kallas i hemmahamnen, stävar in i viken mot Mariefred. En fanfar till sommaren! Resan blir en färd genom ett andlöst vackert landskap till ljudet av den gamla ångmaskinens stillsamma men kraftfulla in- och utandning. En kärleksförklaring till gammal sjöfart och en rik historia om ångmaskinen. Svensk dokumentär från 2018 av Håkan Pieniowski och Astrid Ohlsén. HD. Från 14/7 i SVT1. Även i SVT24 21/7. Textat sid. 199.

11.45Svenska folkfester: Dansbandsveckan Det lilla samhället Malung i Dalarna har femtusen invånare 51 veckor om året men mitt i den svenska högsommaren förändras allt. Under en vecka intas orten av 50 000 dansbandsälskare, 82 dansband och en enorm mängd kärlek. Dansbandsveckan är ett av Sveriges största musikevenemang och i år är SVT på plats för ta både band och dansare på pulsen. Vi djupdyker i dansbandskulturen genom musiken, kläderna och dansen mm. Programledare är Elisa Lindström och Rasmus Persson. Från 19/7 i SVT1. Även i SVT24 21/7, SVT24 23/7 och SVT24 25/7. Textat sid. 199.

13.15Vill du dansa? En film om dansbandet Larz-Kristerz och den svenska dansbandskulturen. Vi följer bandet från starten med en brinnande folkvagnsbuss på Barnens Dag-paraden i Älvdalen, via Dansbandskampen fram till deras nuvarande position som ett av Sveriges största dansband. HD. Från 15/7 i SVT1. Textat sid. 199.

14.15Happy End Svensk långfilm från 1999. Musikern Lukas blir utkastad hemifrån av sin flickvän. Han lånar pengar av sin far mot ett löfte om att han ska hjälpa till i dennes bilverkstad. Han bryter dock löftet och reser i stället till Gotland, där han efterhand blir vän med den excentriska författaren Marja. HD. Textat sid. 199.

15.50Kronprinsessan Victorias fond Kronprinsessan Victorias fond - RG Aktiv Rehabilitering. Alla barn har rätt till en aktiv fritid. Till föreningen RG Aktiv Rehabiliterings läger kommer ungdomar från hela landet för att prova olika aktiviteter. När kronprinsessan Victoria kommer på besök utmanas hon bland annat att tävla i en hinderbana för rullstolsburna. HD. Textat sid. 199.

16.00The Graham Norton show Brittisk talkshow. I kvällens avsnitt gästas Graham av Madonna, Sir Ian McKellen, Trainspotting-regissören Danny Boyle, skådespelarna Lily James och Himesh Patel samt artisten Sheryl Crow. Del 11 av 13. HD. Från 18/7 i SVT1.

16.50Bäst i test Säsong 2 från 2018. Nisse Hallberg gästar. Måla ett porträtt av någon du aldrig sett, panga ballonger på kortast tid och komponera en imponerande smörgås. Låter kanske inte så krångligt men i kväll får vi veta att det är oerhört svårt. Tävlande är Ellen Bergström, Erik Ekstrand, Marika Carlsson, Nisse Hallberg och Ola Forssmed. Programledare: Babben Larsson och David Sundin. Del 6 av 8. HD. Tidigare sänt 2018. Även i SVT24 senare i kväll. Textat sid. 199.

17.50Helgmålsringning Från Vitaby kyrka i Skåne. Prästen och lokföraren Christer Frostensson talar inför apostladagen om att vara på väg på sin livrsesa med ett budskap ombord. HD. Textat sid. 199.

17.55Sportnytt HD. Textat sid. 199.

18.00Rapport Nyheter från Sverige och världen. Textat sid. 199.

18.15Månlandningen 50 år - ett jättekliv för mänskligheten 20 juli är det 50 år sedan Apollo II landade på månen och Neil Armstrong och Buzz Aldrin landsteg. SVT firar, med resten av världen, denna händelse. Med närvaro på plats både hos NASA och bland de svenska huvudpersonerna ramar vi in de bästa filmerna om månlandningen och sätter guldkant på jubiléet. En helkväll där Sveriges rymdentusiaster får sitt lystmäte samtidigt som alla andra får en chans att fascineras av den mest hisnande forskningsexpedition som någonsin gjorts, när människan för första gången lämnade jorden och landade på en främmande himlakropp. Programledare: Victoria Dyring. HD. Även i SVT24 22/7. Textat sid. 199.

19.30Rapport Nyheter från Sverige och världen. Textat sid. 199.

19.45Sportnytt HD. Textat sid. 199.

20.00Månlandningen 50 år - ett jättekliv för mänskligheten 20 juli är det 50 år sedan Apollo II landade på månen och Neil Armstrong och Buzz Aldrin landsteg. SVT firar, med resten av världen, denna händelse. Med närvaro på plats hos NASA ramar vi in de bästa filmerna om månlandningen och sätter guldkant på jubiléet. Programledare: Victoria Dyring. 20:05 Apollo 11: Resan till månen - Skandinavienpremiär för den hisnande rekonstruktionen av månexpeditionen Apollo 11. Dokumentärt material blandas sömlöst med nyinspelade dramatiseringar, där vi i detalj får följa allt som händer i kapseln under de avgörande dygnen. 21:35 NASA:s okända hjältar - I kontrollrummet i Houston fanns personalen som gjorde månlandningen möjlig. De både styrde och bevittnade såväl tragedierna som framgångarna i Apolloprojektet från första parkett. För första gången berättas nu deras historia. HD. Även i SVT24 22/7. Textat sid. 199.

23.40Rapport Nyheter från Sverige och världen. Textat sid. 199.

23.45October Sky Amerikansk långfilm från 1999. Året är 1957 och i den lilla gruvstaden Coalwood i USA kretsar allt kring kolgruvedriften. Homer Hickams far tar för givet att hans son ska göra som alla andra och börja arbeta i gruvan. Men Homer ser den ryska satelliten Sputnik flyga fram över himlen och beslutar sig för att nå stjärnorna - han ska bygga en egen rymdraket. HD.

01.30Don Jon Amerikansk långfilm från 2013. Don Martell är en vanlig kille från New Jersey, vars liv kretsar kring familjen, vännerna, kyrkan - och porr. Förmågan att ragga upp nya tjejer varje helg har gett honom smeknamnet "Don Jon". En kväll träffar han den snygga och romantiska Barbara som letar efter en underbar drömkille, en idealbild som dock är väldigt långt från Don. HD. Sänds med 5.1 ljud.

02.55En bild berättar Jerrie Cobb. Jerrie Cobb. Sju äldre damer radar upp sig framför en rymdfärja. Det är 1995, de är på återträff och de ler, men någonstans skaver det. De skulle bli austronauter med sikte på månen. Men alla löften sveks. HD. Från 19/7 i SVT1. Textat sid. 199.

03.00Simning: VM Försökspass från VM i simning i Gwangju, Sydkorea. Kommentator: Niklas Nord. Expert: Lars Frölander. Programledare: Maria Wallberg. HD.