MENY

SVT 2

10.05Lindas längtan Finlandssvensk dokumentär från 2018. Linda föddes med svåra alkoholskador orsakade av mammans missbruk. Hon omhändertogs på BB och har växt upp i fosterfamilj tillsammans med tre systrar, som också omhändertogs i späd ålder. Till skillnad från sina systrar har Linda aldrig träffat sin biologiska mamma, men med hjälp av sin pojkvän har hon nu hittat mamman och ska träffa henne för första gången. Den första av två dokumentärer om fostersystrarna Linda, Teresa, Heidi och Johanna. (Se även filmen "Teresas hjärtefamilj", om en av de andra fostersystrarna). HD. Från 25/6 i SVT2. Textat sid. 199.

10.35Teresas hjärtefamilj Finlandssvensk dokumentär från 2018. Två månader gammal blev Teresa tvångsomhändertagen och hamnade i fosterfamilj, där hon har växt upp med mamma, pappa och tre fostersystrar. Bland sina systrar är Teresa den som har haft mest kontakt med sina biologiska föräldrar under uppväxten. Men långt ifrån alla dessa möten var positiva och Teresa har många tunga minnen därifrån. Den andra av två dokumentärer om fostersystrarna Linda, Teresa, Heidi och Johanna. (Se även filmen "Lindas längtan", om en av de andra fostersystrarna). HD. Från 26/6 i SVT2. Textat sid. 199.

11.05Altaj på 30 dagar Finsk resereportageserie från 2017. I Johannes Gabriel Granös fotspår. Ville ger sig ut på Teletskojesjön, eller Altun Köl, som den heter på altajiska. Sjön ingår i ett naturparksområde som finns upptaget på Unescos världsarvslista och hit kom även den berömde geografen och forskningsresanden Johannes Gabriel Granö på sina resor i början av 1900-talet. Skådespelaren Ville Haapasalo är på resa i Altaj, en bergskedja och rysk delrepublik på gränsen till Mongoliet, Kina och Kazakstan. Del 2 av 9. HD. Från 22/6 i SVT2.

11.50Hem till sommaren Paret Eppu och Kurt Nuotio är veckans gäster hos Ella Kanninen. Hon är författare och han teaterregissör och paret lever sedan några år i Berlin. Programledaren Ella Kanninen i sommarsamtal med gäster som liksom hon själv är bosatta utanför Finland, men som återvänder till sitt finska hemland om somrarna. Programserien är inspelad i en sekelskiftesvilla på holmen Klippan i Helsingfors hamn. Del 2 av 10. (Finland, 2018). HD. Från 28/6 i SVT2. Även i SVT2 30/6 och SVT24 3/7.

12.20Monsen på tur Sommaren 2018 gjorde den norske äventyraren och naturprofilen Lars Monsen fyra direktsända fjällvandringar tillsammans med det norska folket. Ett sammandrag av det bästa ur vandringarna i en magisk norsk natur. Del 4 av 4: Indre Troms. HD. Från 23/6 i SVT2. Textat sid. 199.

13.20Vild vetenskap Norsk naturserie från 2017. Åshild Pedersen forskar på ren på Svalbard. Frank Rosells forskningsområde är Telemark, där han har följt bävrars liv i många år. Audun Rikardsens forskning är inriktad på betydligt större djur än så, då han forskar på bl.a. knölval i havet utanför Tromsø i Nordnorge. En serie som följer norska forskare i deras jakt på ny kunskap om vilda djur. Del 1 av 4. HD. Från 25/6 i SVT2.

14.00Vetenskapens världs sommarfavoriter Skogsbrändernas tid. Del 2 av 7: Skogsbrändernas tid. Internationella forskare talar om en kommande fördubbling av skogsbränderna i Sverige och anledningen är klimatkrisen. Vi träffar brandchefen Johan Szymanski vid platsen för en av förra sommarens värsta skogsbränder där han tvingades använda ovanliga metoder. Är den svenska skogen planterad på ett sätt som ökar brandrisken? Det säger forskare i Kanada. Vi åker dit och följer brandexperiment som avslöjar sanningen om skogsbränderna. Programledare: Victoria Dyring. HD. Från 24/6 i SVT2. Textat sid. 199.

15.00Muitte mu - Minns mig Norsk-samiskt musikprogram från 2018. Att bli sedd och förstådd. Alexander Rybak är den första av sex norska artister som antar utmaningen att på tre dagar försöka skapa en jojk. Alexanders ambition är att hans jojk ska ge uppmuntran till den som någon gång känner sig utanför eller missförstådd och den musikaliska gåvan ska överlämnas vid en avslutande konsert i Karasjok. Till sin hjälp för att lära sig tekniken i den traditionella samiska musikformen har artisterna en erfaren jojkare. Alexanders mentor är den framstående samiske musikern Frode Fjellheim, som även är professor i jojk. Del 1 av 6. HD. Från 26/6 i SVT2.

15.30Hjärta för djur Ska de omhändertagna hästarna Sprint och Rush kunna bli brukshästar efter ett liv som vanvårdade travhästar? Djurambulansen kommer in med en skadad hittehund. Sköldpaddan Glenn hade tur och blev hittad före den svenska vintern. Nu börjar jobbet att hitta någon som kan ta hand om honom. En serie om djuren som hamnat vid sidan av, som ingen ville ha och om dem som vigt sitt liv åt att hjälpa djuren: människor med hjärta för djur. Del 2 av 8. HD. Från 26/6 i SVT2. Även i SVT2 2/7. Textat sid. 199.

16.00Rapport Nyheter från Sverige och världen. Textat sid. 199.

16.05Aktion fjällräv Norskt naturprogram från 2009. Fjällräven håller på att utrotas i Norge, kanske finns det så få som 50 djur kvar i vilt tillstånd. I en avelsstation på Dovrefjell har man därför satt igång "Aktion fjällräv", en omfattande räddningsaktion för att försöka säkra den norska fjällrävens fortlevnad. Från 24/6 i SVT2.

16.30Skogens vita konung Svensk naturdokumentär från 2018. Det finns ett femtiotal vita älgar i de värmländska skogarna, vilket är världsunikt. Vi får följa naturfilmaren Ulf Jonasson genom årstiderna i hans möten med Ferdinand, en majestätisk vit älgtjur!. HD. Från 23/6 i SVT2. Textat sid. 199.

17.30Kennedys: En maktsaga Amerikansk dokumentärserie från 2018. Böndernas väg till rikedom. De flydde från död och svält i Irland och påbörjade ett nytt liv i Boston i USA. Familjen Kennedy gick från att vara bönder, till att leva ett liv med framgång, rikedom och makt. Deras relationer har inte bara påverkat USA, utan en hel värld. Men triumfer och ära har också kantats av skandaler och tragedi. I sex delar berättas historien om familjen Kennedy och deras väg till att bli Amerikas kungligheter. Del 1 av 6. HD. Från 27/6 i SVT2.

18.15Altaj på 30 dagar Finsk resereportageserie från 2017. Forsränning och strupsång. Ville besöker en bisonfarm och imponeras av de ståtliga djuren. Han prövar också på både forsränning och strupsång. Skådespelaren Ville Haapasalo är på resa i Altaj, en bergskedja och rysk delrepublik på gränsen till Mongoliet, Kina och Kazakstan. Del 3 av 9. HD. Sänds med 5.1 ljud. Även i SVT2 30/6, SVT2 1/7, SVT2 2/7, SVT24 3/7 och SVT2 6/7.

19.00Kulturstudion Kulturstudion serverar dokumentärer och föreställningar från Sverige och hela världen. HD. Textat sid. 199.

19.05Händels hjältinnor Deckarförfattaren Donna Leon tar oss med på en musikalisk upptäcktsfärd. Händels hjältinnor, endimensionella? Försagda? Styrda av männen? Långt därifrån, ska det visa sig. Möt Rodelinda, Alcina och många flera i Händels operaskatt. Koloratursopranen Patrizia Ciofi sjunger. Barockensemblen Il Pomo d'Oro ackompanjerar under ledning av Maksim Jemeljanytjev. HD. Sänds med 5.1 ljud. Även i SVT2 30/6.

20.35Kulturstudion Kulturstudion serverar dokumentärer och föreställningar från Sverige och hela världen. HD. Textat sid. 199.

20.40Händels Xerxes Förra året såg vi Gaëlle Arquez som en eldig Carmen i Bregenz. Arquez är en raskt stigande stjärna på den internationella musikhimlen. Nu är hon tillbaka i en så kallad byxroll, titelrollen i Händels Xerxes. En av Händels sista operor, men ofta spelad. Redan i början hör vi verkets absoluta örhänge, arian "Ombra mai fù". Handlingen är, som så ofta i operor, ett triangeldrama. Trassel i kubik med fantastisk musik i denna uppsättning från Frankfurtoperan. HD. Även i SVT2 30/6.

23.40Kulturstudion Kulturstudion serverar dokumentärer och föreställningar från Sverige och hela världen. HD. Textat sid. 199.

23.45Salamander: Blood Diamonds Belgisk thrillerserie från 2018. Säsong 2. Paul har låtit undersöka diamanten genom sin vän, advokaten Kroneborg, och det hela leder till ett avslöjande. Jamie följer med Nicola till hennes bankfack och stjäl filmen som visar mordet som begåtts av general Bombé. Del 6 av 10. HD. Även i SVT24 3/7 och SVT2 5/7.

00.35När vi styrde landet Berättelsen om en landsmoder. Gro Harlem Brundtland blev Norges första kvinnliga statsminister. Hon tillträdde posten två gånger, 1981 och 1986. I ett samtal med kollegorna Kåre Willoch, Thorbjørn Jagland, Kjell Magne Bondevik, Jens Stoltenberg och Erna Solberg samtalar hon om gemensamma erfarenheter av det helt speciella livet som Norges statsminister. Del 1 av 6. (Norge, 2017). HD. Från 23/6 i SVT2.

01.45Sportnytt HD. Textat sid. 199.