MENY

SVT 2

10.40Drömyrke: veterinär You can do it!. Med fem års studier i veterinärmedicin avklarade ska Kia, Karoliina och Sari omsätta sina studier i praktiken och göra sin första tjänstgöring som veterinär. Sari och Karoliina kommer jobba i sina respektive hemstäder Kurikka och Salo, men Kia flyttar till en helt ny ort och ska tillbringa sommaren i Kärsämäki i Österbotten. De kommande månaderna ska visa om de är veterinärämnen och om de har vad som krävs för att klara av drömyrket. Del 1 av 8. (Finland, 2019). HD. Från 19/7 i SVT2.

11.10Drömyrke: veterinär Nu gäller det. En tjur har kraftiga smärtor i ett horn och Karoliina måste ta till sågen under sitt första jourpass. Kia utför sitt första kejsarsnitt på en hund, men får stöd av en kollega under operantionen. Sari har två tentor att klara av innan hon får slutligt klartecken inför sommarjobbet som veterinär. Efter fem års studier i veterinärmedicin ska Kia, Karoliina och Sari göra sin första tjänstgöring som veterinär. Deras insatser under de kommande månaderna kommer att avgöra om de har vad som krävs för att klara av drömyrket. Del 2 av 8. (Finland, 2019). HD. Från 20/7 i SVT2.

11.40Ketanes/Tillsammans Salamanca Gonzales och Kitok. Salamanca Gonzales, romsk sångare och dansare från Göteborg, möter Magnus Ekelund med artistnamnet Kitok, en rappare och hiphoppare från Jokkmokk. Två artister med olika minoritetsbakgrunder bjuder på ett musikaliskt samarbete där en mix av flamenco, romsk musik, rap och elektroniskt sound blir till ett magiskt uppträdande. Del 4 av 6. HD. Från 20/7 i SVT2. Textat sid. 199.

12.10Ålands hjältar Finsk serie från 2021. Skärgårdsfärja på grund. Sjöbevakningen hjälper en skärgårdsfärja som drabbats av tekniskt fel, men väl i hamn visar det sig att en besättningsman är kraftigt berusad. Timo från Ålandspolisen söker efter narkotika med hunden Kosto. En reality om vardagen för polis och sjöbevakning på Åland, där sjöbevakningen har såväl gränsbevaknings- som sjöräddningsuppgifter. Del 1 av 8. (Finland, 2021). HD. Från 21/7 i SVT2. Även i SVT24 25/7. Textat sid. 199.

12.40Ålands hjältar Finsk serie från 2021. Båt krockar med bro. Sjöbevakaren Jonas letar efter en båt som har kört in i en bro och därefter smitit från platsen. Polisen Adam håller i en skjutövning, medan kollegan Timo hjälper en förvirrad dam och avhyser en person från centrum. En reality om vardagen för polis och sjöbevakning på Åland, där sjöbevakningen har såväl gränsbevaknings- som sjöräddningsuppgifter. Del 2 av 8. (Finland, 2021). HD. Från 22/7 i SVT2. Även i SVT24 25/7. Textat sid. 199.

13.10Jens i vildmarken Vildmarksserie. Säsong 3. Matsituationen är fortsatt besvärlig och Jens tänker nästan inte på annat än mat. När en svartbjörn kommer farligt nära lägret blir hunden Tarzan skrämd och försvinner till skogs. Jens letar länge, men börjar frukta det värsta. Tillsammans med hundarna Bamse och Tarzan är Jens Kvernmo ute på vildmarkstur i kanot utmed Snowdrift River i kanadensiska Nordvästterritorierna. Del 3 av 4. (Norge, 2020). HD. Från 18/7 i SVT2.

13.50Ginos italienska frestelser Brittiskt matprogram från 2017. Sorrento och Capri. Ginos kulinariska resa seglar vidare mot den mytiska ön Capri för att smaka på La dolce vita - det ljuva livet. Tillbaka på fastlandet ger han sig på några lokala specialiteter. Kocken Gino D'Acampo tar oss med till sitt hemland Italien och bjuder på en spännande matresa längs Medelhavskusten. Del 2 av 8: Sorrento och Capri. HD. Från 20/7 i SVT2.

14.15Ginos italienska frestelser Brittiskt matprogram från 2017. Gino upptäcker Toscanas dolda sida, bortom vingårdar och cypresser och reser i romarnas fotspår på jakt efter gaetaoliven, som av italienarna själva anses vara den bästa. Kocken Gino D'Acampo tar oss med till sitt hemland Italien och bjuder på en spännande matresa längs Medelhavskusten. Del 3 av 8: Toscana och Lazio. HD. Från 22/7 i SVT2.

14.40Off radar Svensk kortfilm från 2020. En gravid kvinna flyr från sin man. Hon försöker rädda sig själv och sitt ofödda barn genom att radera sin digitala identitet och gå under jorden. HD. Sänds med 5.1 ljud. Från 23/7 i SVT2. Textat sid. 199.

15.00I'm in the band - storyn om The Hellacopters K special. Vi får följa med på en resa från det tidiga 90-talet i Stockholm då ett gäng musiker med Nicke Andersson i spetsen bestämmer sig för att starta vad som kom att bli rockbandet som inspirerade en hel generation musikälskare världen över, hyllade av sina fans och dyrkade av sina idoler. I en serie personliga porträtt följer vi bandets med- och motgångar under 25 års tid. HD. Sänds med 5.1 ljud. Från 23/7 i SVT2. Även i SVT2 27/7 och SVT2 29/7. Textat sid. 199.

16.00Rapport Nyheter från Sverige och världen. Textat sid. 199.

16.05Vetenskapens värld sommar Megabränderna: Skogsbrändernas hjältar. Del 6 av 10: Megabränderna: Skogsbrändernas hjältar. Australien, Nordamerika, Sverige - på senare år har stora skogsbränder överraskat världen med sin våldsamma kraft. Vi får träffa forskare och brandmän runtom i världen som nu utarbetar planer för hur vi ska möta skogsbrändernas nya globala "storhetstid" - för att rädda både natur och våra mänskliga samhällen. Del 2 av 2 i serien Megabränderna. Filmen har tidigare visats 2020. Programledare: Victoria Dyring. HD. Från 19/7 i SVT2. Även i SVT2 25/7. Textat sid. 199.

17.05Naturdagboken: Juli Juli. Natur och djurliv i månaden juli, fångat och skildrat av filmaren Håkan Qvarnström. HD. Textat sid. 199.

17.15Prinsessan Dianas årtionden Brittisk dokumentärserie från 2021. 90-tal. Separationen mellan Diana och Charles är ett faktum. Men medan kungahuset försöker tona ner skandalen står det klart att folkets sympatier ligger hos Diana. Hon hyllas för sina humanitära insatser samtidigt som skvallerpressen frossar i varje detalj kring hennes privatliv. Mediebevakningen antar enorma proportioner och får till slut ödesdigra konsekvenser. Del 3 av 3: 90-tal. HD. Från 22/7 i SVT2. Textat sid. 199.

18.05Den lilla svarta - garderobens nummer 1 Italiensk dokumentär från 2016. Coco Chanel var först: i oktober 1926 lanserades en enkel svart klänning för första gången. En bildlig handgranat hade kastats in i en modevärld fylld av färg och form! Under resten av 1900-talet blev den något av ett måste i varje elegant kvinnas garderob: Audrey Hepburn, Elizabeth Hurley, Anita Ekberg... Och snart sagt varje modehus gjorde sin egen variant av "den lilla svarta": Prada, Jil Sander och Versace är bara några namn. Här följer vi den ikoniska skapelsen från begynnelsen och in i framtiden. HD. Från 13/2 i SVT2. Även i SVT2 25/7.

18.55Kulturstudion Kulturstudion serverar dokumentärer och föreställningar från Sverige och hela världen. HD. Textat sid. 199.

18.56Jazzsommar: Charlie Parker Fransk musikdokumentär från 2021. En jazzsommar skulle inte vara komplett utan en helt ny film om den legendariske saxofonisten Charlie Parker. Som många musiker under 1940- och 50-talen brände "Bird" sitt ljus i bägge ändar. Under sin korta karriär hann han ändå med att revolutionera jazzmusiken som en av grundarna av stilen bebop med snabba låtar, nya ackord och artisteri på högsta nivå. HD. Även i SVT2 25/7.

19.50Jazzsommar: Sextetten Bird's nest I en inspelning från en söndagskonsert på JANO, Jazzklubb Nordost i Vallentuna, möter vi altsaxofonisten Amanda Sedgwick och sextetten Bird?s Nest. Bird var ju också den legendariske Charlie Parkers smeknamn. Vi kan alltså vänta oss en kväll med känsla för bebop, men också för swing. Det blir kompositioner av giganter som Bud Powell, Dizzy Gillespie, Coleman Hawkins och Don Byas. Medverkar gör, förutom Amanda Sedgwick själv, trumpetaren Dwayne Clemons, gitarristen Alexander Brott, basisten Björn Lundén och trumslagaren Mattias Puttonen. Vid pianot: Carl Orrje. HD. Även i SVT2 25/7. Textat sid. 199.

20.50Jazzsommar: Scott Hamilton och Jan Lundgren Quartet Tenorsaxofonisten Scott Hamilton kommer i sällskap av tre av sina skandinaviska jazzvänner: Jan Lundgren, piano, Hans Backenroth, bas, och Kristian Leth, trummor. Spelmässigt spänner kvällen över jazzens hela bredd, från dåtid till nutid. En flyhänt och samspelt konsert som går direkt till publikens hjärtan. Med musik ur både den amerikanska och den svenska klassiska jazzrepertoaren. En konsert i regi av Jazzens Vänner i Västerås 2018. HD. Även i SVT2 25/7.

21.55Suits Amerikansk dramaserie från 2018. Säsong 8. Stalking horse. Samantha hjälper Louis med rättvisan samtidigt som Donnas romans skapar problem för Harvey och Alex. Del 15 av 16. HD. Sänds med 5.1 ljud. Även i SVT2 26/7.

22.40Maya Angelou - and still I rise K special. Dr. Maya Angelou var poet, sångare, dansare, aktivist och författare som inspirerade generationer med tankar som tänjde på gränserna. Hon gav det amerikanska folket en möjlighet att reflektera kring sin historia på ett nytt sätt. Den här prisbelönta dokumentären hyllar Maya Angelou med hjälp av hennes egna ord liksom med ett unikt arkivmaterial från några av USA:s mest avgörande tidsperioder. Från Angelous uppväxt i södra USA under depressionen till hennes arbete med Malcolm X i Ghana och hennes uppmärksammade dikt under Bill Clintons presidentceremoni. Amerikansk dokumentär från 2016. HD. Från 19/7 i SVT2.

00.35Världens historia: Amerikas förste president Amerikansk historiedokumentär från 2020. Ett omöjligt uppdrag. Den tidigare lojale brittiske soldaten George Washington har nu ett nytt mål i sikte. Istället för att strida för britterna kämpar han för att forma en ny nation och driva bort sina gamla landsmän. Revolutionens kamp blir utdragen och Washingtons övertygelse testas gång på gång. Självständigheten vilar tungt på Washingtons axlar och hans trupper pressas tillbaka av britterna. Men för revolutionen finns bara två alternativ - död eller frihet. Del 2 av 3. HD. Från 23/7 i SVT2. Även i SVT2 28/7. Textat sid. 199.

02.05Sportnytt HD. Textat sid. 199.