MENY

SVT 2

09.10Go cosplay Finskspråkigt program. Vad och vilket material?. Laura och Ida har valt karaktärer, men de behöver hjälp med material och mer tips. De åker och hälsar på en person som är expert på cosplaymaterial och 3D-printning. Micke Askernäs visar sin studio och dräkter och berättar varför cosplay är viktigt för honom. Han ger också bra tips på material. Del 6 av 16. HD. Sänds med 5.1 ljud. Från 28/11 i SVT2. Textat sid. 199.

09.25Möte med (jiddisch) Artisten Louisa Lyne är en Idolvinnare som bara få hört talas om. Lyne vann Idol - på jiddisch. Tävlingen hölls i Mexiko. Hon gästar Möte med (jiddisch) och berättar om låten, tävlingen och vad segern har betytt för henne. Programledare är Tomas Woodski. Del 1 av 2. HD. Från 1/12 i SVT2. Även i SVT2 5/12. Textat sid. 199.

09.40Sexy hands Svenskt dejtingprogram från 2022. Säsong 2. Tilda Dinh har inte så lätt att hitta en dejt, för hon gillar bara killar som ser ut som supermodeller. Kan någon av singlarna Lars Persson, Jack Nordqvist och Viktor Stenmark orsaka kärlek vid första tecknet? Blinddejtingprogrammet för singlar som använder teckenspråk. Tre kandidater tävlar om en dejt - enbart med hjälp av händerna. Programledare: Romel Belcher och Hanna Strandberg. Del 3 av 6. HD. Sänds med 5.1 ljud. Från 30/11 i SVT2. Även i SVT24 senare i kväll och SVT24 6/12. Textat sid. 199.

10.10Ekonomibyrån Hur påverkas ekonomin och svenska företag av det som händer i världen? Vilken effekt får det för dig och din plånbok? Programledare Carolina Neurath samtalar med ekonomiska experter och grillar näringslivsprofiler. Från 28/11 i SVT2. Textat sid. 199.

10.4030 minuter Intervjuprogram där Anders Holmberg söker svar och går på djupet med en aktuell person. HD. Från 30/11 i SVT2. Även i SVT24 senare i kväll, SVT2 6/12 och SVT24 7/12. Textat sid. 199.

11.10Utrikesbyrån Utrikesmagasin. Det du egentligen vill veta om världen. Programledare Prescilia Haddad med gäster djupdyker i veckans mest fascinerande världshändelse. HD. Från 29/11 i SVT2. Även i SVT2 senare i natt och SVT24 6/12. Textat sid. 199.

11.40Niels Bohrs hemlighet Dansk dokumentärserie från 2022. Vem sa nej?. Historikerna Bjørn Meyer och Peter Ørbæk har länge funderat över varför Danmark aldrig fick kärnkraft. Efter andra världskriget startade både Sverige och Norge ambitiösa projekt men i Danmark hände ingenting. Trots att en av de största stjärnorna inom atomforskningen var den danske Nobelpristagaren Niels Bohr. Nu försöker historikerna lösa gåtan kring varför Danmarks största vetenskapsman inte tog landet in i atomåldern. Del 1 av 5: Vem sa nej?. HD. Från 1/12 i SVT2.

12.10Niels Bohrs hemlighet Dansk dokumentärserie från 2022. Det ryska hotet. Sovjetunionen planerade att kidnappa den danska forskaren och Nobelpristagaren Niels Bohr enligt dokument som historikerna Bjørn Meyer och Peter Ørbæk har hittat. Var det kanske därför han inte vågade starta atomforskning i Danmark? Undersökningen för Bjørn Meyer och Peter Ørbæk in i efterkrigstidens kalla krigs-politik där en vetenskapsman som Niels Bohr inte kunde känna sig säker. Men kanske var hans största bekymmer inte ryssarna? Del 2 av 5: Det ryska hotet. HD. Från 2/12 i SVT2.

12.40Konsert med norska radioorkestern Tabita Berglund dirigerar Sibelius. Huvudperson i de fyra legenderna i Sibelius Lemminkäinen-svit är hjälten i det finska nationaleposet Kalevala, den muntre och modige Lemminkäinen. Här är det Tabita Berglund som dirigerar norska radioorkestern - KORK. Berglund har på kort tid har blivit ett efterfrågat namn bland orkesterar runt om i Norden och Europa. (Norge, 2022). HD. Även i SVT2 senare i kväll och SVT2 5/12.

13.30Babel Karin Smirnoff, Édouard Louis, Janice. Karin Smirnoff är journalisten och trävaruhandlaren som slog igenom 2018 med boken ?Jag for ner till bror?. Nu är hon aktuell som nykorad Milleniumförfattare med boken ?Havsörnens skrik?. Édouard Louis räknas till en av vår tids mest intressanta och nyskapande unga författare. Nu kommer hans femte bok, ?Att förändras: en metod?, som handlar om hur han med litteraturen, utbildningen och vännernas hjälp tar revansch på sitt förflutna. Vi besöker Sara Granér i hennes studio I Göteborg. Hon är aktuell med seriealbumet ?Den sjunde vännen?. Panelen delar med sig av sina bästa julklappstips! Och på scen står Janice. Programledare är Jessika Gedin. Från 27/11 i SVT2. Textat sid. 199.

14.30Cyklopernas land Ett smart, dumt och roligt program om veckans kultursnackisar. Några av landets smartaste kulturhjärnor tar sig an stora och små frågor från veckan som passerat. Det blir kul snack, vassa meningsutbyten, intellektuella djupdyk och riktigt mycket helt vanligt trams. Från 1/12 i SVT2. Textat sid. 199.

15.00Ali Boulala ? ärren på insidan Svensk dokumentär från 2021. I mitten av 90-talet är svenska Ali Boulala den mest orädda och excentriska skateboardåkaren i sin generation. Han är en världsstjärna. Tillsammans med polarna i det amerikanska teamet Flip Skateboards påbörjar han en tio år lång global turné präglad av gränsöverskridande åkning och gränslöst festande. Ett party som slutar tvärt med en fruktansvärd olycka. Idag lever Ali ett lugnt liv i en Stockholmsförort, men med ärr på kroppen och sitt psyke som ständiga påminnelser om det förflutna. I den här dokumentärfilmen får vi ta del av hans dramatiska resa. En film av Max Eriksson. HD. Från 1/12 i SVT2. Även i SVT2 6/12. Textat sid. 199.

16.00Rapport Textat sid. 199.

16.0515 minuter från Sápmi Samiskt nyhetsprogram. Samiska ortnamn blir försvenskade. Samer vittnar om att gamla samiska ortnamn håller på att försvinna. Det är försvenskade namn som tar över och i vissa fall är namnen påhittade. Professor emeritus i samisk språkvetenskap berättar om hans tankar kring fenomenet. Programledare är Ann Catrin Stenberg Partapuoli. HD. Även i SVT2 4/12, SVT2 6/12 och SVT2 7/12. Textat sid. 199.

16.20Hemliga norska rum Norskt program från 2017. Kvinnan i berget. Arnlaug Paulseth visar runt i den underjordiska försvarsanläggning där hon hade sin arbetsplats fram till 1986. Anläggningen ligger alldeles i närheten av Holmenkollenbacken utanför Oslo. Den är i fem våningar, över 4000 kvadratmeter stor och var under kalla kriget en av Norges viktigaste militärbaser. HD.

16.30Ljuset håller mig sällskap Svensk dokumentär från 2000. Mer närvarande än de flesta när det gäller att få rätt ljus och stämning när kameran rullar, men ofta en ganska frånvarande pappa. Det är utgångspunkten för Carl-Gustaf Nykvists film om sin far Sven Nykvist, allmänt ansedd som en av tidernas bästa filmfotografer. I dokumentären medverkar även filmpersonligheter som Ingmar Bergman, Woody Allen, Liv Ullman och Julia Roberts för att berätta mer om Sven Nykvists konstnärskap. Skådespelaren Rikard Wolff har lånat ut sin röst till Sven Nykvists berättelse, i jag-form, efter dennes egna memoarer "Vördnad för ljuset: om film och människor" från 1997. HD. Sänds med 5.1 ljud. Textat sid. 199.

17.50FIFA Fotbolls-VM 2022: Åttondelsfinal Åttondelsfinal. Åttondelsfinal i en direktsändning från Qatar. Kommentatorer: Pelle Bäckman och Markus Johannesson. HD. Sänds med 5.1 ljud. Forts. från SVT1.

18.00FIFA Fotbolls-VM 2022 Studio. Direktsänd studio från FIFA Fotbolls-VM 2022. Programledare: André Pops. Experter: Daniel Nannskog, Therese Strömberg och Jonas Eriksson. HD. Sänds med 5.1 ljud.

18.30Skoter är livet! Svenskt motorprogram från 2022. Petter är bäst i världen på skotercross. Först ut i starten är avgörande i ett skotercross. Världsmästaren Petter Nårsa behöver bara gå ut bakom huset för att träna på de avgörande starterna och kanske gör det honom till bäst i världen. Medverkande: Tanja Nordfjell, Saara Hermansson och Petter Nårsa. Del 2 av 4. HD. Sänds med 5.1 ljud. Från 30/11 i SVT2. Även i SVT2 senare i natt. Textat sid. 199.

19.00FIFA Fotbolls-VM 2022 Studio. Direktsänd studio från FIFA Fotbolls-VM 2022. Programledare: André Pops. Experter: Daniel Nannskog, Therese Strömberg och Jonas Eriksson. HD. Sänds med 5.1 ljud.

20.00Kulturstudion Kulturstudion serverar dokumentärer och föreställningar från Sverige och hela världen. Textat sid. 199.

20.05Ariadne på Naxos Amerikansk operaföreställning från 2022. Richard Strauss opera i den bejublade uppsättningen från Metropolitan. Norska sopranen Lise Davidsen gör titelrollen och i Zerbinettas krävande parti hör vi den oförlikneliga Brenda Rae - en roll som skapt för henne. Ariadne på Naxos börjar i farsartat kaos i ett rikemanshus i Wien på 1700-talet, men blir snart en unik blandning av till häften komik, och till hälften sublimt musikaliskt välljud. HD. Sänds med 5.1 ljud. Även i SVT2 4/12.

22.15Kulturstudion Kulturstudion serverar dokumentärer och föreställningar från Sverige och hela världen. Textat sid. 199.

22.20Sir Indisk långfilm från 2018. Ett romantiskt drama om den unga änkan Ratna som flyttar från en fattig indisk by till storstaden Mumbai med en dröm om att designa kläder. Hon får jobb som hembiträde åt den rike Aswhin och långsamt börjar varma känslor spira dem emellan. Det är dock en omöjlig kärlek eftersom de två kommer från så olika samhällsklasser. HD. Sänds med 5.1 ljud.

23.55Konsert med norska radioorkestern Tabita Berglund dirigerar Sibelius. Huvudperson i de fyra legenderna i Sibelius Lemminkäinen-svit är hjälten i det finska nationaleposet Kalevala, den muntre och modige Lemminkäinen. Här är det Tabita Berglund som dirigerar norska radioorkestern - KORK. Berglund har på kort tid har blivit ett efterfrågat namn bland orkesterar runt om i Norden och Europa. (Norge, 2022). HD. Från SVT2 tidigare idag. Även i SVT2 5/12.

00.45Skoter är livet! Svenskt motorprogram från 2022. Petter är bäst i världen på skotercross. Först ut i starten är avgörande i ett skotercross. Världsmästaren Petter Nårsa behöver bara gå ut bakom huset för att träna på de avgörande starterna och kanske gör det honom till bäst i världen. Medverkande: Tanja Nordfjell, Saara Hermansson och Petter Nårsa. Del 2 av 4. HD. Sänds med 5.1 ljud. Från 30/11 i SVT2. Textat sid. 199.

01.15Utrikesbyrån Utrikesmagasin. Det du egentligen vill veta om världen. Programledare Prescilia Haddad med gäster djupdyker i veckans mest fascinerande världshändelse. HD. Från 29/11 i SVT2. Även i SVT24 6/12. Textat sid. 199.

01.45Sportnytt HD. Textat sid. 199.