MENY

SVT 2

08.30Fiskeliv 4. Härjedalen ? abborren och harren. Härjedalen erbjuder ett unikt fiske på många sätt. Här möts fjäll och skog. Här lever fjälltypiska fiskar, sida vid sida med abborre och gädda som vi normalt sett hittar i näringsrika sjöar. Martin och Emilie hoppas att få en av de riktigt stora fiskarna på kroken, området är känt för både fin harr och abborre. Martin testar olika spinnmetoder tillsammans med Lubbe Pytel - en av Sveriges främsta abborrfiskare, och Emilie fiskar tillsammans med Sivan Jansson som är en stor inspiratör inom flugfiske. Det blåsiga vädret ställer till det för Emilie och fisket går trögt, men en överraskning väntar och frustration byts oväntat mot glädje. Programledare: Martin Falklind och Emilie Björkman. Del 4 av 8. HD. Sänds med 5.1 ljud. Från 17/5 i SVT2. Även i SVT2 23/5. Textat sid. 199.

09.00Motor: Rally-VM SS 9. Portugisiska VM-rallyt avgörs i norra delen av landet, i och runt Matosinhos. Nu är det dags för nionde sträckan, den första av dagens tre "TV-sträckor". Kommentator: Johan Ejeborg. Expert: Jonas Kruse. HD. Textat sid. 199.

10.00Möte med Sverigefinskt intervjuprogram från 2021. Paula Ehrnebo. Hur låter dagens finska i Sverige i språkvetarens öron? Varför är det viktigt att vårda språket, och kan sverigefinska bli ett eget språk? Programledare: Anu Tolonen. Del 3 av 9. HD. Sänds med 5.1 ljud. Från 18/5 i SVT2. Även i SVT2 23/5. Textat sid. 199.

10.15Kiravas med höns och buljong Matlagningsserie på romani från 2021. Gäster: Kiresz och Vida Balok. Kiresz Balok och hennes pappa Vida har tillbringat mycket tid tillsammans i köket och jobbat hårt för att lära sig laga de romska rätterna. De pratar om traditioner, relationer och kärleken mellan far och dotter och varför det är viktigt att föra mattraditionerna vidare till sina barn. Maträtten de lagar i programmet är höna och kål med romsk pasta. Programledare är Barbi Jakowicz, kock och journalist. Del 1 av 6. HD. Från 18/5 i SVT2. Även i SVT2 23/5. Textat sid. 199.

10.45Född på tv - sju år efteråt Dansk serie från 2019. Vigga och Mathias. När Morten och Anne Marie fick sitt första barn lämnade Anne Marie arbetet som politiker i Folketinget. Nu, sju år senare har dottern Vigga fått två syskon och Anne Marie har återupptagit sin politiska karriär. För Bent och Bettina var förlossningen en välbekant situation när Bettina födde parets fjärde barn, sonen Mathias. I denna serie återser vi familjer som medverkade i "Hjälp, vi ska föda", där vi fick vara med när en grupp barn föddes. Vad hände med deras drömmar om framtiden och hur har deras liv sett ut sedan dess? Ursprungsserien visades i SVT 2013 och 2014. Del 4 av 5. (Danmark 2019). HD. Från 17/5 i SVT2.

11.15Född på tv - sju år efteråt Dansk serie från 2019. Elias och Cia. Laila fick sitt önskebarn när hon hade fyllt 40 år. Sonen Elias var efterlängtad, men Laila visste inte, vem av två tänkbara män som var far till barnet. Förlossningen blev dramatisk och slutade med ett akut kejsarsnitt, när det visade sig att Camillas och Jimmis barn låg med stjärten neråt. I denna serie återser vi familjer som medverkade i "Hjälp, vi ska föda", där vi fick vara med när en grupp barn föddes. Vad hände med deras drömmar om framtiden och hur har deras liv sett ut sedan dess? Ursprungsserien visades i SVT 2013 och 2014. Del 5 av 5. (Danmark 2019). HD. Från 20/5 i SVT2.

11.45Universitetets djursjukhus Finsk faktaserie från 2019. Pytonorm med lunginflammation. Den unga islandshästen Hreimur kommer till akuten för misstänkt kolik. Burmesiska pytonormen Aatu verkar ha åkt på lunginflammation för tredje gången och hunden Hiro, en sjuårig briard, kommer in för postoperativ kontroll. En serie om vardagen på Finlands enda universitetsdjursjukhus, där man tar emot patienter 24 timmar om dygnet, året runt. Del 15 av 15. HD. Från 19/5 i SVT2.

12.15Kneg del 1 - tre filmer om arbete SVT Kortfilm gav åtta regissörer uppdraget att tolka temat Arbete. Det blev sex korta dokumentärfilmer av några av Sveriges mest profilerade dokumentärfilmare. -- -- -- Film nr 1: Arbete åt alla! En intensiv och lekfull blick på hur vårt arbetsliv har utvecklats under de senaste 50 åren. En kavalkad av arkivbilder från 70-talet och fram till idag skapar ett humoristiskt och kritiskt inlägg i samtalet om hur vårt samhälle är organiserat - och om vi är nöjda med hur det ser ut? -- -- -- Film nr 2: Min älskade trucker. Emma träffar Daniel på en dejtingapp. Han är lastbilschaufför som brinner för sitt yrke men det är inte riktig vad Emma egentligen tänkt sig. Hon har en tydlig bild av hur en lastbilschaufför är. Daniel insisterar på att de ska vara tillsammans och Emma kan inte motstå hans charm. -- -- -- Film nr 3: Blåbärskrisen. Sommaren 2020 ser ut att bli det bästa blåbärsåret på länge för det lilla syltkokeriet i Norduppland. Men när pandemin slår till hindras de thailändska bärplockarna att resa till Sverige. Om inte thailändarna kommer, vilka ska då plocka alla våra bär?. HD. Sänds med 5.1 ljud. Från 16/5 i SVT2. Textat sid. 199.

13.10Greta: Lyssna inte på mig! Brittisk dokumentär från 2021. Ett år av pandemi. När hela världen stannar upp på grund av covid-19 får Greta lägga sina planer på fortsatt resande åt sidan. Pandemin visar hur svårt världen har att hejda klimatförändringarna, när inte ens en hel värld som stannar hemma minskar utsläppen så att vi når de kritiska klimatmålen. För att hitta andra sätt att minska våra utsläpp tittar Greta mer lokalt på den mat vi äter och de kläder vi köper, och får se hur koldioxid sugs upp ur luften i Schweiz. I Danmark möter hon ansvariga för ny forskning som ska minska utsläppen från landets enorma köttindustri. Efter att hon har återhämtat sig från att ha fått covid-19 själv möter hon Angela Merkel innan hon återvänder till sitt kvarvarande skolår på gymnasiet. Del 3 av 3. HD. Från 20/5 i SVT2. Textat sid. 199.

14.00Vetenskapens värld Fiskarnas universum. Del 19 av 19: Fiskarnas universum. Vi räknar fiskar i ton, inte som individer. De omfattas inte av djurskyddslagen. Men ny forskning har kartlagt fiskarnas universum, hur de upplever världen, att de har personligheter. Den nya forskningen kan påverka hur vi ser på fiskar och fiskeindustrin - och hur vi värderar det speciella universum som breder ut sig under ytan. Programledare: Victoria Dyring. Från 17/5 i SVT2. Textat sid. 199.

15.00Politikbyrån Like-jägarna. Partiledarna är aktiva som aldrig förr på sociala medier. Har de rent av nästan blivit influencers? Och vinner de väljare på det här, eller bara likes? I studion: My Rohwedder, politisk kommentator på Aftonbladet, Jonathan Lundberg, författare,och SVT:s politiske kommentator Mats Knutson. Programledare: Fouad Youcefi. HD. Från 19/5 i SVT2. Även i SVT2 23/5. Textat sid. 199.

15.3015 minuter från Sápmi Samiskt nyhetsprogram. Aktuella och angelägna frågor som berör Sápmi. Vi belyser det stundande sametingsvalet genom fördjupande reportage, politiska debatter och samtal i studion. Även i SVT2 23/5, SVT2 25/5 och SVT2 26/5. Textat sid. 199.

15.45Rapport Nyheter från Sverige och världen. Textat sid. 199.

15.50Basket: Svenska Basketligan Final 1, herrar. Final 1, herrar i basketligan. Kommentator: Björn Becksmo. HD. Textat sid. 199.

17.50Ishockey-VM: Finland-USA Finland-USA. Gruppspelsmatch mellan Finland och USA från Riga, Lettland. Kommentator: Pelle Bäckman. HD. Forts. från SVT1.

18.00Ishockey-VM: Storbritannien-Ryssland Storbritannien-Ryssland, sammandrag. Sammandrag av matchen mellan Storbritannien och Ryssland från Riga, Lettland. Kommentator: Peter Jonsson. HD.

19.00Ishockey-VM: Studio Studio inför kvällens gruppspelsmatch i ishockey-VM. Programledare: Dusan Umicevic. Expert: Mikael Renberg. HD.

19.15Ishockey-VM: Tjeckien-Schweiz Tjeckien-Schweiz. Gruppspelsmatch mellan Tjeckien och Schweiz från Riga, Lettland. Kommentatorer: Chris Härenstam och Jonas Andersson. HD.

22.00Ishockey-VM: Lettland-Kazakstan Lettland-Kazakstan, sammandrag. Sammandrag av matchen mellan Lettland och Kazakstan från Riga, Lettland. Kommentator: Peter Jonsson. HD.

23.00Suits Amerikansk dramaserie från 2018. Säsong 8. Cats, ballet, Harvey Specter. Louis övertalar Harvey att gå i samtalsterapi med honom hos psykologen Lipschitz efter ett gräl de haft. Donna börjar bli misstänksam mot Samantha. Del 6 av 16. HD. Sänds med 5.1 ljud. Även i SVT2 24/5.

23.45Bates Motel Amerikansk thrillerserie från 2017. Säsong 5. En speciell gäst checkar in på motellet. Dylan försöker hantera katastrofala nyheter. Sam och Madeleines äktenskap når en brytpunkt. Del 6 av 10. HD. Sänds med 5.1 ljud. Från 19/5 i SVT2.

00.30Världens natur: Tärnsommar Svensk naturfilm från 2021. I maj är tärnorna tillbaka vars läten är sommarens signatur. Längst resa gör silvertärnan, ända nerifrån Antarktis. Filmaren Patrik Olofsson har följt med på färden. Han tar oss med till de andra tärnorna också - bjässen skräntärnan och småtärnan som är minst. Och så svarttärnan som trivs bland näckrosbladen. HD. Från 19/5 i SVT2. Även i SVT2 23/5, K 24/5 och K 25/5. Textat sid. 199.

01.45Sportnytt HD. Textat sid. 199.