MENY

Kunskapskanalen

09.00UR Samtiden

15.00Island runt Södra Västfjordarna. Lara Omarsdottir och hennes far Ómar Ragnarsson besöker Islands äldsta del, berget som är 16 miljoner år gammalt. I Västfjordarna hör vi myter om folk och väsen, och här bor landets mest kända monster och spöken. UR.

15.45Japansk teceremoni på väg 70-åriga Tsuruko ger sig ut på en två år lång matlagningsresa över hela Japan. Med lokala ingredienser lagar hon festmåltider som hon bjuder fattig som rik - allt serverat enligt den uråldriga teceremoni-traditionen. Japansk dokumentär från 2017. UR. Från 22/5 i K. Även i K 26/5.

16.35Byta liv på prov Brittisk serie från 2018. Från bonde i Norge till taxichaufför i Devon. Två män i 30-årsåldern har stått inför samma dröm - att fly storstaden och börja ett nytt liv som bonde. Alex från Bergen köpte en bit land för att kunna åka hur mycket snowboard han ville, men norsk lag kräver att han måste bruka jorden om han ska äga den. Struan lämnade storstaden i Engand som less taxichaufför, och ville inget hellre än att ha kycklingar och får i Devonshire. Men nu arbetar han 70 timmar per vecka och ser aldrig sin fru. Vad händer om deras liv och perspektiv plötsligt byter plats? Del 6 av 6: Från bonde i Norge till taxichaufför i Devon. Från 24/5 i K. Även i K 28/5.

17.25Amerikas finaste natur Tysk naturserie från 2015. Yellowstone. Den är äldst av världens nationalparker och en av de mest berömda. Yellowstones djurliv, heta källor, skogar och forsar lockar miljoner människor varje år. Den som reser dit blir sällan besviken. Det gäller naturfilmare såväl som vanliga besökare. Del 5 av 6. Från 24/5 i K. Även i K 27/5.

18.15Flyg till världens ände Australien och Papua. Arthur, pilot och före detta marinsoldat, flyger till jordens farligaste och mest svårtillgängliga landningsbanor. I Australien möter han ett ungt par som driver ett jordbruk lika stort som Wales yta, en familj som bor på en korallö och missionärer som flyger till byar i Papua som inga utomstående har besökt förrän helt nyligen. Brittisk äventyrsserie. Del 2 av 3. UR. Från 22/5 i K. Även i K 26/5 och K 28/5.

19.05Saturnus kraschade rymdsond Brittisk vetenskapsfilm från 2018. Efter 13 år av cirkulering kring Saturnus mötte nu rymdsonden Cassini sitt slut. En miljard mil hemifrån, och med en nästan tom tank fick den störta ned på planeten den bevakat så länge. Men med upptäckter som underjordiska hav, gigantiska isvulkaner och en helt ny måne har arbetet med att utforska den gåtfulla planeten Saturnus verkligen burit frukt. Från 22/5 i K. Även i K 27/5.

20.00Från Marocko till Timbuktu Med sikte på Guldstaden. Resan mot Timbuktu fortsätter och Alice Morrison rider på kamel genom Saharas oändliga sanddyner. Det blir ett stopp i den marockanska staden Guelmim där landets största kamelmarknad fanns förra seklet. Vi färdas även på den berömda saltvägen, den legendariska handelsvägen med en tusenårig historia. Brittisk reseserie från 2017. Del 2 av 2. UR. Även i K 26/5, K 27/5 och K 30/5.

21.00Australiens vilda natur Australisk naturserie från 2016. De minsta pungdjuren. Australiens pungdjur finns i många former och storlekar. På den soldränkta Rottnest Island lever ett av de mindre som gav namn åt ön när de okunniga européerna trodde det var en stor råtta. Men quokkan är ett växtätande pungdjur som numera charmar turisterna med sin oräddhet. Del 5 av 7. Även i K 28/5 och K 30/5.

21.50Civilisationens födelse Tysk historieserie. Kartagerna. De gav världen alfabetet, sjöfarten och handeln - alla grundstenar i globaliseringen. Deras historia började för 3000 år sedan, när de lämnade dagens Libanon och satte upp kolonier runt Medelhavet. Kartago var deras mäktigaste fäste, en metropol full av flärd och med Europas mest beundrade hamn. Där kartagerna var de dominerande handelsmännen, med antikens mest värdefulla handelsvara: purpur. De var också fruktade för sin brutalitet, med rykten om barnaoffer för att blidka sina gudar. Del 1 av 3: Kartagerna. Även i K 27/5, K 28/5 och K 29/5.

22.40Smartast i naturen Djuren snackar. Har hajar kompisar? Forskare har funnit att hajar kan vara sociala varelser med utvecklad personlighet. Kan en människa lära en pingvin att simma? Möt fåglarna som genom kommunikation får exakt det de vill ha. Forskare tar oss med jorden runt och analyserar djurs beteende. Brittisk vetenskapsserie från 2016. Del 3 av 4. UR. Från 24/5 i K. Även i K 26/5 och K 27/5.

23.30Blodets makt Blod och blodtransfusioner räddar liv. Det här är en historia om vetenskapens landvinningar. Men också om rasism och fördomar, då man tidigare ansåg att judar kunde förstöra det "rena ariska" blodet och att svarta inte skulle ge blod till vita. UR. Från 14/5 i SVT2. Även i K 26/5, K 28/5 och K 29/5.