MENY

Kunskapskanalen

15.00UR Samtiden

18.00Örter - naturens eget apotek Danskt program från 2006. Timjan. Programledaren Rikke Goerlich guidar genom örtens kulturhistoria och ger praktiska tips om odling och användningsområde. Medverkande: Lars Porskjær Christensen, professor och forskningsledare vid Danmarks Jordbrugsforskning m.fl.

18.20Människosläktets äventyr Upptäcka. Utanför den afrikanska kontinenten möttes Homo sapiens och neandertalare. Trots att neandertalarna var bättre anpassade var det Homo sapiens som överlevde. Antropologen Niobe Thompson beger sig i deras fotspår för att undersöka hur de kunde klara sig. Del 2 av 3. UR. Från 15/11 i K.

19.15Historiska hemligheter Verklighetens Babels torn. Del 1 av 8: Verklighetens Babels torn. Historien om Babels torn är en av Bibelns mest kända berättelser. Fanns det en oerhört hög byggnad i dåtidens Babylon som historien om Guds vrede kan ha baserats på? Arkeologer har grävt i vad som påstås vara basen för den omtalade staden Babylon i nutida Irak och är säkra på att de kan ha funnit fundamentet för just en sådan byggnad. Från 17/11 i K.

20.00Design för ett bättre liv Ögon, huvud och andning. Ingenjörer och datorprogrammerare hjälper personer med olika behov. Shamreen har en ögonsjukdom som begränsar synen. Hon vill kunna vistas utomhus med sina barn utan att känna oro och stress. 7-åriga Rosie har opererat hjärnan och bär en otymplig medicinsk hjälm. Kan teamet uppfinna en ny, mindre synlig hjälm? Del 3 av 3. UR. Från 19/11 i K.

21.00Världens natur: Thailand - tempel och tigrar Brittisk naturserie från 2017. Del 1 av 3. Vid sidan av soldränkta stränder finns ett annat Thailand att upptäcka för den naturintresserade turisten. Vi börjar i söder bland lodräta klippor som reser sig ur havet, där både människor och apor klättrar och där de fåglar häckar vars bon är en delikatess. Från 19/11 i SVT2. Även i K 23/11 och K 24/11. Textat sid. 199.

21.50Vetenskapsstudion Energirevolutionen. Del 8 av 10. Energirevolutionen. Är det dags att sluta betala till elbolagen för el? Ett vanligt villatak tar emot fem gånger mer solljus än vad som behövs för hushållets årsförbrukning av el. Kommer solenergin att lyckas ersätta kol och olja? Kan vi till och med kapa våra egna elräkningar på köpet? Vilka miljöfarliga ämnen innehåller egentligen solcellerna? Vilken energi mer än sol kommer att driva vårt samhälle om några år och kommer världens beroende av olja verkligen att blåsa bort? Programledare: Linus Brohult. Även i K 23/11 och K 25/11. Textat sid. 199.

22.20Med livet som insats Fritt fall. Fysikern och programledaren Andreas Wahl litar fullständigt på fysikens lagar. Han är så säker på dem att han är villig att sätta livet på spel för att bevisa dem. Vi följer Andreas på resan från idé till experiment. Del 1 av 8. UR. Från 17/11 i K.

22.50Bretts fenomenala fötter Brett föddes utan armar efter en neurosedynskada. I hela sitt liv har han tränat förmågan att använda fötterna. Dokumentär om att genomföra drömmar och idéer trots motstånd och svårigheter. UR. Från 2016. Även i K 24/11, K 26/11, K 11/12, K 13/12 och K 16/12.

23.50Henrik VIII:s sex fruar BBC-serie från 2016. Del 4 av 4. Vid 16 års ålder så uppmanades Catherine Howard, en kusin till Anne Boleyn, av sin äldre släkting hertigen av Norfolk att gifta sig med Henrik VIII. Allt för att återigen stärka familjernas politiska band. Efter sex månaders äktenskap tröttnade kungen på att hon inte hade blivit gravid, och isolerade sig från sin nya hustru, vilket resulterade i flera utomäktenskapliga affärer från hennes håll. Hennes öde blev ödesdigert nog detsamma som hennes kusins, hon fick möta döden på Henrik VIII:s befallning. Därpå förälskade sig han i Catherine Parr, som senare i livet begravdes som kungens änka, i den första kungliga protestantiska begravningen i Englands historia. Från 18/11 i K. Även i K 22/11.

00.35USA enligt Oliver Stone Vietnam och tredje världen. Den mördade Kennedy hade knappt hunnit begravas när Lyndon B Johnson valde en helt motsatt strategi för Vietnamkriget. Oliver Stone beskriver kriget ur en annan vinkel än amerikaner är vana vid. Del 7 av 10. UR. Från 15/11 i K.

01.35Pappan och cancerdraken Spelutvecklaren Ryan bearbetar sorgen över sin son Joels obotliga cancer. Vi följer hur han, tillsammans med familjen, utvecklar ett videospel som handlar om Joels sjukdomsförlopp, och hur det på djupet berör besökarna på spelmässan. Dokumentär. UR. Från 2016. Även i K 22/11 och K 25/11.