MENY

Kunskapskanalen

14.00UR Samtiden 14:00 Arbete med finska i Övertorneå kommun. 14:45 Litterära plagiat. 15:35 Språken i det självständiga Finland. 16:15 Språkrådets finska språkrådgivning. UR.

17.00Här är mitt museum Finskt program från 2017. Del 5 av 10. Minna träffar Tina Rosström som har startat ett sjukhusmuseum i källaren på sjukhuset i Ekenäs, Västnyland. Minna Joenniemi möter passionerade samlare och besöker museer som har skapats av privatpersoner. Tidigare sänt 2018.

17.15Studio natur Tre biologer svarar på tittarnas frågor om djur och natur. Varför stampar en del fåglar i marken? Varför gnuggar grävlingarna rumporna mot varandra? Finns det revirhävdande insekter? Vi får också veta varför jaguarforskare sprayar herrparfym på träd. Dessutom utser vi årets vinnare i tittarfilmstävlingen. Med Marie Dacke, Kristina Snuttan Sundell och Bent Christensen. Programledare: Linda Olofsson. Del 9 av 9. Från 20/8 i K. Textat sid. 199.

17.45Länge leve äkta mat Vad ska vi äta för att må bra? Den mat vi äter idag är väldigt olik den vi åt för hundra år sedan. Vetenskapsförfattaren Michael Pollan undersöker matindustrin och den påverkan som den moderna industritillverkade maten har på oss. UR. Från 23/8 i K.

18.40Björnens superkrafter I Tackåsen i Dalarna pågår ett unikt forskningsprojekt där sovande björnar ska lära människan om hjärt- och kärlsjukdom. Vi följer med forskarna hela vägen in i idet på jakt efter björnens superkrafter. Hur kommer det sig att björnen kan ligga still i flera månader utan att få kroppsliga besvär, som vi människor skulle ha fått?. Från 21/8 i K. Textat sid. 199.

19.30Historiska hemligheter Döda havets skattkarta. Gömd i en grotta i nära 2000 år låg en kopparrulle med en skattkarta från Jesu tid. 60 hemliga skattgömmor, men var är de? Vem har skrivit texten? Och om rullen är äkta, var kommer skatterna ifrån? Arkeologen Danny Harman reser i fotspåren av den berömda utgrävningen 1925 till grottan där skattkartan upptäcktes. Del 2 av 6: Döda havets skattkarta. Från 23/8 i K.

20.15Henrik VIII:s sex fruar BBC-serie från 2016. Katarina Howard & Katarina Parr. Vid 16 års ålder så uppmanades Katarina Howard, en kusin till Anne Boleyn, av sin äldre släkting hertigen av Norfolk att gifta sig med Henrik VIII. Allt för att återigen stärka familjernas politiska band. Efter sex månaders äktenskap tröttnade kungen på att hon inte hade blivit gravid, och isolerade sig från sin nya hustru, vilket resulterade i flera utomäktenskapliga affärer från hennes håll. Hennes öde blev ödesdigert nog detsamma som hennes kusins, hon fick möta döden på Henrik VIII:s befallning. Därpå förälskade sig han i Katarina Parr, den enda som till slut överlevde kungen. Del 4 av 4. Tidigare sänt 2017. Även i K 28/8 och K 30/8.

21.00Världens natur: Katternas planet Brittisk naturserie från 2018. De lite mindre och mera okända katterna fortsätter att spela en stor roll i BBC:s serie om världens kattdjur. I Centralamerikas trädkronor är det den smidiga klättraren margaykatten som har befälet. Del 2 av 2. Från 25/8 i SVT2. Även i K 29/8 och SVT2 31/8. Textat sid. 199.

21.50Den australiska kusten Naturserie från 2014. Victoria. Australien har världens sjätte längsta kustlinje och en variationsrik natur utan dess like. Den uråldriga kontinenten och den unga nationen Australien har 80 procent av sin befolkning bosatta längs kusten. En marinekolog, en paleontolog, en antropolog, en landskapsarkitekt samt en journalist bidrar till förståelsen för denna kusts historia och tar oss bl. a.till Sydney, Victoria, Darwin, Stora barriärrevet, Guldkusten och Tasmanien. Del 6 av 8: Victoria. Från 24/8 i K. Även i K 29/8.

22.45Historiens onda män Benito Mussolini. Vem var "Il Duce" - den italienska fascistledaren som beundrades av Hitler? Benito Mussolini växte upp i en socialistfamilj som hade förlorat alla sina tillgångar - och drevs därefter av ett hat mot de mer välbärgade i samhället. Men det var ett helt annat driv som satte honom på den politiska kartan. Den tidigare socialisten blev istället fascismens grundare i Italien och var en av fascismens värsta diktatorer. Med list skrämde han sig till makten och uteslöt sedan all form av opposition. Motståndarna misshandlades, förnedrades - och inte minst mördades. Del 9 av 10. Från 24/8 i K. Även i K 27/8 och K 28/8.

23.35Livet i nationalparken Eldsjälars effekt. Vem håller ordning på Englands största sjö? Hur renoverar man bäst ett slottsbibliotek? Och kommer Storbritanniens högst belägna pub att överleva? Del 8 av 8. UR. Från 25/8 i K. Även i K 27/8 och K 2/9.

00.20Antikmagasinet Uterum. Vi svenskar lägger enorma resurser på våra gröna rum och möblerar dem dyrare än våra vardagsrum. Trots vår korta säsong. Hur blev det så? Varför den djupa längtan till naturen och varför vill vi laga mat på exklusiva utekök? Gäster: Viktoria Walldin, antropolog och Thomas Sandell, arkitekt. Programledare: Li Pamp. Del 11 av 12: Uterum. Från 20/8 i K. Textat sid. 199.