MENY

Kunskapskanalen

14.00UR Samtiden 14:00 Hjärnkoll. 14:45 Från skola till självständigt vuxenliv. 15:30 Från idéfö till kreativitetshus. 16:05 Arbete med unga på Arbetsförmedlingen. 16:30 Sjuk- och aktivitetsersättning från Försäkringskassan. UR.

17.00Rallykonditor Norskt program från 2014. Rallykonditor. Lena Aalberg Mortensen är konditor och gillar att sticka, men de riktiga adrenalinkickarna får hon när håller på med sin andra hobby - rallycross. Tidigare sänt 2015.

17.05Asiens gröna öar Naturserie från 2018. Under månens lag. När tidvattnet drar sig tillbaka fylls stränderna av slamkrypare och andra djur som kommer fram ur sina hål i dyn för att äta under några timmar. Vinkarkrabborna ska dessutom hinna försvara sina små revir, vevande i luften med sin groteskt förstorade klo. Del 2 av 3. Från 14/12 i K. Textat sid. 199.

17.55Människan med Mosley Ett unikt experiment med människan i centrum. Kan vi lita på minnet?. Hur reagerar vi i riktiga situationer när vi inte vet att vi är övervakade? En klassåterträff, en flörtig singelhelg, en obekväm samarbetsövning - allt filmas i ett hus riggat med dolda övervakningskameror. Michael Mosley och ett team av experter studerar testpersonerna noga i fem utmanande situationer. Vad är det som händer i oss när vi hamnar i situationer som triggar nostalgi, överlevnadsinstinkt, samarbete, tävlan och rädsla? Testpersonernas hjärtslag, andningsfrekvens och stressreaktioner mäts, och de studeras noga av beteendeexperter som gömt sig i en annan del av huset. Allt medan testpersonerna inte vet vad som pågår. Del 1 av 5. Från 13/12 i K.

18.45Behöver vi verkligen vitaminpiller? Mirakel eller myt - hur bra är de egentligen för oss?. Vitaminpiller är del av en global multimiljardindustri. Om du tror på dem kan du hålla ditt hjärta friskare, bli mer intelligent, ge dig vackrare hår och generellt må bättre än utan dem! Och vi tenderar att tro att de är nyttiga - trots officiella rekommendationer som säger att de inte behövs, förutom till barn, äldre och gravida. Nu tar BBC:s utsände läkare Giles Yeo reda på vad som är sant och falskt i hypen kring kosttillskott. Från 11/12 i K.

19.35Historiska hemligheter Faktaserie från 2017. Förortens farao. Ett av de mest spektakulära fynden i det dagens Egypten sker 2017, när en enorm staty av en farao grävs upp i en förort till Kairo. En farao vars namn tills idag har varit okänt, men som ledde Egypten in i en ny gyllene era, och lämnade efter sig ett arv som påverkade västerländsk tradition tusentals år framåt. Del 4 av 6: Förortens farao. Från 13/12 i K.

20.20Nationalskattens hemligheter Lyme Park. Alan Titchmarsh besöker Lyme park i Cheshire i Storbritannien. Egendomen användes vid inspelningen av tv-serien Stolthet och fördom. På 1700-talet ärvdes egendomen av den då 5-årige Thomas Legh som var oäkta son till herrgårdens ägare. Vi följer även med Jon Culshaw på besök i trädgården där Isaac Newton hörde dunsen av ett fallande äpple. Brittisk faktaserie från 2017. Del 5 av 6. UR. Även i K 18/12 och K 20/12.

21.00Världens natur: Kenyas dolda paradis I centrala Kenya finns en stor vulkan med till stor del outforskad natur. Dess båda flacka kratrar är en skyddad grön värld där djurlivet frodas. Mellan heta källor betar antiloper på vakt mot vildhundarna. Och i den stelnade lavans grottor söker babianerna skydd om natten mot hyenorna. Från 15/12 i SVT2. Även i K 19/12 och SVT2 21/12. Textat sid. 199.

21.55Björnungar på rehab Redo för vildmarken. Dagen närmar sig när björnarna ska släppas fria. Men innan dess får alla ungarna en rad utmaningar för att kontrollera att de är redo att överleva i naturen. Kommer alla sex klara av det? Del 2 av 2. UR. Från 14/12 i K. Även i K 19/12.

22.45Nazismens födelse Himmlers skräckvälde. 1945 ligger Tyskland i ruiner, och nazisterna är besegrade. En man sticker ut bland de tillfångatagna krigsförbrytarna, en man med lapp för ögat som har försökt förfalska sina id-handlingar. Heinrich Himmler - mannen bakom SS och det terrorimperium som dödade och fängslade miljontals människor. Som när krigsslutet närmade sig var en av de mest svekfulla gentemot sin svurna ideologi. Del 5 av 6. Från 14/12 i K. Även i K 17/12 och K 18/12.

23.40Städernas hemligheter BBC-serie från 2018. Säsong 2. Beirut. Hur använder man konst för att ta tillbaka en stad sönderhärjad av krig? Beiruts rika kulturella arv och glamorösa era som mellanösterns Paris gör dess historia unik, och det är också regionens mest mångkulturella städer. Konstälskarna besöker en maronitisk kyrka, en fenicisk kulturskatt och ett armeniskt kulturcentrum i Beirut - där historien ständigt är närvarande i en stad även känd för sitt hedonistiska klubbliv och utmanande gatukonst. Del 2 av 3. Från 15/12 i K. Även i K 17/12.

00.30Enastående människor Design för liv. Ian är förlamad men kan styra sin hand med ett mikrochip i hjärnan. Veljano kan hålla andan i nio minuter. Läkaren Gabriel Weston visar hur unika människor kan ge nya insikter om människokroppen. Brittisk vetenskapsserie från 2017. Del 1 av 6. UR. Från 14/4 i K.