MENY

SVT 24

19.30Drömyrke: veterinär Ta i allt du kan!. Saris första arbetsdag börjar med datorstrul och fortsätter med en stående kastrering av en hingst. Kia kallas ut till en kalvningsförlamning i Haapajärvi. En häst har smärtor i hoven och ägarna beskriver för Karollina hur de fruktar ett benbrott. Efter fem års studier i veterinärmedicin ska Kia, Karoliina och Sari göra sin första tjänstgöring som veterinär. Deras insatser under de kommande månaderna kommer att avgöra om de har vad som krävs för att klara av drömyrket. Del 3 av 8. (Finland, 2019). Från 26/7 i SVT2. Även i SVT2 29/7 och SVT2 31/7.

20.00Drömyrke: veterinär Ett yrke på liv och död. Karoliinas arbetsdag på kliniken innehåller både glädje och sorg. Sari kallas ut till en ko som har börjat kalva tre veckor för tidigt och ägarna befarar att kalven är död. Som barn var Kia rädd för katter. Idag är de en naturlig del av hennes yrkesvardag och hon har dessutom två egna där hemma. Efter fem års studier i veterinärmedicin ska Kia, Karoliina och Sari göra sin första tjänstgöring som veterinär. Deras insatser under de kommande månaderna kommer att avgöra om de har vad som krävs för att klara av drömyrket. Del 4 av 8. (Finland, 2019). Från 27/7 i SVT2. Även i SVT2 29/7 och SVT2 31/7.

20.30Konstsamlarna Norsk dokumentärserie från 2021. Erling Kagge är mest känd för sina polarexpeditioner och som förläggare. Men då han avverkat både Nord- och Sydpolen och bestigit Mount Everest tog utmaningarna slut. Nu möter äventyraren motstånd i svårbegriplig konst och det är där han hittar nya utmaningar och ett innehåll i sitt liv. Del 4 av 6. Från 26/7 i SVT1. Även i SVT1 29/7, SVT1 31/7 och SVT1 1/8.

21.00Molanders - syntolkat Svensk dramaserie från 2013. Requiem. Det är stressigt på vårdcentralen och Fanny får en ny panikångestattack. Musiksällskapet ska spela Mozarts Requiem, men Olof får konkurrens om vem som ska dirigera. Del 4 av 12: Requiem. Textat sid. 199.

21.45Superföräldrar - syntolkat Diagnosen och omvärlden. Många föräldrar som har barn med adhd eller autism vittnar om att de får lägga mycket tid på att få vardagen och fritiden att funka för barnet. Gäster är Ann-Christine Wagner, lärare på den NPF-säkrade Källbrinksskolan, och Måns Lööf, KBT-terapeut som utbildar idrottsrörelsen i hur man kan hjälpa barn och unga med diagnos så att de kan delta på samma villkor som andra barn. Del 7 av 8. UR.

22.15Själens röda rum Turkisk dramaserie från 2020. På en terapimottagning i Istanbul tar doktor Hanim och hennes kollegor dagligen emot traumatiserade och vilsna själar. Men det är inte bara patienterna som kämpar med sina tankar, de anställda på mottagningen är även de människor som kämpar med sina relationer, jobb och jobbiga minnen. Del 45 av 140. Från SVT2 tidigare idag.

22.45Det söta livet - sommar Danskt program från 2014. Hallon med cava-zabaionesås. Söta och somriga desserter, kakor och andra läckerheter med konditorn Mette Blomsterberg. Denna gång: hallon med cava-zabaionesås.

22.55Lagom mycket finsk - teckenspråkstolkat Skogsfinnarna. Seriestart. Allt du vill veta om dina finska grannar, och mer! En tvättäkta skogsfinne inviger oss och självklart badar vi rökbastu, och hör de mytomspunna skogsfinnarnas besvärjelser. Del 1 av 4. UR.

23.25McLeods döttrar Australisk dramaserie från 2008. Säsong 8. Close Enough to Touch. Alex kommer äntligen tillbaka från Argentina för att vara med vid födseln av babyn, men han omkommer i en olycka och chocken gör att Stevie föder för tidigt. Kommer hon kunna knyta an till sitt nyfödda barn? Del 6 av 22. Från SVT1 tidigare idag. Även i SVT1 1/8.

00.10Ministern Isländsk dramaserie från 2020. Gud bevare Island. När Rikardur kontaktar Benedikt för att be om hjälp med en konflikt i hans församling är Benedikts första tanke att driva frågan om en delning mellan stat och kyrka. Men hans planer oroar kyrkan, partiet och regeringen och medan Benedikt är upptagen med att försöka rädda ett historiskt instrument, kungens piano, sätter Grimur stopp för honom i parlamentet. Del 3 av 8. Från 27/7 i SVT2. Även i SVT2 31/7 och SVT2 1/8.