MENY

Kunskapskanalen

14.00Bokmässan 2022 Extremismens kontinuitet bortom krisens strålkastarljus. Grupperingar som hotar samhället genom våld och terror är alltid närvarande i samhället, även om de inte uppmärksammas i media. Ett samtal om utvecklingen av extremistgrupper. UR.

14.45Bokmässan 2022 Den motvilliga europén. Sverige tillhör oftast den grupp som vill minst i EU. Hur har det blivit så och vad får det för konsekvenser? Ett samtal med bland andra en tidigare EU-kommissionär. UR.

15.30Bokmässan 2022 Vad händer i Putins Ryssland? Hur ska vi förstå Ryssland under Putin? Hur stort är det folkliga stödet för Putins imperiedrömmar? Ett samtal med Rysslandskännare. UR.

16.15Bokmässan 2022 Flyktingpausen som kom av sig. Hur skiljer sig den ukrainska flyktingströmmen från andra flyktingkriser i världen? Ett samtal om hur en långsiktigt hållbar svensk flyktingpolitik kan se ut. UR.

17.00Klipp ur Strömsö Isgrotta. Elisabeth Morney besöker Koli nationalpark en gnistrande vinterdag och får uppleva både isgrottor och hisnande utsikter. Ett reportage som tidigare visats i det finlandssvenska livsstilsmagasinet Strömsö. (Finland, 2018). Textat sid. 199.

17.10Ellas resa: I romarnas spår Resereportage. Från Adriatiska havet till Valpolicella. Ellas resa börjar i den lilla staden Altino i Veneto, inte långt ifrån Adriatiska havet. Nu väntar en geografisk och historisk resa i romarnas spår, utmed den antika romerska vägen Via Claudia Augusta. Vägen byggdes under det romerska rikets expansion norrut och sträcker sig från Poslätten i norra Italien upp till södra Tyskland. Via Claudia Augusta är idag en populär cykel- och vandringsled för turister. Programledare: Ella Kanninen. Del 1 av 7. (Finland, 2020). Från 25/11 i K.

17.40Blind i backen Män och kvinnor som utmanar sina visuella funktionsnedsättningar genom skidåkning. Några uppfattar bara vaga former, ljus och färger och alla åtföljs av en guide. Gemensamt har de en passion för skidåkning. UR. Från 28/11 i K. Även i K 3/12.

18.30Järnvägar och arkitektur Stationen Aleksandrów Kujawski i Polen. Tim Dunn besöker Saltburn-by-the-Sea - en legendarisk badort för britter i Norra Yorkshire. Tim åker även till staden Aleksandrów Kujawski i Polen vars järnvägsstation var världens längsta järnvägsstation 1862. Stationen betraktades som det ultimata byggnadsverket vid sekelskiftet. Del 5 av 10. UR. Från 25/11 i K.

19.15Huset fullt med björnar Brittisk naturserie från 2020. Sydostasiens björnar är illa ute. Deras galla utsöndrar ett ämne som uppskattas i traditionell medicin och därför fångas de in och hålls i trånga burar. Giles Clark har räddat åtskilliga tigerungar genom att själv föda upp dem i sitt hem. Nu tar han sig an utmaningen att hjälpa de hotade björnarna. Del 1 av 2. Från 26/11 i K. Även i K 1/12.

20.05Universum Brittisk vetenskapsserie från 2021. Big bang. Jorden har en gång haft en början, precis som vår galax Vintergatan och de övriga miljarder andra galaxer som utgör vårt enorma kosmos. Men hur började egentligen allt? Hur uppstod universum? Del 5 av 5. Även i K 2/12, K 3/12 och K 6/12.

21.00Studio natur Myggor. Sommar är sol, bad och semester, men den är också myggor och knott! Hur kommer det sig att myggor gillar vissa människor mer än andra? Och hur ser myggans sugsnabel egentligen ut? Och varför kan myggor flyga i mörker men inte flugor? Experterna som ger svar på tittarnas frågor är som vanligt Kristina "Snuttan" Sundell, Marie Dacke och Bent Christensen. Programledare är Linda Olofsson. Del 4 av 8. Från 24/11 i K. Textat sid. 199.

21.30Dokument utifrån: Musk vs Bezos - rivaler i rymden Fransk dokumentär från 2022. Världens två rikaste män, Amazons Jeff Bezos och Teslas ofta kontroversielle Elon Musk, har en sak gemensamt: en fascination för rymden. De har båda plöjt ner miljarder i var sitt rymdprojekt. Mellan dem pågår ett Stjärnornas krig om vem som är först, störst och bäst när det kommer till rymdresor. Bezos satsar på rymdturism för de allra rikaste medan Musk vill kolonisera Mars. Vad händer när rymden erövras av privata företag?. Från 27/11 i SVT2. Även i K 2/12. Textat sid. 199.

22.30Jordens vackra årstider Brittisk naturserie från 2016. När dagarna blir kortare och nätterna kallare får vi tröst av att naturens färger är som allra grannast. Det är en tid när många djur ger sig av inför vintern, medan andra rustar sig för årets kanske viktigaste dagar. Det är dags för parning. Del 3 av 4. Från 27/11 i K. Även i K 3/12.

23.25Uppdrag: Rädda gamla hus Brittisk dokumentärserie från 2019. Den elisabetanska herrgården. Intill ett elisabetanskt slott på den brittiska landsbygden ligger Cobham Dairy. I det historiska huset producerades tidigare mjölk och smör åt folket på slottet. Men hundratals år efter att det byggdes är huset obebott och nära förfall. Anna Keay och hennes team av byggnadsantikvarier ska nu se till att byggnaden återfår sin forna glans genom att restaurera det till sitt ursprungsskick. Del 3 av 3. Från 25/11 i K.

00.10Städernas vilda djur Holländsk naturfilm från 2017. Du trodde de befann sig längre bort, i vildmarken? De är även mitt i stadsmyllret, på din bakgård och balkong. Och de kommer ofta till staden på grund av oss. Vi träffar papegojor, giraffer, tvättbjörnar och många fler som har anpassat sig till människan och staden. Från 29/11 i K. Även i K 3/12.