MENY

Kunskapskanalen

15.00UR Samtiden

18.00Berguvsungar Norskt program från 2017. Berguven är Nordens största uggla, men arten är hotad. I ett projekt med ringmärkning av ungar på Solværøyene i Nordland försöker man få en översikt av populationen för att förhoppningsvis kunna hjälpla till att säkra artens överlevnad.

18.05Studio natur Säsong 9. Tillsammans. Del 7 av 9. Programmet tar upp frågor som handlar om ifall det är bäst att leva tillsammans eller ensam. Begraver myror sina kompisar? Hur gör fåglar för att inte krocka med varandra? Är det bättre för en fisk att att leva i stim eller ensam? Och finns det hajar som lever i grupp? Dessutom testar vi vad som händer när två sydamerikanska knivfiskar, som vanligen lever ensamma, möts. Med Marie Dacke, Kristina Snuttan Sundell och Bent Christensen. Programledare: Linda Olofsson. Från 16/11 i K. Textat sid. 199.

18.35Grannarna på bidragsgatan Brott och bekymmer. På Kingston Road i England försöker grannarna få livet att fungera trots dålig ekonomi och arbetslöshet. Lee har slutat med drogmissbruk och stölder, och söker jobb. Lisa som är gravid mår inte bra men får familjens stöd. Del 3 av 4. UR. Från 19/11 i K. Även i K 25/11.

19.20Ljudvågornas universum Det svänger. Fysikern Helen Czerski tar oss med på en resa in i ljudets universum. Vibrationerna och ljudvågorna blir synliga när vi får se hur Big Ben, den mest kända klockan i världen, uppför sig när den klämtar. Del 1 av 2. UR. Från 17/11 i K.

20.10Joanna Lumleys japanska äventyr Geisha i Kyoto. I dagens program besöks Tokyo med sina 38 miljoner innevånare. Träsnittets historia hinns också med. Joanna träffar en man som arbetar enligt de gamla mästarna. Resa till Kyoto där Joanna träffar en blivande geisha som öppet berättar om sin fem år långa utbildning och framtida liv. Hon får arbeta under taget namn och livet som geisha är ett mycket begränsat och kontrollerat liv ur västerländsk synvinkel. UR. Även i K 25/11 och K 26/11.

21.00Människosläktets äventyr Erövra. Antropologen Niobe Thompson undersöker hur Homo sapiens gav sig ut bland öarna i Oceanien och seglade allt längre bort. Erövringar som kan tyckas galna men som tog dem ända till Påskön och Chile. Del 3 av 3. UR. Även i K 25/11.

21.55USA enligt Oliver Stone Reagan, Gorbatjov och tredje världen. De två männen dominerade världspolitiken under 1980-talet, Reagan och Gorbatjov. Hur är jihad, Star Wars och börskraschen kopplade till dem? Kontroversielle Oliver Stone ger en annan vinkling än vad amerikanerna är vana vid. Del 8 av 10. UR. Från 2016. Även i K 23/11, K 26/11 och K 27/11.

22.55Life Brittisk naturserie från 2010. Del 9 av 10: Växter. Djur har alltid varit mer populära än växterna i naturfilmerna, helt enkelt för att de rör på sig och gör intressanta saker medan örter och träd bara står där. Men det var då det. Nu kan vi med ny kamerateknik följa den sanna dramatiken i växternas värld, verkligen se hur de kämpar om ljuset i skogen, bemästrar torka, pollineras - eller till och med jagar insekter. Textat sid. 199.

23.45Henrik VIII:s sex fruar BBC-serie från 2016. Del 4 av 4. Vid 16 års ålder så uppmanades Catherine Howard, en kusin till Anne Boleyn, av sin äldre släkting hertigen av Norfolk att gifta sig med Henrik VIII. Allt för att återigen stärka familjernas politiska band. Efter sex månaders äktenskap tröttnade kungen på att hon inte hade blivit gravid, och isolerade sig från sin nya hustru, vilket resulterade i flera utomäktenskapliga affärer från hennes håll. Hennes öde blev ödesdigert nog detsamma som hennes kusins, hon fick möta döden på Henrik VIII:s befallning. Därpå förälskade sig han i Catherine Parr, som senare i livet begravdes som kungens änka, i den första kungliga protestantiska begravningen i Englands historia. Från 18/11 i K.

00.30Berlin-Tokyo med bil Khmerernas rike. Tv-teamet kör i full fart på Asian higway 1 till Sydostasiens största metropol, Bangkok. Vi besöker allt från underjordiska tunnlar från Vietnamkriget till ruinerna från det mäktiga Khmerriket. Del 6 av 10. UR. Från 2016. Även i K 24/11 och K 25/11.

01.15Pappan och cancerdraken Spelutvecklaren Ryan bearbetar sorgen över sin son Joels obotliga cancer. Vi följer hur han, tillsammans med familjen, utvecklar ett videospel som handlar om Joels sjukdomsförlopp, och hur det på djupet berör besökarna på spelmässan. Dokumentär. UR. Från 20/11 i K. Även i K 25/11.