MENY

Kunskapskanalen

15.00UR Samtiden Samtal och talare i tiden från lärosäten och arenor - vetenskap och kunskap. UR.

18.00Dansk sommar på B&B Hållbarhet, hälsa och balans. När Anne Grete äntligen blivit frisk från sin svåra bröstcancer bestämde hon och hennes man sig för att starta ett bed and breakfast med hälsoinriktning. Här vill de dela med sig av allt som de lärt sig i livet. UR. Från 12/8 i K. Även i K 29/8.

18.30Drönarnas tid Drönare har revolutionerat flera branscher. Näthandelsjätten Amazon vill använda drönare för leverans av varor och jordbrukare i Japan besprutar redan 90% av sina soja-odlingar med drönare. År 2020 spår USA:s Federal Aviation Agency att det kommer cirkulera 20 000 drönare i luften, bara över Nordamerika. Men hur ska de få användas? Det finns lagar och regler kring användandet av drönare, men de är svåra att kontrollera. Och just nu är frågor som rör integritet och säkerhet högaktuella. Även i K 26/8. Textat sid. 199.

19.20Matdetektiverna Rött eller blått ljus till maten? Hur tillreder man en perfekt pulled pork? Och påverkar vår omgivning hur vi upplever smaken av mat och dryck? Testpanelen får avnjuta mat i olika ljus- och ljudmiljöer. Del 3 av 3. UR. Från 18/8 i K.

20.10Världens natur: Gryning Fransk naturserie från 2014. Del 4 av 5. Om natten bygger ökenskogsråttan på sitt stora bo vid kaktusens fot. I soluppgången tar den skydd därinne för nu vaknar skallerormen, som har några timmar på sig att jaga innan det blir för hett. Morgonen är ett fönster av liv i Mexikos öken. Från 20/8 i K. Även i K 26/8. Textat sid. 199.

21.00Grottan där människan föddes Amerikansk vetenskapsprogram från 2014. Hur har den mänskliga evolutionen sett ut? När ett nära 2 miljoner år gammalt nyckelben hittas vid en utgrävning i Sydafrika upptäcks en helt ny mänsklig släkting. Hundratals ben hittas på samma plats i vad som visat sig vara en trolig dödsfälla för de omkomna, och samtidigt, en orörd viloplats. Aldrig har en tidigare släkting till människan hittats i så välbevarat tillstånd. Även i K 26/8 och K 28/8.

21.50Livet i flyktingland Welcome to Refugeestan. Föreställ dig att du lämnat allt du har och flytt från ett krig, en diktator eller massaker. Du harfördrivits och blivit en flykting. Från och med nu kommer du att bo i ett flyktingland. Hur är det attkomma till läger stora som städer och leva bakom taggtråd i årtionden? Vi får se in i människorsliv och i hjälporganisationernas enorma maskineri. UR. Även i K 24/8 och K 27/8.

22.45Naturens mirakelungar Brittisk naturserie från 2011. Del 4 av 5. Alla liv är värdefulla men somliga har stor betydelse för hela släktets överlevnad. I den här serien får vi följa några ungar från sällsynta djurarter som räddas till vuxenlivet av hängivna människor och som därigenom kommer att kunna vara med och rädda sin art från utrotning. Från 20/8 i K. Även i K 26/8.

23.35Science fiction genom tiderna Del 3 av 4. Idén om att skapa artificiellt liv har fascinerat samhället sedan science fictions uppkomst. Men vad händer om våra skapelser vänder sig mot oss? Från Frankensteins monsters första stapplande steg till Arnold Schwarzeneggers Terminator. Skådespelarna bakom robotarna R2D2 och C-3PO i Star Wars-filmerna ger sin syn på hur det är att leva i en maskin. William Gibson, Rutger Hauer och skaparna bakom Robocop berättar om sin fascination för den artificiella människan. Men hur gör vi om vi förlorar kontrollen över robotarna?. Från 22/8 i K.