MENY

SVT 2

08.4015 minuter från Sápmi Samiskt nyhetsprogram. Aktuella och angelägna frågor som berör Sápmi. Fördjupande reportage och samtal i studion. Från 23/10 i SVT2. Även i SVT2 26/10. Textat sid. 199.

08.55Forum: Moderaternas arbetsstämma Stämmans fjärde och avslutande dag. Debatt om proposition 5: Ett starkare Sverige i en osäkrare omvärld. Programledare: Katia Elliott. Politikkommentator: SVT:s Elisabeth Marmorstein. Bisittare: Benjamin Dousa, vd Timbro och fd Muf-ordförande. Textat sid. 199.

10.00Gudstjänst Gudstjänst i gospelton med körer från när och fjärran under ledning av Lasse Axelsson. Dagens tema är "samhällsansvar" och över detta predikar Nathalie Edin. HD. Även i SVT2 senare i kväll och SVT2 25/10. Textat sid. 199.

10.45Forum: Moderaternas arbetsstämma Stämmans fjärde och avslutande dag. Debatt om proposition 5: Ett starkare Sverige i en osäkrare omvärld. Programledare: Katia Elliott. Politikkommentator: SVT:s Elisabeth Marmorstein. Bisittare: Benjamin Dousa, vd Timbro och fd Muf-ordförande. Textat sid. 199.

11.30Jord, eld, vatten och luft - symfonisk konsert från Paris Fransk konsert från 2020. Klassisk musik filmad för 2020-talet! En konsert på nytt sätt med Parisfilharmonin som verkligen utnyttjar sitt nya, lyxiga konserthus från källaren till taket. Temat är de fyra elementen, jord, vatten, eld och luft. Vi kommer musikerna in på livet när de spelar Eldfågeln, La Mer och ett hornsolo av Messiaen. HD. Sänds med 5.1 ljud. Från 23/10 i SVT2.

12.20Gustav Vasa av August Strindberg Teaterföreställning från Strindbergs Intima Teater. En briljant, skoningslös, manipulativ och modern furste. Gustav Vasa var en komplex person. I Thérèse Brunnanders kritikerrosade tolkning blir föreställningen från Strindbergs Intima Teater både medryckande och tänkvärd. Utgångspunkten är August Strindbergs pjäs, en av författarens mest framgångsrika under hans livstid. Utifrån den har dramatikern Joakim Steen och regissören Carolina Frände iscensatt en nutida spegling där val mellan makt och medmänsklighet ställs emot varandra. HD. Från 23/10 i SVT2. Textat sid. 199.

14.00Cuban dancer K special. Femtonårige Alexis är en lovande dansare på balettskolan i Havanna. Men just som framgången och kändisskapet tycks stå runt hörnet flyttar hans familj till Florida där Alexis syster bor, och den unge dansaren tvingas starta om i en ny, främmande miljö. Filmen följer under fem års tid Alexis resa mot att bli vuxen och hans kamp för att förverkliga sig själv med hjälp av sin otroliga talang. HD. Från 22/10 i SVT2. Även i SVT2 26/10.

14.55Norge från luften Norsk kortfilm från 2019. Ryvarden, Fulehuk och Hydnefossen. En hisnande och storslagen tur med bilder från Norges mångskiftande landskap och naturtyper - sett från luften. I detta avsnitt: Ryvarden i Hordaland, Fulehuk fyr i Vestfold, Hydnefossen i Buskerud mm. HD.

15.00Vetenskapens värld Framtidens elflygplan. Del 9 av 17: Framtidens elflygplan. Nya flygplan som drivs med el syns vid horisonten. De stora flygplanstillverkarna tävlar nu om att utveckla eldrivna passagerarplan för korta distanser - för att minska både driftskostnader och utsläpp. Men först måste svårigheter kring batterivikt och kylning övervinnas. Hur lång tid tar det innan drömmen om supertysta elflygplan kan bli verklighet? Prototyperna är redan i luften. Programledare: Victoria Dyring. HD. Från 18/10 i SVT2. Textat sid. 199.

16.00Rapport Nyheter från Sverige och världen. Textat sid. 199.

16.05Grand Central, stationernas station Brittisk dokumentär från 2018. Vi tar tåget till New York. Och stiger av på Grand Central Station. Oasen för jäktade pendlare. Templet med den berömda klockan, en egen stjärnhimmel och strålande ljuskronor. Som en gigantisk bläckfisk genomborrar korridorerna en stor del av Manhattan. Grand Central döljer många hemligheter - en gömd, exklusiv bar och till och med en tennisplan. HD. Från 23/10 i SVT2.

17.00Kortfilmsklubben - engelska The Plagiarist. Engelsk kortfilm. En ung kvinna med författardrömmar möter en etablerad författare och ber honom läsa hennes manus. Mannen kämpar för att finna inspiration. När han läser kvinnans manus drabbas han av hennes talang och fattar ett ödesdigert beslut. UR. HD. Även i SVT2 25/10.

17.16Kortfilmsklubben - franska Le nom du fils. Fred och Tina har en viktig uppgift att lösa: de ska komma på ett passande pojknamn. Men trots att de prövar massor av förslag är det inget som riktigt duger, och som båda gillar. Fransk kortfilm i regi av Louis Delua. UR. HD. Tidigare sänt 2020. Även i SVT2 25/10.

17.28Barnen som överlevde Förintelsen - romani chib/kaale Ruth Rogoff. Ruth Rogoffs familj flydde från Tyskland till London precis innan andra världskriget bröt ut. När familjen klev av tåget på stationen i London meddelade de engelska myndigheterna att krig hade brutit ut. Del 1 av 6. UR. HD. Tidigare sänt 2018.

17.35Barnen som överlevde Förintelsen - romani chib/kaale Martin Kapel. Martin Kapels familj blev under andra världskriget deporterad och tillsammans tog de sig till Krakow. Martin skickades därefter med en så kallad kindertransport från Polen till England. Resten av familjen dödades innan de hade möjlighet att följa efter till London. Del 2 av 6. UR. HD. Tidigare sänt 2018.

17.42Syssna Laith. Laith Fathulla är döv och född i Irak. Under hela sitt liv har han brutit normer, både kulturella och traditionella. Här delar han med sig av hur det har varit och betydelsen för honom att ha en dövidentitet. Del 1 av 5. UR. HD. Tidigare sänt 2019.

18.00Min historia Program på teckenspråk. Håkan Collin. Håkan Collin är idag pensionerad från ett långt yrkesliv som lärare på Manillaskolan. Han blev en av de första döva i Sverige att ta en lärarexamen. Han har också tagit initiativ till föreningen Regnbågen, där HBTQI-personer träffas och stöttar varandra. Sedan dess har han outtröttligt kämpat för allas lika värde och för jämställdhet i samhället, oavsett könsidentitet och könsuttryck. Del 1 av 4. HD. Sänds med 5.1 ljud. Även i SVT2 29/10. Textat sid. 199.

18.30Jag och min hund Svensk realityserie på teckenspråk från 2021. Hundägarna och deras hundar anländer till herrgården och hundträningen startar. Hundinstruktören Kickis första övningar handlar om kontakt och följsamhet. Fem unga människor bor och tränar tillsammans under en vecka med en hundinstruktör för att bli bättre på att kommunicera med sina hundar. Programledare är Patrick Forss. Del 1 av 5. HD. Sänds med 5.1 ljud. Även i SVT2 29/10 och SVT24 3/11. Textat sid. 199.

19.00Fiskarnas rike Svensk naturdokumentärserie från 2021. Sjön. I detta avsnitt kommer Martin Falklind till våra sjöar. Under näckrosorna bor fiskar och djur vars tillvaro vi vet förvånansvärt lite om. Vi träffar forskare och får stifta bekantskap med Sveriges största insjöfisk, en rovfisk som kan bli tre meter lång. Men det är den glupska gäddan med sina sexhundra tänder som har huvudrollen i detta avsnitt. Vi får reda på att både gäddor och abborrar längs östersjökusten har det tufft, men att övergödda sjöar i inlandet har börjat återställas till de klara bad- och fiskesjöar de en gång var. Vi träffar också insjöfiskare från Mälardalen som visar hur de jobbar med ett hållbart fiske. Del 2 av 3. HD. Även i SVT24 25/10, SVT2 26/10 och SVT2 27/10. Textat sid. 199.

20.00Agenda special: Klimatutmaningen Vad säger vetenskapen om klimatförändringarna och hur förhåller sig politiken till vetenskapliga fakta? Politiker och forskare i studion. Programledare: Camilla Kvartoft och Johan Bergendorff. HD. Även i SVT2 25/10. Textat sid. 199.

21.00Aktuellt SVT:s fördjupande nyhetsprogram. Textat sid. 199.

21.05Agenda special: Klimatutmaningen Agendas specialsändning om klimatfrågan fortsätter. HD. Även i SVT2 25/10. Textat sid. 199.

22.15Babel Jon Fosse, Colson Whitehead, Daniela Rathana. Norges Nobelhopp, dramatikern Jon Fosse, kommer till studion. Den amerikanske stjärnan Colson Whitehead är aktuell med romanen Harlem Shuffle. Följetongen avhandlar Fjodor Dostojevskijs humor och författarpanelen pratar om långa, korta, roliga och dramtiska boktitlar. På scen: Daniela Rathana med Full av mig själv. Programledare är Jessika Gedin. Även i SVT2 28/10, SVT2 29/10, SVT24 29/10 och SVT2 30/10. Textat sid. 199.

23.15Gudstjänst Gudstjänst i gospelton med körer från när och fjärran under ledning av Lasse Axelsson. Dagens tema är "samhällsansvar" och över detta predikar Nathalie Edin. HD. Från SVT2 tidigare idag. Även i SVT2 25/10. Textat sid. 199.

00.00Politikbyrån Själ till salu. Svikna löften är en uppenbar del i Moderaternas väg mot att försöka vinna makten i Sverige. Trots försäkringar om att aldrig förhandla med Sverigedemokraterna så sitter partierna just nu i budgetdiskussioner. Men frågan är hur långt partiet är berett att gå för makten och var gränsen går för moderatledaren Ulf Kristersson? I studion Maggie Strömberg, politikreporter SvD, Tomas Ramberg, politikkommentator SR, och Elisabeth Marmorstein, politikkommentator SVT. Programledare Fouad Youcefi. Del 7 av 15. HD. Från 20/10 i SVT2. Textat sid. 199.

00.30Dröm AB Finsk serie från 2020. Dödströtthet och tacksamhet. Toni kommer till en viktig insikt när han är nere och besöker sina föräldrar i Spanien. Anna-Mari letar efter mindre lokaler och känner sig styrkt efter vintersemester i Torneå. Jussi kämpar fortsatt med sina sömnproblem. En serie om tre entreprenörers och nyblivna egenföretagares kamp för att förverkliga sina yrkesdrömmar. Rörmontören Jussi, ingenjören Toni, som bygger hus i enbart naturmaterial och Anna-Mari, som har startat ett designföretag. Del 6 av 7. (Finland, 2020). HD. Från 20/10 i SVT2.

01.00Byggnaderna som förändrade staden Kultur och nöjen. Kultur och nöjen. Ofta är det de mest spektakulära byggnaderna som skildras - men här får du veta mer om vardagens arkitektur. Alla de byggnader vi vistas i dagligen har sin historia och sina förebilder. Varför ser våra konserthus, sportarenor och hotell ut som de gör? Del 7 av 8. UR. HD. Från 18/10 i SVT2.

01.30Jakten på dyslexin Självbild och identitet. Hur bygger man upp sitt självförtroende och slutar att se dyslexi som ett ständigt hinder? Prins Carl Philip har gjort acceptans för dyslexi till sitt uppdrag. Dessutom Olof Wretling som trots, eller kanske tack vare, sin dyslexi numera är en av Sveriges mest anlitade komiker. Del 3 av 8. UR. HD. Från 18/10 i SVT2.

02.00Kortfilmsklubben - italienska Il ragazzo che smise di respirare. Italiensk kortfilm i regi av Daniele Lince. Max är elva år och besatt av tanken på luftföroreningar. Han bestämmer sig för att sluta andas, eller i alla fall att andas så lite som möjligt för att leva längre... UR. HD. Från 18/10 i SVT2.

02.15Finska rycket Infotainment-serie om det finska i Sverige. Den finska folksjälen. Alla känner till stereotyperna om kniven, bastun och spriten - men hurdana är finnarna på riktigt? Skådespelaren Jarmo Mäkinen öppnar sig på terapisoffan om hur det är att bli typecastad som den starka, tysta mannen. Parisa Amiri provsmakar med förbundna ögon finsk mat, och Tiffany berättar om skillnaderna mellan finska och italienska älskare - allt medan bastun blir varm. Programledare: Tiffany Kronlöf. Del 7 av 8. HD. Från 19/10 i SVT2. Textat sid. 199.