MENY

SVT 2

08.30Händels hjältinnor Deckarförfattaren Donna Leon tar oss med på en musikalisk upptäcktsfärd. Händels hjältinnor, endimensionella? Försagda? Styrda av männen? Långt därifrån, ska det visa sig. Möt Rodelinda, Alcina och många flera i Händels operaskatt. Koloratursopranen Patrizia Ciofi sjunger. Barockensemblen Il Pomo d'Oro ackompanjerar under ledning av Maksim Jemeljanytjev. HD. Sänds med 5.1 ljud. Från 29/6 i SVT2.

10.00Gudstjänst Sommarandakt från Västergötland. Liselotte Andersson, pastor och författare, möter Kjell Antby. Det blir ett samtal om förlåtelse och försoning. Sång av Sara och David Klemetz samt Martina och Daniel Einås. HD. Tidigare sänt 2017. Även i SVT2 senare i kväll och SVT2 1/7. Textat sid. 199.

10.30Altaj på 30 dagar Finsk resereportageserie från 2017. Forsränning och strupsång. Ville besöker en bisonfarm och imponeras av de ståtliga djuren. Han prövar också på både forsränning och strupsång. Skådespelaren Ville Haapasalo är på resa i Altaj, en bergskedja och rysk delrepublik på gränsen till Mongoliet, Kina och Kazakstan. Del 3 av 9. HD. Sänds med 5.1 ljud. Från 29/6 i SVT2. Även i SVT2 1/7, SVT2 2/7, SVT24 3/7 och SVT2 6/7.

11.15Hemliga norska rum Norskt program från 2017. Den hemliga ladan. En nedlagd lada utanför byn Gamvik i nordligaste Norge blev under kalla kriget en topphemlig försvarsanläggning. Härifrån avlyssnade och övervakade Nato 1972-1985 trafiken med sovjetiska atomubåtar. Bröderna Leif och Rolf Ragnar minns hur fadern var väldigt hemlighetsfull med vad ladan egentligen användes till. HD. Från 27/6 i SVT2.

11.25Forum: Almedalen Pressträff med Per Bolund (MP). Miljöpartiets språkrör inför sitt tal kl 19.00 i kväll i Almedalen. Kommentar efteråt av Mats Knutson. Textat sid. 199.

12.00Utan längtan ingen bild - Anders Petersen K special. Anders Petersen är en av Europas viktigaste fotografer. Hans personliga och egensinniga bildspråk och förmåga att skildra det mellanmänskliga har gjort honom till en av vår tids stora berättare. Filmen tar avstamp i Anders senaste projekt "Stockholm", ett projekt han jobbat med under en fyraårsperiod och som hade vernissage i maj 2019 på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Genom filmen får vi följa Anders dedikerade arbete med projektet. I nära och personliga scener följer vi med när han porträtterar människor och situationer i Stockholm. Han möter stadens invånare i sina hem, ute på stan och i andra delar i livet. En film av Stefan Bladh. HD. Från 28/6 i SVT2. Även i SVT2 1/7 och SVT2 2/7. Textat sid. 199.

13.00Händels Xerxes Förra året såg vi Gaëlle Arquez som en eldig Carmen i Bregenz. Arquez är en raskt stigande stjärna på den internationella musikhimlen. Nu är hon tillbaka i en så kallad byxroll, titelrollen i Händels Xerxes. En av Händels sista operor, men ofta spelad. Redan i början hör vi verkets absoluta örhänge, arian "Ombra mai fù". Handlingen är, som så ofta i operor, ett triangeldrama. Trassel i kubik med fantastisk musik i denna uppsättning från Frankfurtoperan. HD. Från 29/6 i SVT2.

16.00Rapport Nyheter från Sverige och världen. Textat sid. 199.

16.05Christines nya liv Norskt program från 2014. Mötet med naturen och med draghundar hjälpte Christine att bli fri från sitt drogberoende. Hon deltog i ett rehabiliteringsprogram där hon fick ansvar för ett eget draghundsspann och där målet var att klara av att genomföra det strapatsrika Femundlöpet, ett av världens hårdaste draghundslopp. Hur ser Christines nya liv ut, ett år efter bedriften?. HD. Från 25/6 i SVT2. Även i SVT2 1/7.

16.30Skattjägarna Dansk programserie från 2016. Lasse gör hembesök hos en privatsamlare som vill sälja av från sin stora klocksamling. Mads och Jens står på marknad i Vrejlev och Katrine är på jakt efter vintageprylar som kan skapa varm stämning i ett badrum. Antikhandlare åker land och rike runt i jakten på gömda och glömda skatter. Del 13 av 13. HD. Från 24/6 i SVT2. Även i SVT2 1/7.

17.00Syssna Mehdi. Mehdi hade svårt att som döv få jobb eller komma in på universitetet i Iran. När han 2001 fick delta i Deaflympics i Italien fick han uppleva en helt ny kultur och bestämde sig för att förverkliga sin dröm att lämna Iran. Del 4 av 5. UR. HD. Även i SVT2 1/7.

17.20Syssna unga Unisa. Unisa Turay föddes döv i Sierra Leone. I tonåren flyttade han till Sverige och fick för första gången känna trygghet och sammanhang. Men nu har han fått sitt fjärde och sista utvisningsbesked och måste återvända. Del 3 av 3. UR. HD. Även i SVT2 1/7.

17.40Amir frågar Kollar du på porr? Amir frågar unga om de brukar kolla på porr. Finns det någon skillnad på hur män och kvinnor framställs och kan sexlivet påverkas av att kolla på porr? Gabi dyker ner i ämnet och ställer sig frågan - ger porr en rättvis bild på hur sex ska vara? Del 3 av 11. UR. HD. Även i SVT2 1/7.

17.44Nyfiken på Sverige - spanska Skolan. Om vilka olika typer av skolor som finns i Sverige, och om olika gymnasiealternativ. Du får reda på hur betygen fungerar, och om elevhälsa och föräldramöten. Syftet är att ge framför allt nyanlända barn en förståelse för det svenska skolsystemet. Del 5 av 10. UR. HD. Även i SVT2 1/7.

17.52Nyfiken på Sverige - spanska Skatten. Här får du en enkel förklaring av hur skattesystemet fungerar i Sverige. Vilka olika sorters skatter finns det, och vad går skattepengarna till? Syftet är att ge framför allt nyanlända barn förståelse för det svenska skattesystemet. Del 6 av 10. UR. HD. Även i SVT2 1/7.

18.00Övergivna rum Danskt program från 2013. Taarbæk fort. Likt "urban explorers" söker Jan Elhøj och Morten Kirckhoff upp övergivna platser och dokumenterar dem med sin kamera. Denna gång: I Dyrehaven norr om Köpenhamn ligger Taarbæk fort, ett militärfort som övergavs och täcktes med jord 1969. Här har ingen varit inne på över 40 år. Från 25/6 i SVT2.

18.20När vi styrde landet Prästen som gick i krig. Liksom en av sina föregångare, Gro Harlem Brundtland tillträdde Kjell Magne Bondevik posten som norsk statsminister två gånger, 1997 och 2001. I ett samtal med kollegorna Gro Harlem Brundtland, Kåre Willoch, Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg och Erna Solberg samtalar han om gemensamma erfarenheter av det helt speciella livet som Norges statsminister. Del 2 av 6. (Norge, 2017). HD. Sänds med 5.1 ljud. Även i SVT2 1/7, SVT2 2/7 och SVT24 3/7.

19.00Partiledartal i Almedalen Per Bolund (MP). Miljöpartiets språkrör Per Bolund talar på på Miljöpartiets dag i politikerveckan i Almedalen. Kommentar efteråt av Amanda Sokolnicki, ledarskribent Dagens Nyheter och Jenny Lindahl, chef Arena Opinion. Elisabeth Marmorstein, politikreporter SVT, summerar. Programledare: Lotta Bouvin-Sundberg. Även i SVT24 senare i kväll, SVT24 senare i natt och SVT2 1/7. Textat sid. 199.

20.00Ekdal och Ekdal Demokrati. Journalisterna och kusinerna Lennart och Niklas Ekdal pejlar vår tids största frågor tillsammans med experter i studion. Överallt, från USA och Brasilien till Polen och Ungern röstar väljare på starka, extrema män med auktoritära lösningar. Demokratin utmanas, hotas och försämras. Hur kunde det bli så? Vad gör vi åt det? Hur berörs Sverige? I studion, statsvetaren Katarina Barrling, tidigare chefen för FN:s internrevision Inga-Britt Ahlenius, författarna Göran Rosenberg och Lena Andersson, ärkebiskop Antje Jackelén, historikern Lars Trägårdh, Birgitta Ohlsson (L) samt journalisterna och opinionsbildarna Alice Teodorescu och Henrik Arnstad. Del 1 av 8: Demokrati. HD. Från 15/1 i SVT2. Även i SVT2 1/7, SVT24 3/7 och SVT2 5/7. Textat sid. 199.

21.00Aktuellt SVT:s fördjupande nyhetsprogram. Textat sid. 199.

21.15Fotboll: U21 EM Final. Direktsändning från finalen i U21-EM i fotboll som spelas i Italien. Kommentatorer: Chris Härenstam och Markus Johannesson. I studion: Mats Nyström och Daniel Nannskog. HD. forts. från SVT24.

22.45Hatbrottens offer Brittisk dokumentärserie från 2016. Lynchningen. Hur rasistiskt är dagens USA? I Mississippi går meningarna isär om huruvida 1960-talets segregerade och djupt rasistiska samhällssyn lever kvar. Efter att en svart man blir påkörd och rånad sätter FBI området under lupp. Bilen körs av ett gäng tonåringar, och sakta växer det fram en bild av att detta bara är ett av många systematiska och rasistiska hatbrott mot svarta i området. FBI vill få samtliga anklagade för mord. HD. Tidigare sänt 2018. Även i SVT24 2/7.

23.40Gudstjänst Sommarandakt från Västergötland. Liselotte Andersson, pastor och författare, möter Kjell Antby. Det blir ett samtal om förlåtelse och försoning. Sång av Sara och David Klemetz samt Martina och Daniel Einås. HD. Från SVT2 tidigare i dag. Även i SVT2 1/7. Textat sid. 199.

00.10Hem till sommaren Paret Eppu och Kurt Nuotio är veckans gäster hos Ella Kanninen. Hon är författare och han teaterregissör och paret lever sedan några år i Berlin. Programledaren Ella Kanninen i sommarsamtal med gäster som liksom hon själv är bosatta utanför Finland, men som återvänder till sitt finska hemland om somrarna. Programserien är inspelad i en sekelskiftesvilla på holmen Klippan i Helsingfors hamn. Del 2 av 10. (Finland, 2018). HD. Från 28/6 i SVT2. Även i SVT24 3/7.

00.40Engelska Antikrundan Godbitar som inte fick plats. Till slut får antikexperterna visa de godbitar som inte fick plats under seriens gång! Följ med på en resa över hela Storbritannien där allt vi har missat nu får en chans att synas. Allt från kungliga ägodelar och till fascinerande släktklenoder. HD. Från 28/6 i SVT2.

01.40Flockdjur Oona letar efter ett hem i ett Stockholm där bostadsbristen är maximal och solen aldrig tycks gå upp. En natt får hon sova hos Agneta. Men vad vill Agneta egentligen ha i utbyte? Otydliga spelregler leder till ett maktspel om dominans och kroppslig integritet. En film av: Marte Aasen, Theodora Flygt, Maja-Stina Heiskala Åsberg, Edvina Koda Sander, Bea Pourbager Garcia, Milja Rossi, Ebba Stymne, Oscar Willey. En examensfilm från Stockholms Dramatiska Högskola. HD. Från 26/6 i SVT2. Textat sid. 199.