MENY

SVT 2

08.15En särskild sommar Vänner. Lagen måste hålla både tal och träna fysiskt, det tycker de flesta är tråkigt och jobbigt. Julia och Hussein blir kära i varandra, förlorarlaget måste tvätta ett helt berg med kläder, och så pratas det om att vara öppen med sin diagnos och om att det ibland kan vara svårt att få kompisar. Del 3 av 6. UR. HD. Från 22/9 i SVT2.

09.00Den värsta lögnen är den dokumentära K special. Den värsta lögnen är den dokumentära. En film om nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj. I tre år reste regissören Staffan Julén runt i Vitryssland och Ryssland med Svetlana Aleksijevitj som 2015 tilldelades Nobelpriset i litteratur. Aleksijevitj ville undersöka den ryska folksjälens förhållande till kärlek och intervjuerna är en del av hennes research till nästa bok. I denna dokumentär får vi ta del av författarens unika arbetsprocess och höra hennes tankar om hur människan idag mer än någonsin måste börja tala om kärlek, verklighet och fiktion - och inte minst om vår tid, som hon menar har förgiftats av hat i den ryska kultursfären. HD. Från 25/9 i SVT2. Även i SVT2 28/9 och SVT2 29/9. Textat sid. 199.

10.00Gudstjänst "En stund på jorden" är temat för dagens gudstjänst från Ljungs kyrka i Ljungskile. Prästen Magnus Nordström leder gudstjänsten och förkunnelsen blir tillsammans med några ungdomar i församlingen. Kören Calluna medverkar under ledning av kyrkomusiker Andreas Jansson. HD. Även i SVT2 senare i kväll och SVT2 28/9. Textat sid. 199.

10.45Cykel-VM Linjelopp (h). Direktsändning från cykel-VM i Imola, Italien. Herrarnas linjelopp. Kommentator: Björn Becksmo. HD. Forts. från Kunskapskanalen.

16.00Rapport Textat sid. 199.

16.05Cykel-VM Linjelopp (h). Direktsändning från cykel-VM i Imola, Italien. Herrarnas linjelopp. Kommentator: Björn Becksmo. HD.

16.50Emma hittar hem I Emma hittar hem får vi följa med Emma Hamberg till människor som vågar följa sitt innersta hjärtas röst när det gäller inredning. Reportage från Go?kväll. HD. Textat sid. 199.

17.00Aucune idée Acheter. Programledarna Lilly och Jonas busringer till en restaurang i Frankrike och försöker köpa saker av främlingar på stan. De berättar om att köpa dyra skor, när fötterna växer och sjunger en sång om en liten stjärna. Del 6 av 10. UR. HD. Även i SVT2 28/9.

17.10Kortfilmsklubben - engelska Earthy encounters. Prisbelönt engelsk kortfilm i regi av Sam Johnson. Femtonårige Kyle tror att han kan rädda sin dödssjuke bror med en växt han har hittat på plantskolan där han jobbar. Men det finns fler som är intresserade av växten. En ljusskygg, statlig organisation vill förstöra plantan och är den på spåren. UR. HD. Tidigare sänt 2019. Även i SVT2 28/9.

17.37Kortfilmsklubben - engelska To plant a flag. Kortfilm på engelska i regi av Bobbie Peers. Island 1969. Två amerikanska astronauter tränar inför månlandningen bland kratrarna i det karga isländska landskapet. En idealisk miljö kan man tycka, men en egensinnig isländsk fårbonde ingick nog inte i planen... UR. HD. Tidigare sänt 2019. Även i SVT2 28/9.

17.52Hitta hem Festen. Martina går på fest och tar med sig paella. Men är hon verkligen välkommen på festen? Jamal lär sig reglerna på jobbet, som att klockan tre är det dags för fika. Del 6 av 20. UR. HD. Även i SVT2 28/9.

18.00Universitetets djursjukhus Finsk faktaserie från 2019. Ett aggressivt marsvin. Marsvinet Viuhti har blivit alltmer aggressivt och en riktig plågoande för sin syster Tiuhti. På kliniken för exotiska djur försöker man komma underfund med orsaken till ilskan. Cockerspanieln Mikki ska få sin höft röntgad och golden retrievern Kauko ska höftopereras för andra gången. En serie om vardagen på Finlands enda universitetsdjursjukhus, där man tar emot patienter 24 timmar om dygnet, året runt. Del 14 av 25. HD. Från 23/9 i SVT2.

18.30Tjejer gör lumpen Finsk reality från 2019. Säsong 2. Besvikelse. Den fem dagar långa stridsövningen fortsätter och Anni och Milla tvingas hantera känslor av besvikelse och frustration. Men redan veckan därpå väntar nya utmaningar i form av grundutbildningens första långa marsch, som genomförs i full mundering och i dallrande het sommarvärme. Finland har allmän värnplikt för män, medan kvinnor kan ansöka om att göra frivillig militärtjänst. Serien följer några av de 800 finländska tjejer som varje år väljer att göra lumpen. Del 4 av 10. HD. Från 24/9 i SVT2.

19.00Världens natur: De sju kontinenterna Brittisk naturserie från 2020. Sydamerika. Världens längsta bergskedja, Anderna, påverkar djurlivet i hela Sydamerika. Från pumans rike i söder till den klättrande glasögonbjörnens molnskogar i norr. Och i öster Amazonas med sina arapapegojor och pilgiftsgrodor, några av den väldiga regnskogens kanske två miljoner arter. Del 3 av 7. HD. Sänds med 5.1 ljud. Från 24/9 i SVT2. Även i K 28/9. Textat sid. 199.

20.00Babel Hans Rosenfeldt, Tone Schunnesson, Faal, Anneli Jordahl. Med manus till tv-serierna Bron och Marcella har Hans Rosenfeldt blivit ett internationellt namn i spänningsgenren. Nu har han skrivit en thriller i bokformat, Vargsommar, som utspelar sig i Haparanda. Tone Schunnesson slog igenom som författare med omtalade Tripprapporter. Hennes nya roman Dagarna, dagarna, dagarna handlar om beroende, svek och en akut brist på pengar. Många författare skulle denna helg varit på bokmässan i Göteborg, men pga pandemin är mässan istället digital. Hur påverkas författarna av att inte kunna möta sina läsare? I veckans följetong berättar författaren Anneli Jordahls om den omtumlande läsningen av Fjodor Dostojevkijs Bröderna Karamazov. Skivaktuella Faal uppträder i studion. Programledare: Jessika Gedin. Del 6 av 13. Även i SVT2 2/10 och SVT2 3/10. Textat sid. 199.

21.00Aktuellt SVT:s fördjupande nyhetsprogram. Textat sid. 199.

21.15Agenda Inget land ska tvingas att ta emot flyktingar - har EU fallit för trycket från Ungern och Polen? EU-kommissionär Ylva Johansson intervjuas om sitt förslag till ny migrationspolitik. Debatt mellan EU-parlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Tomas Tobé (M). Inkomstklyftorna växer - är det bra eller dåligt för det svenska samhället? Diskussion med Lisa Pelling, Arena Idé och Karin Svanborg-Sjövall, fd vd Timbro. Programledare: Anna Hedenmo. Även i SVT2 28/9, SVT24 28/9, SVT2 29/9 och SVT24 29/9. Textat sid. 199.

22.00Dokument utifrån: Kokainsmugglarna Fransk dokumentär från 2020. Kokain är en av världens mest lönsamma produkter. Ett kilo kostar hos producenten i Colombia ca 10 000 kronor. När kokainet når konsumenterna i Europa har priset stigit med 3000 procent. Vi följer kokainets väg från laboratorierna i hjärtat av Amazonas djungel till Paris, den största kokainmarknaden i Europa. HD. Även i K 29/9 och K 2/10.

22.55Berättelser från Afrika Program på teckenspråk. Rwanda. Reportern Tomas Kold reser till Rwanda och träffar döva personer. Julius Rutayisire är tutsier och var bara fem år gammal när han blev vittne till hur hans föräldrar och syskon dödades under folkmordet 1994. Marie Claire Ingabire och hennes familj bjuder på kokbanan och konstnären Nahimana Prince visar konst och hantverk. Tomas träffar också några affärskvinnor som syr och säljer kläder och så besöker han en skola med 123 döva elever. Där påminns han åter om folkmordets fruktansvärda följder. Del 1 av 2. HD. Även i SVT2 28/9 och SVT24 1/10. Textat sid. 199.

23.55Gudstjänst "En stund på jorden" är temat för dagens gudstjänst från Ljungs kyrka i Ljungskile. Prästen Magnus Nordström leder gudstjänsten och förkunnelsen blir tillsammans med några ungdomar i församlingen. Kören Calluna medverkar under ledning av kyrkomusiker Andreas Jansson. HD. Från SVT2 tidigare i dag. Även i SVT2 28/9. Textat sid. 199.

00.40Ekonomibyrån Ekonomimagasin. Zombie-ekonomi. På grund av corona-pandemin har gamla ekonomiska spöken som inflation och deflation väckts till liv. Gästerna ekonomijournalisten Henrik Mitelman, räntestrategen Lina Fransson och hedgefondsförvaltaren Sean George reder ut vad vi ska vara mest rädda för. Programledare: Alexander Norén. Del 3 av 15. HD. Från 22/9 i SVT2. Textat sid. 199.

01.10Språknyheterna Språkprat med Anders Svensson och kallprat med Niklas Källner. Seriestart. Kalle Lind tar oss med på en språkresa genom hela landet. Niklas Källner avslöjar sina bästa kallpratstips och så reder vi ut skillnaden mellan dialekt och språk. Det blir även språkväder med Väder-Nils samt snabbköpssnack. Del 1 av 8. UR. HD. Från 21/9 i SVT2.

01.40Svenska förklarad Litteraturepoken upplysningen. Under 1700-talet står förnuft och framtidstro i centrum, teman som skildras av Defoe i berättelsen om Robinson Crusoe. Men upplysningstiden ger oss också satiren, och svenska Anna Maria Lenngren är en författare som använder ironi i sina verk och blir banbrytande för sin tid. Del 4 av 16. UR. HD. Från 21/9 i SVT2.