MENY

SVT 2

08.45Kulturveckan SVT:s kulturredaktion med högaktuella gäster lyssnar, läser, tittar på och diskuterar det mest intressanta i veckan som gick och veckan som kommer. Från 14/1 i SVT2. Även i SVT2 senare i natt. Textat sid. 199.

09.15Garbo, den gudomliga Brittisk dokumentär från 2014. Hon lämnade Södermalm, släppte taget om Mauritz Stiller i Hollywood och överlevde övergången till ljudfilmen. Det tog tio år. Och sedan tog karriären fart på allvar. Kameran älskade henne i Mata Hari, Anna Karenina och Drottning Kristina. Publiken älskade hennes ögon och air av mystik. Det var Garbo man kom för att se, inte nödvändigtvis själva filmen. Vid 36 tog hon sin mats ur filmskolan: "I want to be left alone". Då var hon sedan länge trött på Hollywood och på journalisterna. HD. Från 16/1 i SVT2.

10.00Gudstjänst Andra söndagen efter trefaldigheten firas gudstjänsten ifrån Svenska kyrkan i Hässleholm i Skåne. Kyrkoherde Klas Sturesson predikar över temat "Livets källa" och medlemmar från församlingens gospelkör medverkar med sång och musik. HD. Även i SVT2 senare i kväll och SVT2 18/1. Textat sid. 199.

10.45Universitetets djursjukhus Finsk faktaserie från 2019. Terapihöna med magbesvär. Terapihönan Maalipyrstö hittar man till vardags på en cityhönsgård till glädje för skolbarn och rehabiliteringsklienter, men nu är hon på djursjukhuset på grund av problem med matsmältningen. Vi möter även amstaffen Rolle som haltar och pudelhannen Dali som har magbesvär. En serie om vardagen på Finlands enda universitetsdjursjukhus, där man tar emot patienter 24 timmar om dygnet, året runt. Del 3 av 15. HD. Från 13/1 i SVT2.

11.10I'm in the band - storyn om The Hellacopters K special. Vi får följa med på en resa från det tidiga 90-talet i Stockholm då ett gäng musiker med Nicke Andersson i spetsen bestämmer sig för att starta vad som kom att bli rockbandet som inspirerade en hel generation musikälskare världen över, hyllade av sina fans och dyrkade av sina idoler. I en serie personliga porträtt följer vi bandets med- och motgångar under 25 års tid. HD. Sänds med 5.1 ljud. Från 15/1 i SVT2. Även i SVT2 19/1. Textat sid. 199.

12.10Alpint: Världscupen Storslalom, åk 2, damer. Storslalom, damer, i Kranjska Gora, Slovenien. Andra åket. Kommentatorer: Björn Fagerlind och Tobias Hellman. HD.

13.15Jessye Norman, operalegend Brittisk dokumentär från 2018. En dramatisk sopran, en enorm röst - "som en ståtlig herrgård fylld av ljud", skrev New York Times en gång. Jessye Norman sjöng också på de största operascenerna, och vid de mest högtidliga tillfällena. I Wagnerpartierna hade orkestern inte en chans att överrösta henne - ändå hade hon faktiskt en förmåga att "finlira" i Mozart och spirituals. Operavärlden kommer alltid att minnas henne som Elisabeth i Tannhäuser och i Dido och Aeneas. Jessye Norman avled hösten 2019. I den här dokumentären presenterar Danielle de Niese sin kollega. HD. Från 16/1 i SVT2.

14.00Spirituals med Jessye Norman och Kathleen Battle Amerikansk konsert från 1991. Förutom de största operarollerna hade Jessye Norman en stark kärlek till spirituals. Det gjorde henne till en av USA:s mest folkkära sångerskor. Ikväll är det just den repertoaren hon utforskar med sin kollega Kathleen Battle. Tidens tand har inte bitit på den här legendariska konserten från Metropolitan. Det slår gnistor om en show fylld av musik och glädje. HD. Från 16/1 i SVT2.

15.30Under klubban Dansk programserie från 2016. Välkommen in bakom kulisserna på auktionshus runt omkring i Danmark. Mogens och Peder från Haderslev auktioner besöker en passionerad leksakssamlare för att leta varor till en kommande auktion. På Frederiksbergs auktionshus är det förhandsvisning och Hans som är innehavare och auktionsförrättare är full av förväntan. Del 18 av 19. HD. Från 12/1 i SVT2.

16.00Rapport Nyheter från Sverige och världen. Textat sid. 199.

16.05Arvet efter Pompeji Brittisk historiedokumentär från 2019. Det våldsamma vulkanutbrottet som drabbade staden Pompeji år 79 e.Kr. har gjort området runt Vesuvius till en av de mest kända och omfattande arkeologiska fyndplatserna i världen. Men berättelsen slutar ofta med själva utbrottet. Arkeologen Raksha Dave och historikern Dan Snow ger sig ut för att finna fortsättningen på historien, inte bara den omedelbara tragedi som följde för Pompejis invånare utan även det avtryck händelsen satt på historien under århundradena. HD. Från 11/1 i SVT2.

17.00Alors parle! Les prépositions. Nu blir det kurragömma-lek med prepositioner! Jonas och Anton gömmer sig framför, bakom, bredvid, på, i och under olika grejer på stan. Vem hittar på klurigast gömställe? Del 1 av 7. UR. HD. Tidigare sänt 2016. Även i SVT2 18/1.

17.10Europa runt hörnet Berlin. Vi följer med 18-åriga Irma till Berlin, där hon prövar att använda sina språkkunskaper från skolan. Till sin hjälp har hon Gustav som bott i Berlin i två år. Irma utmanas språkligt genom olika utmaningar som hon ska lösa på tyska. Del 1 av 4. UR. HD. Tidigare sänt 2019. Även i SVT2 18/1.

17.40Kortfilmsklubben - tyska Der Bewährungshelfer. Tysk kortfilm. Arbetsveckan är strax slut för övervakaren Müller. Bara en klient kvar, den småkriminelle Wolf. Men han visar sig vara en hårdare nöt att knäcka än Müller har tänkt sig. UR. HD. Tidigare sänt 2018. Även i SVT2 18/1.

17.50Hitta hem Nya känslor. Jamal jobbar jämt. Och nu tänker hans föräldrar komma till Sverige för att vara med på bröllopet med Ylva. Samtidigt blir Martinas känslor allt starkare. Del 11 av 20. UR. HD. Även i SVT2 18/1.

18.00Världens natur: Tropiska öar Brittisk naturserie från 2020. Madagaskar. Det är jordens äldsta ö, isolerad från det afrikanska fastlandet sedan urminnes tider. För 55 miljoner år sedan lyckades några djur ta sig över, bland dem en primat. Från den härstammar den stora och varierade djurgrupp som Madagaskar är berömt för - lemurerna. Del 1 av 3. HD. Sänds med 5.1 ljud. Från 13/1 i SVT2. Även i K 18/1. Textat sid. 199.

18.50Beppes resor Följ Beppe Starbrink till Chios i Egeiska havet och upptäck den "oslipade diamanten" mastix. Mastix är ett flytande harts som används till såväl matlagning som tandkräm. HD. Sänds med 5.1 ljud. Textat sid. 199.

19.00När livet vänder Svensk intervjuserie från 2021. 11-åriga Ebba hade precis pratat med sin mamma Jeanette i telefon och bestämt att de skulle ses på stan. 30 sekunder senare träffades Ebba av den framrusande lastbilen i terrordådet på Drottninggatan och hamnade under bilen. Det tog över ett dygn innan hon hade identifierats. Jeanette hade förlorat sitt enda barn. Anja Kontor möter människor som tagit sig igenom svåra händelser i sina liv. Del 1 av 7. HD. Sänds med 5.1 ljud. Även i SVT2 19/1 och SVT2 23/1. Textat sid. 199.

19.30Egenland - Finland är fantastiskt Finsk serie från 2020. Upplevelser i Helsingfors förorter. Hannamari och Nicke upptäcker nya och oväntade sidor av förorter till Helsingfors. Hemlösa som guidar på stadsvandringar, musikfestival med experimentell elektronisk musik och vedeldad bastu i en över 100 år gammal bastubyggnad. Programledarna Hannamari Hoikkala och Nicke Aldén presenterar finländarnas egna favoritplatser och guidar till oväntade turistpärlor, unika attraktioner och fascinerande personligheter, runt omkring i Finland. Del 3 av 8. HD. Från 15/1 i SVT2. Även i SVT2 18/1 och SVT2 20/1. Textat sid. 199.

20.00Agenda special Hearing med de ansvariga för den svenska coronastrategin. Företrädare för regeringen, folkhälsomyndigheten och regionerna frågas ut om hur strategin utformades och hur det sedan gick. Programledare: Camilla Kvartoft och Nike Nylander. Även i SVT2 18/1, SVT24 18/1 och SVT24 19/1. Textat sid. 199.

21.00Aktuellt SVT:s fördjupande nyhetsprogram. Textat sid. 199.

21.05Agenda special Hearing med de ansvariga för den svenska coronastrategin. Företrädare för regeringen, folkhälsomyndigheten och regionerna frågas ut om hur strategin utformades och hur det sedan gick. Programledare: Camilla Kvartoft och Nike Nylander. Även i SVT2 18/1, SVT24 18/1 och SVT24 19/1. Textat sid. 199.

22.05Dokument utifrån: Det var en gång ett Irak Prisvinnande dokumentärserie. Kriget. USA och Storbritannien invaderade Irak år 2003 med syfte att snabbt störta diktatorn Saddam Hussein och införa demokrati. Istället blev det ett utdraget krig med katastrofala och långtgående följder för alla inblandade. Men under de allra första veckorna av invasionen välkomnades trupperna av jublande irakier. Genom djupt personliga intervjuer med vanliga irakier, journalister och soldater tecknas i denna storserie en ny bild av kriget som på många sätt har format världen vi nu lever i. Vilket pris fick civilbefolkningen betala och vilka var de avgörande misstagen? Brittisk dokumentärserie från 2019 av James Bluemel. Del 1 av 5: Kriget. HD. Även i K 20/1 och K 22/1. Textat sid. 199.

23.05Gudstjänst Andra söndagen efter trefaldigheten firas gudstjänsten ifrån Svenska kyrkan i Hässleholm i Skåne. Kyrkoherde Klas Sturesson predikar över temat "Livets källa" och medlemmar från församlingens gospelkör medverkar med sång och musik. HD. Från SVT2 tidigare idag. Även i SVT2 18/1. Textat sid. 199.

23.50Alltid Amber Svensk dokumentär från 2020. Amber går sista året på gymnasiet och hänger allra helst med barndomsvännen Sebastian. Som två unga queerpersoner delar de en värld där de kan undkomma omvärldens trånga blickar, allt känns möjligt. Men när Amber träffar kärleken sätts relationen till Sebastian på prov. Amber tvingas inse att den planerade könstransitionen måste ske utan stöd från bästa vännen. Vi får en helt unik inblick i en ny generations identitetsskapande. En uppväxtskildring om stark vänskap, svek och att våga lita på människor igen. Dokumentär av Lia Hietala och Hannah Reinikainen. HD. Från 14/1 i SVT2. Textat sid. 199.

00.50Superungar Oliver. Det finns en massa energi som rusar runt i kroppen på barn med adhd. Men alla är olika. Vissa kan inte sitta still, andra kan inte sätta i gång och de flesta har väldigt svårt att koncentrera sig. Måns Möller följer 10-åriga Oliver i utmaningarna som uppstår när han ska hitta en ny fritidsaktivitet. Del 1 av 6. UR. HD. Från 11/1 i SVT2.

01.50Kulturveckan SVT:s kulturredaktion med högaktuella gäster lyssnar, läser, tittar på och diskuterar det mest intressanta i veckan som gick och veckan som kommer. Från 14/1 i SVT2. Textat sid. 199.