MENY

SVT 24

20.00Motown: Drömfabriken Amerikansk musikdokumentär från 2019. Med 180 listettor världen över och det mest imponerande artiststallet musikbranschen skådat, är Motown det mest legendariska skivbolaget någonsin. Det här är berättelsen om hur det banbrytande skivbolaget grundades, och betydelsen det kom att ha för att ena det segregerade USA. För första gången öppnar grundaren Barry Gordy upp sitt arkiv och tar tillsammans med vännen och medgrundaren Smokey Robinson med oss på en resa bakom de historiska kulisserna. Medverkar gör Stevie Wonder, Neil Young, John Legend med flera. Från 4/8 i SVT1.

21.55Moraeus med mera Underhållning från 2011. Moraeisk underhållning från Orsasjöns strand när Kalle Moraeus bjuder artisteliten till ett somrigt Dalarna. Denna gång är Miss Li, Jerry Williams, Erik Hassle, Linda Lampenius och Roby Lakatos gäster. Kameran följer artisterna under hela dagen - från ankomsten till Orsa, under utflykter och gemensam lunch, till kvällens spelning. Del 7 av 8. Från 7/8 i SVT1. Även i SVT1 13/8 och SVT1 14/8. Textat sid. 199.

22.55Planet under press: Är jorden överbefolkad? BBC-dokumentär från 2020. I den allt intensivare diskussionen om klimatförändringar och massutrotning av arter finns det en fråga som sällan nämns. Att vi människor blir fler. För varje år ska planeten föda en allt större befolkning. Det kräver jord att odla och marken får naturen släppa till. Från 5/8 i SVT1.

23.45Margaret Atwood: ord, efter ord, efter ord, det är makt K special. Margaret Atwood har blivit en litterär ikon efter tv-serien ?The Handmaid?s Tale?, men hennes skrivarliv började redan för 50 år sedan och fortsätter med oförminskad kraft - senast med uppföljaren ?Gileads döttrar?. Berättelser som skildrar en kusligt möjlig framtid ur kvinnligt perspektiv. Inspirationen har hon hämtat från den religiösa fundamentalism som växer sig allt starkare runt om i världen. Atwood är vass, bitsk och rolig - precis som i sina romaner. Hennes livshållning: "If you don?t have fun - what is there? Homework! And you know how fun that is...!". Från 4/8 i SVT2.

01.20Hiroshima: 75 år efter bomben Brittisk dokumentär från 2020. Den 6 augusti 1945 blev den japanska staden Hiroshima mål för den första atombomb som använts i krig. När den amerikanska bomben Little boy faller ner i staden orsakar den 129 000 människors liv bara under de första dagarna och händelsen skulle komma att bli början på slutet för det andra världskriget. För att markera 75-årsdagen av händelsen ser vi tillbaka på dagarna som föranledde bomben, och effekterna den kom att ha. Från 6/8 i SVT2. Textat sid. 199.