MENY

Kunskapskanalen

09.00UR Samtiden 09:00 Specialpedagogiskt perspektiv. 09:50 Barn lär sig av att lyckas. 10:30 ABC för 1-2-3. 11:00 Från funktionsvariation till funktionsmöjlighet. 11:30 Att skapa en skola för alla. 13:00 Hur mår Sveriges viktigaste hjärnor? 13:55 Språkligt sårbara elever. UR.

15.00Marina mysterier Fransk kortfilmsserie från 2013.

15.15Livet i bäverdammen Bävern är en vinnare i vår natur men gör inte mycket väsen av sig. Förrän den dämmer över vägar och skogar eller fäller träd i parkerna. Hur den lever sitt liv, bortom rubrikerna, kan vi se i den här finländska filmen. Från 23/4 i K. Även i K 30/4. Textat sid. 199.

15.45Guide till evig ungdom Detox. Kan man rensa kroppen från gifter med en detox? Finns det någon genväg för den som snabbt vill förbättra sin hälsa? Med hjälp av experter och utövare dyker Timothy Caulfield ner i dagens hälsotrender och testar om de verkligen fungerar. Del 1 av 6. UR. Från 27/4 i K. Även i K 30/4 och K 1/5.

16.30Guld på godset Dansk programserie från 2016. Del 5 av 10. Programledaren Cecilie Nielsen och en rad värderingsexperter åker landet runt på jakt efter danskarnas dolda skatter. Ägarna till några särskilt utvalda antikviteter ges dessutom möjlighet att erbjuda sin klenod till försäljning till en panel professionella uppköpare. Det första av två program inspelade i Nykøbing Falster. Medverkande antikhandlare är Margit Damgaard-Lauritsen, Mads Holst och Annette Hjorth. Denna säsong av serien är liksom den föregående inspelade i sk köpstäder, dvs städer som under medeltiden innehade särskilda handelsprivilegier. Från 27/4 i K.

17.30Livet i nationalparken Nya och gamla invånare. Seriestart. En familj som försörjt sig på fåruppfödning i generationer. Nybyggare som förverkligat sin dröm. Hundar och turister som springer över bergen. De ryms alla i två av Storbritanniens största nationalparker. Del 1 av 8. UR. Från 25/4 i K.

18.15Dox: Du fyller mitt liv med glädje En varm berättelse om vänskapen mellan en 8-årig pojke och hans lärare. Padma Angdu föddes i fattig bergsby i norra Indien. Men han var inget vanligt barn. Buddhistmunkarna i trakten konstaterade att Padma i själva verket var en återfödd tibetansk mästare. Nu måste den unge laman återföras till sitt kloster innan det är för sent. Tillsammans med sin andlige gudfader ger han sig ut på en lång resa fylld av svåra utmaningar. Till fots, genom hisnande vackra landskap, upplever de hopp och djupaste förtvivlan. Men deras vänskap övervinner allt. Sydkoreansk dokumentär från 2017. (Becoming who I was, av Chang-Jong Moon och Jin Jeon). Från 24/4 i SVT1.

19.10Bästa skårungen i Lofoten Torrfisken. Snabbhet och styrka blir avgörande när skårungarna ska hänga fisk på en torkställning. En av deltagarna utmärker sig som en tuff konkurrent till stor irritation för de andra. Norsk reality-serie från 2017. Del 3 av 10. UR. Även i K 2/5, K 4/5 och K 5/5.

20.10Babianernas drottning Sydafrikansk naturfilm från 2016. Träskområdet Okavango i Botswana är ett berömt viltparadis. Babianerna har inga problem att hitta föda och allt vore bra om det inte var så gott om leoparder. Och om de inte bråkade så mycket internt. Även i K 2/5 och K 3/5.

21.00Livet på svindlande höjder Det är nästan sjuttio år sedan Korea delades, och de två sidorna är knappast närmare varandra idag. Den ekonomiska revolutionen i Sydkorea har gett en generation bönder chansen att ta sig ur fattigdomen och flytta in till städerna. Men kontrasterna är stora och några längtar tillbaka till lugnet på landet. Del 2 av 6. UR. Även i K 30/4, K 1/5 och K 3/5.

21.55Komiker på väg mot Mandalay Burma. Dara och Ed avslutar sin resa genom Sydostasien i Burma. De två komikerna är ivriga att utforska landet som börjat öppna upp mot omvärlden. Deras humor och nyfikenhet leder till många intressanta möten och upplevelser. Del 3 av 3. UR. Från 28/4 i K. Även i K 3/5.

22.55Röster från Australiens aboriginer Australiens ursprungsbefolkning säger "Marken tillhör inte oss, vi tillhör marken". Med sin film vill Tyson Mowarin lära oss vad det innebär. Vi får se hur kampen för att bevara upp till 30 000 år gamla fornlämningar ställs mot gruvbolagens intressen. Australisk dokumentär från 2017. UR. Från 25/4 i K.

23.55Teknikens mästerverk Från träbåt till lyxkryssare. Redan de gamla vikingarna gav sig ut i båtar på de okända haven. Och människans uppfinningsrikedom när det gäller tekniska lösningar, som navigeringssystem och bättre båtar, gjorde att färden kunde gå längre och längre. Forskare tar oss med på en äventyrlig sjöresa i uppfinningarnas spår. Del 4 av 4. UR. Från 23/4 i K.