MENY

Kunskapskanalen

09.00UR Samtiden

11.55Forum: Miljöpartiets val av språkrör Miljöpartiet håller extra partikongress för att välja sitt kvinnliga språkrör. Partikongressen hålls digitalt. forts. från SVT2. Fortsätter i SVT2. Textat sid. 199.

12.30UR Samtiden

15.00Övergivna rum Danskt program från 2013. Taarbæk fort. Likt "urban explorers" söker Jan Elhøj och Morten Kirckhoff upp övergivna platser och dokumenterar dem med sin kamera. Denna gång: I Dyrehaven norr om Köpenhamn ligger Taarbæk fort, ett militärfort som övergavs och täcktes med jord 1969. Här har ingen varit inne på över 40 år. Från 6/1 i K.

15.20Klostrens tusenåriga historia Brittisk dokumentärserie från 2017. Från vikingarna till 1400-talet. Från att ha varit maktcentrum förvandlades klostren till nästen för korruption och synd när medeltiden gick mot sitt slut. Idag fungerar klostren som en fristad från dagens stressiga samhälle, en lugn oas för eftertänksamhet. Men förr i tiden så var klostren samhällets hjärta. Där skapades världsbilden, konsten och kunskapen åt befolkningen. Och senare även en maktfaktor som utmanade staten. Här är klostrens långa och dramatiska historia berättad - från gömställen för ensliga munkar till verkliga maktcentrum för samhällets utveckling. Del 2 av 3. Från 29/1 i K. Även i K 2/2.

16.20Genvägar till hälsosamt liv Kroppsuppfattning och stillasittande. Hugh testar ett träningsprogram för att bli starkare. Steph provar en metod att minska sin stress. Tillsammans hjälper de stillasittande polispersonal med vardagsmotion, och kvinnor med skev kroppsuppfattning att acceptera sina kroppar. Brittisk dokumentärserie från 2019. Del 3 av 3. UR. Från 29/1 i K. Även i K 1/2.

17.20Griffs äventyr i Australien Faror i Queensland. Griff reser från Brisbane till Cairns för att utforska de tropiska städerna längs vägen. Griff varnas för att det finns många saker som kan döda honom i Queensland så hans största utmaning blir att hålla sig vid liv! Australiensisk serie från 2019. Del 3 av 6. UR. Från 30/1 i K. Även i K 1/2.

18.10Min rödhårige bror Peter och Matthew har sina egenheter. Peter är besatt av tv-serien Robinson och håller "öråd" i vardagsrummet. Matthew är fruktansvärt rädd för hundar. Bröderna älskar varandra, men driver också varandra till vansinne som bara syskon kan. Amerikansk dokumentär från 2018. UR. Tidigare sänt 2019.

19.20Fantastiska uppfinningar Dokumentärserie från 2020. Bilen. Förr hade vi hästen - men sedan kom bilen! Det är det första fordon vi färdas i - och det sista. Varje minut tillverkas 150 nya bilar, och mer än en miljard bilar finns på jorden. Vi har gjort oss beroende av dem både i stan och på landsbygd, och en genomsnittsamerikan kör per år 2000 mil och tillbringar mer än 13 dygn i sin bil.

20.10Djur som filmar sig själva Brittisk naturserie från 2017. Naturfilmarna lyckas för varje år komma allt närmare sina motiv för att skildra deras beteenden. Men allra närmast kommer man förstås om djuren filmar sig själv. Först ut är surikaterna i Namiböknen, en ung schimpans i Kamerun och magellanpingvinerna i Argentina. Del 1 av 3. Tidigare sänt 2019. Även i K 3/2.

21.00Begravda hemligheter Obduktion i vetenskapens tjänst. Mer än 1000 skelett upptäckta på en sedan länge bortglömd kyrkogård i Ipswich med tydliga bevis på hårt kroppsarbete, men även spår av sjukdom och vad som kan vara en av de första obduktionerna i England. Brittisk faktaserie från 2019. Del 2 av 8. UR. Även i K 1/2 och K 2/2.

21.50Framtidens unika natur Ecuador och molnskogarna. Molnskogarna i Anderna i Ecuador är bland de mest artrika på jorden. Men dessa paradisiska skogar är hotade då de får ge vika för åkrar och betesmarker. Tysk serie från 2019. Del 2 av 5. UR. Från 26/1 i K. Även i K 1/2.

22.45Nazisten som räddade judar Som kommendant för ett litauiskt arbetsläger tror man att den tyska majoren Karl Plagge under andra världskriget lyckades skydda över 1 000 personer från nazisternas plan att utrota Europas judiska befolkning. Genom överlevares vittnesmål berättas den osannolika historien om arbetslägret HKP och major Plagge som av en del kallats "den gode nazisten". Från 27/1 i K. Även i K 2/2.

23.35Orangutangernas djungelskola Lekis för orangutanger. Seriestart. Rehabiliteringscentret på Borneo är i full gång. Här pågår det dagliga arbetet med att ta hand om föräldralösa orangutanger som får en chans att överleva och tränas för att klara ett liv i djungeln. Träningen genomgår olika stadier och pågår under flera år. Del 1 av 3. UR. Från 25/1 i K.

00.25Världens natur: Spindlarnas hus Dansk naturfilm från 2014. Spindelväven hopar sig i det övergivna huset. Men det som är smutsigt och öde för oss är ett paradis för spindlarna. I fönstret trummar husspindel för att beveka sin hona. Hjulspindeln lystrar i sitt nät liksom den långbenta lockespindeln i taket. Allt är frid - tills en ny familj flyttar in... Från 26/1 i K. Textat sid. 199.