MENY

Kunskapskanalen

09.00UR Samtiden

15.00Min väg, perkele Finsk dokumentär från 2016. 57-årige Markus är skrothandlare och bilsamlare. Och transvestit. "Att vara transa har aldrig varit ett problem för mig. Det verkar mest vara ett problem för andra", säger han. Från 24/4 i SVT2.

15.15Kärlek på olika sätt Kärlekspar i sju delar av världen med olika livsvillkor svarar på frågan "Vad är kärlek för dig?". Vi möter allt från nomadfolk i Himalaya till hemlösa i Paris och par från Papua, Indien, Ryssland och Polen. Prisbelönt dokumentär av Krystian Matysek. UR. Från 2015.

16.10Unga talar så andra lyssnar Final. Den stora debattfinalen hålls i Palace of Westminster i London. Nerverna är på helspänn och de tävlande skolornas deltagare är laddade. De är överens om att träningen i debatt har förändrat deras liv. Finalen kan börja! Del 8 av 8. UR. Från 21/8 i K.

16.55Pantertanter och krutgubbar: Arbetsförmedlingen Brittisk serie från 2014. Är livet nödvändigtvis över vid pensionen, med långtråkiga dagar framför ett korsord? Mary Portas vill hävda motsatsen och startar en arbetsförmedling för människor över 65 som är fulla av livsglädje, kunskap och arbetsvilja. I dagens avsnitt ska pensionärerna renovera ett hus i norra London, men det visar sig krävas en hel del samarbetsvilja. Från 25/8 i K.

17.40Vaneslavar Brittisk dokumentär från 2014. Vi har alla en vana vi skulle vilja bli av med, men hur mycket vi än bestämmer oss är det svårt att lura kroppen att sluta med något vi har vant den vid. Men hur ser hjärnans kemiska reaktioner ut när det kommer till att hantera vanemönster och självbehärskning? En närmare titt på hur vårt beteende kring dåliga vanor ser ut. Från 25/8 i K. Även i K 30/8.

18.35Kärlek som förändrade historien Del 1 av 2. Vad hände egentligen mellan ett av historiens mest omtalade kärlekspar? Och varför blev en av dem halshuggen? Vi vet inte mycket om hur kärleken såg ut mellan Henrik VIII och Anne Boleyn, vi vet dock hur deras tid tillsammans slutade. Men hur kunde deras kärlek ha en sådan dramatisk inverkan på omvärlden? Historikern Dr. Suzannah Lipscomb följer i deras fotspår till platserna där de levde, älskade och fattade de avgörande politiska beslut som förändrade historien. Hon söker svaret på frågan vad som hände under deras korta äktenskap som gjorde att det slutade så tragiskt. Från 22/8 i K.

19.20Big ballet Del 3 av 3. Har du blivit nekad en plats på baletthögskolan på grund av din vikt? Här kommer revanschen. Wayne Sleep, som själv alltid fått höra att han är för kort för att stå på Kungliga balettens scen, vill genomföra det hans kollegor kallar en omöjlighet. Med hjälp av Prima Ballerina Monica Loughman sätter han upp Svansjön med amatörer som alltid har velat dansa, men ratats på grund av sin vikt. I syfte att öppna upp balettens värld görs det upp med ett av dess största tabun, kroppsstorlek. Från 2015.

20.10Naturens mirakelungar Brittisk naturserie från 2011. Del 5 av 5. Alla liv är värdefulla men somliga har stor betydelse för hela släktets överlevnad. I den här serien får vi följa några ungar från sällsynta djurarter som räddas till vuxenlivet av hängivna människor och som därigenom kommer att kunna vara med och rädda sin art från utrotning. Från 2012. Även i K 30/8 och K 2/9.

21.00Världens natur: Gryning Fransk naturserie från 2014. Del 5 av 5. När det börjar gry får bladskärarmyrorna i Amazonas regnskog bråttom. De vill arbeta i skydd av mörkret. Att det är dags att runda av talar vrålaporna om för dem, med besked. Från 2015. Även i K 30/8 och K 2/9. Textat sid. 199.

21.55Den australiska kusten Victoria. Del 1 av 8: Victoria. Neil Oliver får möjlighet att landstiga på Skull Rock, som har haft färre besökare än månen. Här utanför Victorias kust förolyckades Australiens premiärminister och återfanns aldrig. Neil kommer också till Phillip Island, där en hel stad flyttades för att rädda världens minsta art av pingviner. Neil Oliver får även unik tillgång till en av Australiens första egna oljeplattformar, där grupper av sälar flockas med en udda önskan att nå plattformens topp. Från 26/8 i K. Även i K 31/8.

22.45Rubble Kings - gängkrig i New York De slogs, levde på brottslighet och försvarade sina gängkvarter under 1968-1975. Gängmedlemmar och musiker berättar med inlevelse om våldet och fattigdomen, men också om hiphop-kulturens revolution. Dokumentär. UR. Från 21/8 i K.

23.50Livet i flyktingland Welcome to Refugeestan. Föreställ dig att du lämnat allt du har och flytt från ett krig, en diktator eller massaker. Du harfördrivits och blivit en flykting. Från och med nu kommer du att bo i ett flyktingland. Hur är det attkomma till läger stora som städer och leva bakom taggtråd i årtionden? Vi får se in i människorsliv och i hjälporganisationernas enorma maskineri. UR. Från 23/8 i K.