MENY

Kunskapskanalen

09.00UR Samtiden - Humanist- och teologdagarna 2022 Bilder från kärnkraftskatastrofen. 2011 öppnade ukrainska regeringen upp för turister att besöka staden Prypjat och området runt kärnkraftverket Tjernobyl. Vad kan man se i tusentals turistbilder på en sovjetisk utopi som övergavs efter kärnkraftskatastrofen? UR.

09.15UR Samtiden - Humanist- och teologdagarna 2022 Hopp och förtvivlan i sjukrummet. I detta föredrag bildar Edvard Munchs måleri utgångspunkt för en tidsresa som reflekterar kring den fond mot vilken hoppets och förtvivlans föränderlighet träder fram. UR.

09.35UR Samtiden - Humanist- och teologdagarna 2022 Hopp och förtvivlan hos profeter och poeter. Växlingen mellan hopp och förtvivlan är ofta den dramatiska drivfjädern i romaner, teaterpjäser och film. Närmare bestämt verkar hopp och förtvivlan vara konstanta komponenter i den mänskliga existensen. UR.

09.55UR Samtiden - Humanist- och teologdagarna 2022 Överallt liv. Överallt det levande. En föreläsning om självbiografiska berättelser om sjukdom som ofta skildrar en förtvivlan - inför kroppens begränsningar och ibland en förestående död. UR.

10.15UR Samtiden - Humanist- och teologdagarna 2022 Vad är hopp? Rausingpristagaren Björn Petersson, docent i praktisk filosofi, föreläser på temat "Vad är hopp?". UR.

10.50UR Samtiden - Humanist- och teologdagarna 2022 Modulspråk och mothugg. Författaren Ida Börjel tar sig an den svåraste modersgestalten i rekviemet "Ma" - den ursinnigt sörjande modern. UR.

11.25UR Samtiden - Humanist- och teologdagarna 2022 Den utestängda älskaren. Huvudpersonen i Hjalmar Söderbergs roman Den allvarsamma leken pendlar mellan hopp och förtvivlan i sin kärlek. Likheterna är stora med det antika litterära motivet om "den utestängde älskaren", särskilt hos den romerske poeten Horatius. UR.

11.45UR Samtiden - Humanist- och teologdagarna 2022 Efter Ragnarök. En föreläsning om hur Ragnarök, jordens undergång enligt nordisk mytologi, används i engelsk litteratur från 1800-talet till nutidens Marvelfilmer och hur de närmar sig slutet på olika sätt. UR.

12.05UR Samtiden - Flora- och faunavård 2022 Kvalitet i fynddata - vad är det? Bedömningen av kvalitet i artfynddata är en fråga om tillämpning och ligger i betraktarens ögon. Egenskaper i fynddata som är viktiga i ett sammanhang kan vara otillräckliga i ett annat. UR.

12.15UR Samtiden - Flora- och faunavård 2022 Verifiering av data i Artportalen. Hur verifieras uppgifterna om djur- och växtarter som "vanligt folk" rapporterar in i Artportalen? Johan Nilsson från SLU Artdatabanken berättar om arbetet med validering. UR.

12.25UR Samtiden - Flora- och faunavård 2022 Mängder av data och källor i Artportalen. I Artportalen samlas data från tiotusentals naturkunniga privatpersoner, professionella aktörer och systematiska inventeringar. Hur hänger allt ihop? UR.

12.45UR Samtiden - Flora- och faunavård 2022 Den svenska rödlistan - vilka data används? Vilka data är viktiga för att se populationstrender och göra bedömningar? Ulf Bjelke från SLU Artdatabanken berättar om sitt arbete med den svenska rödlistan. UR.

13.05UR Samtiden - Flora- och faunavård 2022 Nollfynd och checklista. Spännande och sällsynta arter rapporteras flitigt till Artportalen. Andra är inte lika "roliga" att rapportera. Det gör statistiken osäker. Här kan checklistor göra nytta. UR.

13.25UR Samtiden - Flora- och faunavård 2022 Vad en droppe vatten kan säga. Alla organismer lämnar dna-spår från till exempel hud, blad, saliv och avföring. De kallas e-dna (environmental dna) eller miljö-dna. UR.

13.35UR Samtiden - Flora- och faunavård 2022 Förenkla och vässa naturvärdesinventeringen. Vad innebär en standardiserad naturvärdesinventering? Anders Sjölund, ekolog på Trafikverket, berättar om nya riktlinjer. UR.

13.55UR Samtiden - Länsmuseerna berättar Svenskbyborna på Gotland. 1929 anlände ett tusental människor till Jönköping från Ukraina. Det var svenskbybor som lämnat sin hemby. Omkring hälften av dem kom till Gotland. Sofia Hoas, själv ättling till svenskbyborna, berättar deras historia. UR.

14.10UR Samtiden - Länsmuseerna berättar Det blodiga året 1361. På morgonen den 27 juli 1361 brakade den sista striden lös mellan den gotländska allmogearmén och den danske kungen Valdemar Atterdags armé. Lars Kruthof, programansvarig pedagog, berättar om händelser under medeltiden som förändrade Gotland. UR.

14.25UR Samtiden - Länsmuseerna berättar Bildstenar på Gotland. Någon gång mellan 200- och 400-talen började man att resa ristade stenar med bilder på Gotland. Per Widerström, arkeolog, berättar om bildstenarnas rika berättelser och användningsområden. UR.

14.40UR Samtiden - Länsmuseerna berättar Konstnärsparet Bruce. Norr om Visby ligger konstnärshemmet Brucebo, konstnärsparet Carolina Benedicks Bruce och William Blair Bruces hem. Johanna Pietikäinen, verksamhetsansvarig, berättar om deras liv och konstnärskap. UR.

14.50UR Samtiden - Länsmuseerna berättar Krucifixet från Hall Kyrka. Över 90 medeltida kyrkor finns bevarade på Gotland och från dessa finns fantastiska konstskatter bevarade. Lars Kruthof, programansvarig pedagog, berättar om en favorit, krucifixet från Hall kyrka. UR.

15.00Extrema utmaningar Kroppen och g-kraften. Om 100 dagar ska Marc flyga med det franska flygvapnets konstflygningsteam. Då måste han klara av en g-kraft som gör honom åtta gånger tyngre utan att förlora medvetandet. Fransk dokumentärserie från 2018. Del 2 av 6. UR. Från 1/7 i K. Även i K 5/7 och K 6/7.

15.55Hudens hemligheter Ansiktskvalster, hovar och taggar. Vi har - och alla djur har - någon form av hud. Huden är kroppens största organ, den är till för att skydda både in- och utsida och kan se väldigt olika ut. Den kan vara hård, mjuk, taggig eller luden. Och den kan ha de mest makalösa egenskaper. Brittisk vetenskapsserie från 2020. Del 1 av 3. UR. Från 1/7 i K. Även i K 4/7.

16.45Kanaler, båtar och kärlek Röda floden i Vietnam. Tim och Pru besöker en flytande by i Halongbukten, och färdas på Röda floden till Hanoi. Efter en kanottur vid Ninh Binh och en titt på Vietnams gamla huvudstad Hoa Lu fortsätter de söderut till "Österns Venedig", Hoi An. Brittisk serie från 2019. Del 7 av 10. UR. Från 1/7 i K. Även i K 5/7 och K 7/7.

17.35Äventyr på outforskade platser Snöleopardens rike. Steve och teamet beger sig till bergen i östra Kirgizistan på jakt efter snöleoparder. Dessa bergsområden är väldigt svårtillgängliga, men expeditionen hoppas hitta bevis på att snöleoparder fortplantar sig i området. Brittisk äventyrsserie från 2021. Del 3 av 6. UR. Från 2/7 i K. Även i K 4/7 och K 7/7.

18.25Framtidens unika natur Schweiz och de alpina ängarna. För många människor är de schweiziska alperna ett naturligt paradis. Men i själva verket är mycket skapat av människor. Nu försvinner de gamla traditionerna allt mer, och skogen breder ut sig. Kommer schweizarna att lyckas bevara sitt unika kulturlandskap? Tysk serie från 2019. Del 4 av 5. UR. Från 30/6 i K. Även i K 6/7.

19.20Omöjlig ingenjörskonst Den flytande bron. Världens enda flytande järnvägsbro, hur bygger man den? Seattle har inte vuxit lika snabbt sedan den stora guldruschen, techföretagen blir fler och fler och trafiksituationen börjar kännas ohållbar. Vad gör då smarta ingenjörer i ett stadslandskap fullt av vatten? Hittar en lösning som är någonstans mellan en bro och en tunnel. En megatung betongbro, som faktiskt rör på sig när man kör på den. Den klarar 142 000 bilar per dag. Nu - även tänkt att bära en tågräls. Del 4 av 16: Den flytande bron. Tidigare sänt 2020. Även i K 5/7, K 7/7 och K 8/7.

20.05Gröna hjälteinsatser Landsbygd och storstad i Asien. I Sydkorea har arkitekter skapat ett innovativt campus under marken. I Kambodja möter vi bönder som rest sig ur fattigdom med hjälp av ekologisk odling. Och i Thailand besöker vi en hotellanläggning som ses som en föregångare inom ekoturism. Fransk dokumentärserie från 2021. Del 6 av 15. UR. Även i K 4/7, K 6/7 och K 9/7.

21.00Hundar som jobbar Livräddarna. Runt om i världen räddar hundar både människoliv och djurliv. Bordercollien Troy förhindrar flygkatastrofer. I Namibia skyddar anatoliska herdehundar både getter och geparder. Och för Jonny, som har autism, har pitbullterriern Xenas vänskap haft livsavgörande betydelse. Brittisk faktaserie från 2019. Del 2 av 5. UR. Tidigare sänt 2020. Även i K 4/7, K 5/7, K 7/7 och K 9/7.

21.50Reseminnen med Simon Reeve Sköldpaddornas fristad. Simon tittar lite extra på några resor med naturen i fokus. Från den något excentriske man som grundade en fristad för sköldpaddor på sin ö i Seychellerna, till de beväpnade naturvårdare som försvarade en nationalpark i Belize. Brittisk serie från 2020. Del 3 av 4. UR. Från 28/6 i K. Även i K 4/7.

22.50Filmer från ett svunnet Singapore Det brittiska imperiet. Hur kan man avläsa klass och etnicitet genom att titta på hattar? Vi möter släktingar till amatörfilmare som dokumenterade vardagslivet i Singapore ur olika synvinklar. Del 2 av 2. UR. Från 28/6 i K. Även i K 4/7.

23.40Presidentfamiljen Bush: En maktsaga Amerikansk dokumentärserie från 2019. En dynastis slut. President Bush har tagit USA till ett krig som kommer att definera hans tid som president, och ha stor inverkan på hans familj och arv. Och när en ny amerikansk politisk era inleds är det en ny familjemedlem som har sitt sikte inställt på Vita huset - John Ellis "Jeb" Bush. Men är familjens namn lika kraftfullt som det tidigare har varit? Del 6 av 6. Från 27/6 i K.

00.20Sommartorpet Svensk fixarserie från 2000. Säsong 1. Förberedelserna inför midsommarfesten är i full gång. Mathias bygger bord och bänkar, Ernst syr ett tak och Gila dekorerar med hemgjorda utomhuslyktor. Reportage från Skansen och intervju med folklivsforskare Åke Daun. Vi besöker ett torp vid Svartån som gjorts i ordning på ett originellt sätt. Del 2 av 10. Från 1/7 i K. Textat sid. 199.

00.50Ellas resa: I normandernas fotspår Resereportage. Sicilien: Mumier och auberginer. Ella fortsätter sin resa på andra sidan Messinasundet och beger sig till Sicilien. En ö som vid tiden för de normandiska erövrarnas invasion låg under arabiskt styre. Här kom det arabiska inflytandet att blandas upp med det latinska och bysantinska. Ella beger sig ner i Palermos katakomber med dess mumier och besöker några av öns många blomstrande odlingar. Programledaren Ella Kanninen reser i normandernas spår i Syditalien för att lära sig mer om kultur, historia och upptäcka lokala maträtter, sedvänjor och sevärdheter. Del 5 av 7. (Finland, 2018). Från 1/7 i K.