MENY

Kunskapskanalen

09.00UR Samtiden

15.00Brynsten från Eidsborg Norskt program från 2012. Brynsten från Eidsborg. I Eidsborg i Telemark hittar man sten av yppersta kvalitet för att slipa och skärpa eggar. Brynsten från Eidsvåg har spridits till hela Europa i över 1000 år och den kan därmed med gott fog kallas Norges äldsta exportvara. Från 20/10 i K.

15.15Stjärnkockens rymdmat Astronautens middag. Gourmetkocken arbetar vidare på sin kulinariska utmaning: att skapa smakrika maträtter på rymdstationen ISS. Han brottas både med problemet med konservburkarnas utseende och rymdstationens stränga regler och tester. Del 2 av 2. UR. Från 20/10 i K. Även i K 24/10.

16.00Guld på godset Dansk programserie från 2013. Del 8 av 8. Programledaren Mette Bluhme Rieck och en rad framstående värderingsexperter åker landet runt på jakt efter danskarnas dolda skatter. Ägarna till några särskilt utvalda antikviteter ges dessutom möjlighet att direkt på plats erbjuda sin klenod till försäljning till en panel professionella uppköpare. Det andra av två program inspelade på slottet Voergaard på Nordjylland. Från 20/10 i K.

17.00Till fots genom Centralamerika Panama och Colombia. Levison Wood och Alberto Caceres har nått Panama, det sjunde landet, på sin vandring genom Centralamerika. Efter vådliga äventyr i en grotta och besök i Panama City, forcerar de den farliga djungeln Darién Gap och når slutmålet, Colombia. Då har de vandrat i fyra månader och tillryggalagt 290 mil. Del 4 av 4. UR. Från 18/10 i K.

17.50Dox: Risk ? filmen om Julian Assange Amerikansk dokumentär thriller från 2016. Oscarsbelönade regissören Laura Poitras riktar sin kamera mot en av samtidens mest kontroversiella figurer: Wikileaks grundare Julian Assange. Filmen tar sitt avstamp i Wikileaks publicering av den största läckan i modern tid. Under arbetet framträder ett motsägelsefullt porträtt av Assange: som en man som skriver om historien, men med ett skenande storhetsvansinne. (Risk, av Laura Poitras). Från 16/10 i SVT2.

19.25Flykten till vildmarken Chile. Kevin McCloud tar sig till de avlägsna bergen i Sydamerika, där familjen Pickering valt att bo, vid foten av en aktiv vulkan. Kevin bjuds in till deras enkla och naturnära liv med vildsvinsjakt och en tur upp till toppen av vulkanen. Del 3 av 4. UR. Från 2016. Även i K 25/10 och K 28/10.

20.10Life Brittisk naturserie från 2010. Del 5 av 10. Från polartrakterna till tropikerna har fåglarna koloniserat varje utrymme tack vare sin unika uppfinning - fjädrarna. De isolerar mot värme, kyla och vatten men används också för att vinna en partner. Då kan resultatet bli rent bisarrt, som hos en liten kolibri i Anderna. Från 2010. Även i K 25/10. Textat sid. 199.

21.00Ett mirakel för mig Livi och Mac. Åttaåriga Livi är nästan döv. Hon drömmer om att en dag kunna höra sina föräldrars röster och lyssna på musik. Macs kropp har börjat skaka så våldsamt att han inte ens kan äta själv längre. Båda hoppas nu att en operation ska förändra deras liv. Del 2 av 3. UR.

21.45Den australiska kusten Del 1 av 8: Albany. Neil Oliver ger sig ut på jakt efter en av havets mäktigaste varelser, späckhuggaren. Vidare utforskar marinekologen Emma Johnsson den ifrågasatta valjakten med fäste i Albany, och frågan är: har verkligen Lucky Bay den vitaste sanden i Australien?. Från 21/10 i K. Även i K 26/10.

22.40USA enligt Oliver Stone Atombomben. "Kriget var redan över när bomberna fälldes i Japan." Den kontroversielle Oliver Stone presenterar sin teori om Trumans baktanke med bombningen, en process som potentiellt kunde utrota mänskligheten. Del 3 av 10. UR. Från 18/10 i K. Även i K 23/10.

23.40Fotbollen ger mig en framtid En grupp tjejer från Rios favelor förbereder sig för turneringen som kommer att förändra deras liv för alltid, Street Child World Cup i Brasilien. Att få vara del av ett team, glädjen att se att man är värd något och förstå att man har en framtid. Det är högsta vinsten. UR. Från 16/10 i K.

00.30Berlin-Tokyo med bil Asian highway. Följ med på en händelserik roadtrip runt halva jorden. Färden tar sin början i Berlin och går genom vackra landskap och till historiska platser. Teamet får ett hett tips om att Noaks ark finns i bergmassivet Ararat. Del 1 av 10. UR. Från 18/10 i K.