MENY

Kunskapskanalen

09.00UR Samtiden

15.00Övergivna rum Danskt program från 2013. Mønsted Kalkgruber. Likt "urban explorers" söker Jan Elhøj och Morten Kirckhoff upp övergivna platser och dokumenterar dem med sin kamera. Denna gång: Jan och Morten får tillåtelse att ta sig in i den stängda delen av Mønsted Kalkgruber - världens största kalkgruva. Från 4/1 i K.

15.20Hälsans hemligheter Pigg på ålderns höst. Seriestart. Vi lever allt längre. Men vad kan vi göra för att hålla oss friska även när vi blir gamla? Forskare berättar och ger fyra enkla råd om hur vi kan behålla hälsan livet ut. Amerikansk vetenskapsserie från 2018. Del 1 av 2. UR. Från 21/2 i K. Även i K 24/2.

16.15Guide till evig ungdom Vem ska man tro på? Med hjälp av stamceller kan man i dag bota sjukdomar som ansågs obotliga för bara några år sedan. Men ska man tro reklamen kan stamceller bota allt från autism till impotens och dålig hy. Vad är sant och vad är bluff? Timothy Caulfield tar experter till hjälp för att få svar. Del 6 av 6. UR. Från 21/2 i K. Även i K 25/2.

17.00Året i New Forest Seriestart. Både tama och vilda djur rör sig fritt över en stor yta i New Forest. Hösten är på väg och det är dags för de boende att ta hem korna. Följ livet för både människor och djur i området under årets skiftningar. Brittisk serie från 2017. Del 1 av 4. UR. Från 22/2 i K. Även i K 24/2 och K 27/2.

17.50Dox: Våran lilla bondgård John och Molly lämnar livet i staden för att med blod, svett och tårar försöka förvandla 80 hektar av förorenad död mark till ett blomstrande ekologiskt jordbruk. Det verkar omöjligt. Men med ständigt nya växter och djur lyckas de mot alla odds skapa ett mikrokosmos i skön harmoni. Som snabbt förvandlas till totalt kaos. En lika dramatisk som hjärtevärmande berättelse om att trotsa den moderna livsstilen och leva nära djur och natur. Amerikansk dokumentär från 2018 av John Chester. Originalets titel: The biggest little farm. Från 20/2 i SVT1.

19.20Omöjlig ingenjörskonst Infanterianfall. Militärens viktigaste tillgång, trupperna, är alla beroende av militärens mest avancerade maskineri. Attacker till havs, på land och från luften utförs med hjälp av ingenjörskonstens underverk - som aldrig hade kunnat ske om inte historiens banbrytande uppfinningar hade funnits. Del 9 av 16. Även i K 26/2, K 27/2 och K 28/2.

20.05Ett vildare Europa Naturserie från 2019. Från sina källor i Tyskland flyter Donau nästan 300 mil genom Europa innan den möter Svarta havet i ett mäktigt delta. Europas Amazonflod har den kallats, och även om sekler av exploatering har påverkat Donau frodas vilda djur längs stränderna. Och djurlivet blir bara vildare. Del 4 av 6. Även i K 26/2 och K 29/2.

21.00Omöjliga järnvägar På räls genom vatten. Järnvägsnätet har sedan 1800-talets början övervunnit nästan alla naturens svårbemästrade platser. Men det finns en miljö som är besvärligare än andra och det är vatten. Brittisk serie från 2018. Del 4 av 6. UR. Från 19/2 i K. Även i K 25/2.

21.50Amerikas urfolk En ny värld vaknar. Amerikas urfolk skapar ett sätt att leva som är både en vetenskaplig förståelse av naturen och en andlig strävan att hitta sin plats i den. Miljontals människor talar fortfarande sina inhemska språk och utövar gamla ritualer för att fira landets och himlens helighet. Del 4 av 4. UR. Även i K 24/2 och K 25/2.

22.50Plugga på kåken Eleverna på Five Keys Charter School i San Fransisco går på den första gymnasieskolan i ett vuxenfängelse. Tanken är att en intern ska inte bara avtjäna ett straff, utan även ha en chans att förbättra sitt liv. Elever, lärare och säkerhetsvakterna förbereder sig för examensdagen. Amerikansk dokumentär från 2017. UR. Från 19/2 i K.

23.45Historien om Kina BBC-dokumentär från 2016. Det sägs ofta att Kina har varit en civilisation avskuren från omvärlden, men Kina har blomstrat tack vare sina kontakter utåt. Under 600-talet blev Kina världens mäktigaste rike, under den berömda Tangdynastin. Storheten berodde inte bara på ekonomisk och kulturell överlägsenhet, även öppenheten för andra kulturer var avgörande. Tang var landets storhetstid för internationellt utbyte och den främsta förbindelsen var Sidenvägen. Historikern Michael Wood reser genom Kina och letar sig bakåt genom dess historia för att undersöka hur en världsledande kultur har gått igenom både uppgångar och fall. Del 2 av 6: I X?ian, Tangs huvudstad. Från 17/2 i K.