MENY

Kunskapskanalen

09.00UR Samtiden

15.00Julsmyckad fjällstig Norskt program från 2013. Julsmyckad fjällstig. Arild Alstad och hans kompisar i Kyrkesæterø har en ovanlig adventstradition. Byn ligger vid en stupbrant fjällsida och det är stigen utmed denna som Arild och hans vänner varje år i adventstid utsmyckar med facklor och marschaller. Ljusen brinner varje adventssöndag och under hela julen. Från 20/12 i K.

15.05Guld på godset Danskt program från 2013. Julspecial. Första delen av två. Programledaren Mette Bluhme Rieck och en rad framstående värderingsexperter på jakt efter danskarnas dolda skatter. Ägarna till några utvalda antikviteter ges möjlighet att direkt på plats erbjuda sin klenod till försäljning till en panel professionella uppköpare. Det första av två program inspelade på herrgården Nørre Vosborg på Vestjylland. Från 22/12 i K.

16.05Flykten till vildmarken Yukon. Jimmy Doherty reser till Yukon i Kanada för att ta reda på vad som gjort att ett brittiskt par bytte sin lägenhet i London mot en timmerstuga i vildmarken. Del 3 av 3. UR. Från 20/12 i K.

16.50Dox: Human Fransk dokumentär från 2015. Vad innebär det att vara människa? Human är den legendariske filmaren Yann Arthus-Bertrands hyllning till mänskligheten och vår planet. En serie vittnesmål om kärlek, hat, lycka, rädsla och vardagsliv från hela världen blandas med andlöst vackra bilder och musik. En upplevelse långt utöver det vanliga. Från 18/12 i SVT2. Även i SVT2 26/12.

19.05Historiens dödsfällor Brittisk dokumentärserie från 2014. Del 4 av 4. Den edvardianska perioden ses av många som tiden då britterna tog klivet in i den moderna världen med banbrytande uppfinningar och livsförändrande upptäckter. Elektricitet skulle komma att förändra människors liv för alltid, men flera moderna elektriska hjälpmedel i hemmet innebar ren livsfara att använda. Programledare Suzannah Lipscomb tittar närmare på historiska vardagsföremål och produkter som var skapade för att underlätta och förenkla folks liv, men som istället bidrog till det motsatta och orsakade skada, sjukdom och i vissa fall även dödsfall. Från 2016. Även i K 27/12.

20.05Tigern - med dold kamera Naturdokumentär från 2007. Del 3 av 3. Eftersom tigern är skygg och svår att filma får man ta spionkameror till hjälp. Med hjälp av andra djur som bär på dold kamera lyckas BBC:s team med David Attenborough visa hur tigerhonans ungar nu vuxit tillräckligt för att lämna boet. Om de ska kunna ta plats som djungelns mäktigaste rovdjur måste de först kunna jaga på egen hand. Och det är inte så lätt, ska det visa sig. Från 2008. Även i K 27/12 och K 28/12.

21.00Turkiet med Simon Reeve Från Istanbul mot Syrien. Istanbul med stränderna och det kristallklara vattnet i Egeiska havet. Den krigshärjade gränsen mot Syrien. Simon Reeve reser genom Turkiet och möter människor som formar det moderna Turkiet, från lojala anhängare av nationens kontroversiella och auktoritära president till befälhavaren som bygger en av världens största moskéer. Del 1 av 2. UR.

22.00Munkrepubliken Athos Del 2 av 2: Fader Gregorius trädgård. Hur är det att leva som munk? Att odla sin trädgård, baka bröd och måla ikoner enligt gamla traditioner. Vi får följa fader Gregorius vardag och se hur alla munkarnas handlingar cirklar kring tro, en tro stark nog att flytta berg. UR. Från 23/12 i K. Även i K 28/12.

22.50Yogananda - En gurus livsverk Redan på 1920-talet spred gurun Yogananda yoga och meditation till USA. Hans självbiografi blev ett rättesnöre för personer som George Harrison, Steve Jobs och Deepak Chopra, och hans livsverk har följare världen över än idag. UR. Från 20/12 i K. Även i K 25/12.

00.15Pappa nyktrar till Med skakig kamera och kärlek till sin pappa går Kathrine in i hans alkoholiserade värld. Det som börjar som en film om social misär förvandlas till en varm och humoristisk historia, om en andra chans när det osannolika händer. Dansk dokumentär. UR. Från 18/12 i K.

01.15Iran inifrån Hemlig skönhet. "Det är okej att du är vacker men du får inte visa det hur som helst". Irans moralpolis vakar över klädkoden på offentliga platser, men skönhetsoperationer är vanliga. Och vi möter Ameneh som fick utseendet attackerat med syra av en friare. Del 4 av 4. UR. Från 19/12 i K.