MENY

SVT 2

14.30År 1 miljon - berättelsen om din framtid Svensk-amerikansk vetenskapsserie. Ditt digitala himmelrike. Det verkar som om mänskligheten är redo att ta nästa kliv. Vi är på väg att lämna våra fysiska kroppar för att bli helt digitala. Och när vi lever i en gigantisk dator blir allting enklare: Här finns inga sjukdomar, inget lidande, ingen död. Så följ med in i framtiden och ladda upp dig till ett bättre liv. Det här är serien om vår framtid - när vi går ihop med AI, får evigt liv och bosätter oss över hela galaxen. Medverkande bl.a. KimmyPOWER och Ufosxm, båda Youtube-gamers, Danica Kragic, professor robotik, Mouna Esmaeilzadeh, läkare. Programledare: Rasmus Åkerblom. Del 3 av 6. HD. Från 15/7 i SVT2. Textat sid. 199.

15.00Ekdal och Ekdal Svenskt samhällsprogram från 2019. Mannen. Pojkar och män har växande problem i dagens kunskapssamhälle: Sämre betyg, överrepresentation i brottsstatistiken, ensamhet framför datorn, porr, droger och spelmissbruk. Med sämre framtidsutsikter vad gäller arbete, bostad och relationer följer social utslagning och radikalisering. Traditionella jämställdhetsproblem - speglade i till exempel vittnesmålen från #metoo - riskerar att förstärkas. Hur kan samhället via skolan vända trenden? Hur ser den positiva manligheten ut? Gäster: David Eberhard, Shahab Ahmadian och Nyamko Sabuni. Journalisterna och kusinerna Lennart och Niklas Ekdal pejlar vår tids största frågor tillsammans med experter i studion. Del 3 av 8: Manlighet i kris. HD. Från 14/7 i SVT2. Även i SVT24 17/7 och SVT2 19/7. Textat sid. 199.

16.00Rapport Nyheter från Sverige och världen. Textat sid. 199.

16.05Att inreda ett slott Woburn Abbey. Woburn Abbey, som är hertigarna av Bedfords hemvist i nära 400 år, rymmer också ett av världens största privatägda djurreservat! Hur ser det ut innanför portarna på Storbritanniens mest spektakulära slott och herrgårdar? Och hur såg det ut förr i tiden, bortom alla lager av moderna renoveringar? Phil Spencer, passionerad byggnadshistoriker, tar oss inte bara innanför portarna utan ned till slottens originalritningar. Och med hjälp av specialisthantverkare kan vi få se hur otroligt utförligt de byggdes. Del 3 av 6. HD. Tidigare sänt 2017. Även i SVT24 17/7 och SVT2 20/7.

16.55Muitte mu - Minns mig Norsk-samiskt musikprogram från 2018. Jag hoppas han förstår varför jag har valt att jojka honom. Popartisten Mia Brubakken, mer känd under sitt artistnamn Miia, har valt att jojka sin morbror Joachim. I honom har hon en särdeles god vän och som musikproducent har han varit ett stöd för henne i hennes musikaliska karriär. Mia är den tredje av sex norska artister som har antagit utmaningen att på tre dagar försöka skapa en jojk. Till sin hjälp för att lära sig tekniken i den traditionella samiska musikformen har artisterna en erfaren jojkare. Mias mentor är jojkaren och renskötaren Johan Anders Bær. Del 3 av 6. HD. Från 10/7 i SVT2.

17.25Mitt i naturen - tittarfilm Svenska folkets egna tittarfilmspärlor. Textat sid. 199.

17.30Oddasat Samiskspråkiga nyheter.

17.35Nyhetstecken Nyheter på teckenspråk. Textat sid. 199.

17.45Uutiset Finskspråkiga nyheter.

17.55Här är mitt museum Finskt program från 2017. Del 1 av 10. Minna Joenniemi möter passionerade samlare och besöker museer som har skapats av privatpersoner. Denna gång: Minna träffar Paavo Suominen och besöker hans kylskåpsmuseum. HD. Från 19/6 i K.

18.10År 1 miljon - berättelsen om din framtid Svensk-amerikansk vetenskapsserie. Total digital Nirvana. Mänsklighetens mål på lång sikt: att bli en enda stor dataintelligens, ett gigantiskt medvetet moln, som kapslar in hela universum. Låter det otroligt? Kanske, men det är den logiska slutpunkten för vår evolution. Och ett första steg på vägen dit: att du laddar upp ditt medvetande till den större helheten. Det här är serien om vår framtid - när vi går ihop med AI, får evigt liv och bosätter oss över hela galaxen. Medverkande bl.a. Anders Sandberg, framtidsforskare, Danica Kragic, professor robotik och Mouna Esmaeilzadeh, läkare. Programledare: Rasmus Åkerblom. Del 4 av 6. HD. Tidigare sänt 2018. Även i SVT24 senare i kväll och SVT2 senare i natt. Textat sid. 199.

18.40Mars Amerikansk dramadokumentär. En sandstorm som ingen ser någon ände på, och den psykologiska pressen på besättningen ökar. Ett team med experter undersöker hur extrem isolering påverkar människan. Del 5 av 6. HD. Tidigare sänt 2018. Även i SVT2 senare i natt.

19.30Någon som du Dansk dramaserie från 2017. Vad händer här?. Rose och de andra åker in till stan för att gå ut. MM är ute efter att få ihop det med Alex och de bestämmer sig för att gå till samma ställe för att försöka möta upp honom och hans gäng. Väl på klubben skymtar Rose killen som hon träffade tidigare på gatan, Tobias. De får till slut kontakt med varandra och går iväg från stället, Tobias vet att det är fel och riskabelt, men han kan trots detta inte motstå henne. Del 2 av 8: Vad händer här?. HD. Tidigare sänt 2018.

19.55Kronprinsessan Victorias fond Kronprinsessan Victorias fond - RG Aktiv Rehabilitering. Alla barn har rätt till en aktiv fritid. Till föreningen RG Aktiv Rehabiliterings läger kommer ungdomar från hela landet för att prova olika aktiviteter. HD. Textat sid. 199.

20.00Vild vetenskap Norsk naturserie från 2017. Åshild konstaterar att det ser mörkt ut för renarna. Flera regniga vintrar på Svalbard har lett till att isen har lagt sig som ett glaslock över tundran, vilket gör att renarna inte kommer åt betet. Rävforskaren Nina får förmånen att uppleva fjällrävsvalpar på nära håll. Och Frank får för första gången uppleva bävrarnas privatliv, tack vare kameror som har placerats inne i bäverhyddan. En serie som följer norska forskare i deras jakt på ny kunskap om vilda djur. Del 4 av 4. HD. Även i SVT2 17/7, SVT2 18/7, SVT24 19/7 och SVT2 20/7.

20.40Övergivna rum Danskt program från 2013. Mønsted Kalkgruber. Likt "urban explorers" söker Jan Elhøj och Morten Kirckhoff upp övergivna platser och dokumenterar dem med sin kamera. Denna gång: Jan och Morten får tillåtelse att ta sig in i den stängda delen av Mønsted Kalkgruber - världens största kalkgruva. Tidigare sänt 2014. Även i SVT2 21/7.

21.00Aktuellt SVT:s fördjupande nyhetsprogram. Textat sid. 199.

21.25Lokala nyheter

21.30Sportnytt HD. Textat sid. 199.

21.45Moving Sweden: Återvinningscentralen Natten till den 22:a november blir en återvinningscentral utanför Stockholm bombhotad. En misstänkt grips och under förhören med henne kommer ytterligare omständigheter fram. Snart visar det sig att ingenting är vad det inledningsvis tycks vara. En dokumentärt berättad thriller av Julius Jorborg. Moving Sweden är en filmsatsning som ska ge nya historier och nya spännande former. HD. Sänds med 5.1 ljud. Även i SVT24 18/7 och SVT2 20/7. Textat sid. 199.

22.15Herrens vägar Dansk dramaserie från 2018. Säsong 2. Elisabeth tar med sig en skeptisk Johannes till sitt medium och får ett besked som vänder upp och ner på hennes tillvaro. Johannes och Elisabeth har öppnat kyrkan för hemlösa, något som väcker ont blod hos Nete. Del 6 av 10. HD. Sänds med 5.1 ljud. Även i SVT24 18/7.

23.15Garn ? en folkrörelse K special. Garn ? en folkrörelse. Virkning och stickning har gått från traditionellt hantverk till att bli en av dagens hetaste konsttrender. I den här dokumentären möter vi några av de konstnärer som omdefinierar traditionen och tar garnet från vardagsrummet, ut i världen. Vi följer internationella konstnärer och stickare, ull-graffitikonstnärer, cirkusartister och designers som alla är med och bidrar till nya sätt att tolka den klassiska konstformen på. Det blir en färgstark och global resa som visar hur garn kan förena oss alla. HD. Från 12/7 i SVT2. Textat sid. 199.

00.15Mars Amerikansk dramadokumentär. En sandstorm som ingen ser någon ände på, och den psykologiska pressen på besättningen ökar. Ett team med experter undersöker hur extrem isolering påverkar människan. Del 5 av 6. HD. Från SVT2 tidigare idag.

01.05År 1 miljon - berättelsen om din framtid Svensk-amerikansk vetenskapsserie. Total digital Nirvana. Mänsklighetens mål på lång sikt: att bli en enda stor dataintelligens, ett gigantiskt medvetet moln, som kapslar in hela universum. Låter det otroligt? Kanske, men det är den logiska slutpunkten för vår evolution. Och ett första steg på vägen dit: att du laddar upp ditt medvetande till den större helheten. Det här är serien om vår framtid - när vi går ihop med AI, får evigt liv och bosätter oss över hela galaxen. Medverkande bl.a. Anders Sandberg, framtidsforskare, Danica Kragic, professor robotik och Mouna Esmaeilzadeh, läkare. Programledare: Rasmus Åkerblom. Del 4 av 6. HD. Från SVT2 tidigare idag. Textat sid. 199.

01.45Sportnytt HD. Textat sid. 199.

02.00Nyhetstecken Nyheter på teckenspråk. Textat sid. 199.