MENY

Kunskapskanalen

14.00UR Samtiden Samtal och talare i tiden från lärosäten och arenor - vetenskap och kunskap. UR.

17.00Flugor Reportageserie om trender som kommit och gått. Ny demokrati. Dagens fluga är Ny demokrati. Med populism kom Ny demokrati in i Sveriges riksdag. Men snart åkte partiet ut med galoscherna före. Från 2013. Textat sid. 199.

17.05Nya Zeeland: Den blå kusten Nyzeeländsk naturserie från 2014. Del 2 av 6. Hur ser Nya Zeelands vildaste naturliv ut? Möt spjutrockor och späckhuggare bland norra Nya Zeelands skyddade vikar, båda i ständig fara att stranda vid övergångarna mellan ebb och flod. Bland mangroveträdens vindlande rotsystem trivs sjöharar, skedstorkar och havstulpaner, alla med en fascinerande förmåga att överleva på grunt vatten. Från 2016.

17.50Vår mänskliga hjärna Varför behöver vi varandra? En undersökning visar att vår hjärna bryr sig mindre om människor som är utanför den närmaste kretsen. Vad är det som gör att vi kan ignorera andra och överträda moraliska och sociala gränser? Del 5 av 6. UR. Från 25/2 i K. Även i K 1/3.

18.40I alla slags väder Ledighet och väder. Vad är det första man gör i Norge när man är ledig? Jo, kollar vädret. Vilken årstid det än är vill man ha fint väder på sin fritid. Om det är vår är det kanske dags för årets första öl utomhus, en "utepils". Del 7 av 8. UR. Från 23/2 i K.

19.10Vårt vilda liv - familjeäventyr i Kenya Brittisk dokumentärserie från 2015. Del 8 av 12. Torkan påverkar livet i centret och Saba gör sitt bästa för att uppfylla gästernas önskan om att få se vilda elefanter. Vi får följa Saba och hennes man Frank som bestämmer sig för att flytta sitt liv och sin familj till Kenya för att driva ett safaricenter. Att försöka uppfostra barn i den vackra men otämjda miljön samtidigt som de kämpar för att skydda Afrikas naturliv mot tjuvskyttar visar sig bli en riktig utmaning. Från 23/2 i K.

19.40Antikmagasinet Böcker. Del 7 av 12. Böcker. Finns bokdöden? Vem samlar på böcker? Antikmagasinet besöker det skånska godset Löberöd där praktbibliotekt står i fokus. Gäster: slottsherren och bokälskaren Knut Ramel och Antikrundans expert Torgny Schunnesson. Programledare: Li Pamp. Från 22/2 i K. Textat sid. 199.

20.10Madagaskars lemurer Amerikansk naturdokumentär från 2016. Madagaskars natur är extremt varierad, från regnskog till de torraste öknar. Och variationen är lika stor hos öns helt egna djurliv. Här lever till exempel inte mindre än 103 arter av lemurer, var och en med sin ekologiska nisch. Från 24/2 i K. Även i K 28/2.

21.00Dokument utifrån: Utmanarna Tysk dokumentär från 2018. Allt talar allt för att Vladimir Putin blir omvald i det kommande ryska presidentvalet. Men trots regimens försök att tysta sina kritiker växer motståndet. En av Putins vassaste och mest kontroversiella utmanare är Alexei Navalny, som samlat delar av oppositionen i kampen mot korruption och maktmissbruk. Frågan är om han eller någon av de andra motståndsledarna någonsin kan lyckas vända folket mot presidenten och hans män. Från 25/2 i SVT2. Även i K 3/3.

21.55Nationalskattens hemligheter Fountains Abbey. I de enorma ruinerna av munkklostret Fountains Abbey, i norra Yorkshire, ruvar spännande hemligheter. Alan Titchmarsh besöker det 800-åriga klostret för att försöka avslöja dessa. Vi får också stifta bekantskap med en av Europas ovanligaste fladdermusarter. Brittisk faktaserie från 2017. Del 6 av 6. UR. Från 23/2 i K. Även i K 28/2.

22.35Livsviktiga bakterier Vad skulle hända om det inte fanns bakterier? Vi använder mycket tid och kraft på att kämpa mot dem. Men många bakterier är våra vänner och livsviktiga för vår existens. Studier visar att barn som växer upp på gårdar med kor klarar sig bättre mot allergier. Men hur kan alla vi andra påverka vår situation? UR. Från 23/2 i K.

23.2590-talets USA Televisionens 90-tal. Seriestart. Hur skapades de nya och utmanande tv-serierna som Twin Peaks, The Simpsons och Sopranos? Möt manusförfattare, skådespelare, producenter och journalister som var med under det nyskapande årtiondet. Amerikansk serie från 2016. Del 1 av 8. UR. Från 22/2 i K.