MENY

Kunskapskanalen

14.00UR Samtiden

17.00Vildmark runt hörnet Norskt program från 2012. Vildmark runt hörnet. Inte alls långt från storstadspulsen i Oslo kan man i naturområdet Oslomarka hitta djup urskog och fiskrika vatten. En naturresurs som utnyttjas av förvånansvärt få, men som kan bjuda den som hittar hit på storslagna naturupplevelser. Även i K 5/5.

17.15Livet på svindlande höjder Det är nästan sjuttio år sedan Korea delades, och de två sidorna är knappast närmare varandra idag. Den ekonomiska revolutionen i Sydkorea har gett en generation bönder chansen att ta sig ur fattigdomen och flytta in till städerna. Men kontrasterna är stora och några längtar tillbaka till lugnet på landet. Del 2 av 6. UR. Från 29/4 i K. Även i K 3/5.

18.10Dinosaurierna Brittisk dokumentär från 2015. Del 1 av 2. Dinosauriernas liv och död är alltid fascinerande och här fokuseras det på deras liv i Storbritannien. Ellie Harrison förälskade sig i dessa varelser och gör här en resa i tiden för att verkligen bejaka sin kärlek. Hon undersöker alla spår hon hittar och förvandlar London till ett Jurassic Park. Från 2016. Även i K 2/5, K 4/5 och K 6/5.

18.55Världshistoriens största grav Amerikansk dokumentärserie från 2017. Vad har egentligen legat dolt i världens största grav? Och hur byggdes detta underjordiska mausoleum, lika stort som Manhattan och fyllt med allt kejsaren trodde han behövde i livet efter detta - när något liknande aldrig förr gjorts i Kina? National Geographics Albert Lin tar oss med in i Kinas förste kejsares grav och avslöjar de fruktansvärda hemligheter som ligger begravda tillsammans med Terrakottaarmén. Del 2 av 2. Från 28/4 i K.

19.40Arkitektens hem Arkitekter jobbar dagligen med att rita hus åt andra, men hur bor de själva? I dag besöker vi den norska arkitekten Niels Torp. Del 4 av 6. UR. Från 26/4 i K.

20.10Lejonen och bufflarnas fort Den afrikanska buffeln är fruktad av både människor och rovdjur. Ändå finns det lejonflockar som specialiserat sig på det farliga bytet. Vad kan de annat göra, när torkan drivit bort zebror och antiloper och bara bufflarna finns kvar?. Från 28/4 i K. Även i K 2/5.

21.00Dokument utifrån: Blodiga affärer Fransk dokumentär från 2017. Blod har blivit en global handelsvara som omsätter miljarder. Den eftertraktade blodplasman används ofta för att tillverka dyra läkemedel. Men medan läkemedelsföretagen tjänar storkovan får de fattiga blodgivare som riskerar sin hälsa bara en spottstyver för besväret. Från 29/4 i SVT2. Även i K 5/5. Textat sid. 199.

22.00Udda platser i världen Bland cykeltaxi och plastgubbar. Mount Washington i USA är världens blåsigaste plats. Om man försöker äta och dricka utomhus blåser maten i väg och vätskan fryser omedelbart. I Dhaka i Bangladesh finns en enorm rickshaw-kyrkogård. Där dumpar polisen beslagtagna fordon från förare som saknar licens. Reseprogram från 2016. Del 4 av 20. UR. Från 27/4 i K. Även i K 2/5.

22.55Guide till evig ungdom Detox. Kan man rensa kroppen från gifter med en detox? Finns det någon genväg för den som snabbt vill förbättra sin hälsa? Med hjälp av experter och utövare dyker Timothy Caulfield ner i dagens hälsotrender och testar om de verkligen fungerar. Del 1 av 6. UR. Från 27/4 i K.

23.40Nördarna som förändrade allt Rebeller eller etablissemang? På 80-talet började datorernas utveckling präglas av ekonomiska intressen. De gamla pionjärerna berättar hur hippies, hackers och affärsmän har påverkat historien och skapat dagens digitala etablissemang. Tysk dokumentär från 2016. Del 2 av 2. UR. Från 26/4 i K.