MENY

Kunskapskanalen

14.00UR Samtiden

17.00Julpynt i särklass Norskt program från 2015. Julpynt i särklass. Sigurd Storm tar julpynt på fullaste allvar. Hans samling med prydnadssaker har tagit åratal att samla ihop och fyller numera 26 kartonger. Från 26/11 i K.

17.05Studio natur Naturprogram från 2019. Det handlar om djurens olika metoder för att hantera värme och kyla. Vad är vitsen med att vara växelvarm? Hur klarar vilda djur av att gå med sina tassar i snö och kyla? Och hur är det möjligt för björndjuret att leva både i extrem hetta och extrem kyla? Kristina "Snuttan" Sundell, Marie Dacke och Bent Christensen är de som ger svar på tittarnas kluriga frågor. Programledare: Linda Olofsson. Del 7 av 9. Från 5/12 i K. Textat sid. 199.

17.35Världens broar Broarnas bro. Vi besöker San Francisco och den världsberömda rödmålade Golden Gate-bron. Vi får träffa teamet som sköter underhållet och följer med på en målningsrunda på 227 meters höjd. Del 3 av 5. UR. Från 6/12 i K.

18.25Städernas hemligheter BBC-serie från 2018. Säsong 2. Lissabon. Vad döljer sig bakom Lissabons vindlade kullerstensgator? Om man får tro konstexperterna Janina Sooke och Alistair Ramirez, så är det en hel del. Konstskatterna från Portugals gyllene era när de dominerade sjöfarten, blandas med stadens förkärlek till gatukonstens alla former. Och ett uppror mot den diktatoriska eran som vuxit fram hos kvinnliga konstnärer. Del 1 av 3. Från 8/12 i K.

19.15Nazismens födelse Makten över kulturen. Nazisterna insåg vikten av kontroll över filmindustrin och radions sändningar för att bevara landet under sitt styre. Att kontrollera kulturen som beskriver landet blev deras framgångssaga. Del 4 av 6. Från 7/12 i K. Även i K 11/12.

20.10Så smart är elefanten Vilket djur är smartast? De vanligaste svaren brukar vara delfiner, schimpanser eller kanske kråkfåglar. Men på senare år har elefanten seglat upp som en stark kandidat. Den tycks till exempel förstå var den osynliga gränsen går mellan skyddat och oskyddat område i terrängen. Från 7/12 i K. Även i K 12/12.

21.00Dokument utifrån: Prästernas hemliga sexhandel Dokument utifrån. Sex utanför äktenskapet är förbjudet i Irak. Men det finns gott om präster som ställer upp som förmedlare för män som vill skaffa sig en tillfällig fru i några timmar. Med hjälp av dold kamera avslöjar BBC:s Nawal al-Mghafi en sexhandel där mycket unga barn och utsatta kvinnor erbjuds i korta "njutningsäktenskap". Från 8/12 i SVT2. Även i K 13/12. Textat sid. 199.

22.00Bollywood - Indiens filmmecka Västerlänningar och nya tider. Indien har många unga filmälskare och unga skådespelarna varav en del kommer från Europa. Anita Rani träffar bland annat brittiska skådespelare som söker lyckan i Bollywood. Men Indien är inget jämställt land och många vittnar om sexuella trakasserier. Del 2 av 2. UR. Från 4/12 i K.

22.55Teknikens mästerverk Mästare på räls. Tåg förde människor och länder närmare varandra. Från det enkla ångmotordrivna till de snabbaste tågen som någonsin byggts. Upptäck hur järnvägar har förändrats genom historien och vilka lösningar ingenjörer kommit på för att övervinna geografiska hinder. Fransk serie från 2018. Del 2 av 4. UR. Från 6/12 i K.

23.50Gandhi, mannen bakom myten Mahatma Gandhi är i dag självklar symbol för både icke-våld och Indiens oberoende från Storbritannien. Men vad döljer sig bakom myten och hur har hans gärningar påverkat andra ledare efter honom? Fransk dokumentär från 2019. UR. Från 5/12 i K. Även i K 11/12.