MENY

Kunskapskanalen

14.00UR Samtiden 14:00 Att skriva i motstånd mot den urbana normen. 15:00 Mötet mellan landsorten och samtidskonsten. 16:10 Miljöteknik - en framtidsbransch? 16:25 Den ädla konsten att balansera en portfölj. 16:45 Att bygga från ingenting. UR.

17.00Marina mysterier Fransk kortfilmsserie från 2013. HMS Victoria.

17.15Världens natur: Dold kamera bland djuren Brittisk naturserie från 2017. Vänskap. Att lita på vänner är inget vi människor är ensamma om. Samarbete är viktigt för många djur och kan ta sig många former. Vargarnas relationer i flocken känner vi igen, men det finns också mer överraskande partnerskap mellan olika arter. Spionkamerorna fångar dem alla. Del 3 av 4. Från 19/8 i SVT2. Textat sid. 199.

18.10Japans vildmark Brittisk naturserie från 2015. Japans näst största ö, men definitivt den mest glesbefolkade. Här ser djurlivet helt annorlunda ut jämfört med övriga Japan. Här stannar ingen permanent, men de få som bor i norra Hokkaido lever sida vid sida med brunbjörnar, ditvandrade från Ryssland. Om vintern är det sibirisk vinterkyla och om sommaren medelhavsklimat. Här krävs det uthållighet för att överleva. Del 3 av 3: Hokkaido. Från 18/8 i K. Även i K 22/8. Textat sid. 199.

19.00Att leva på Färöarna Havet som levebröd. Den lilla öns viceborgmästare har problem med öns renhållning. Och så möter Anders tre annorlunda sjömän; en som precis börjat, en som är mitt i livet och en som har livet på sjön bakom sig. Del 2 av 3. UR. Från 17/8 i K. Även i K 22/8.

19.30Brittiska flygvapnet 100 år med Ewan McGregor 2018 det hundra år sedan grundandet av RAF - det kungliga brittiska flygvapnet. Bröderna Ewan och Colin McGregor utforskar heroiska, äventyrliga och många gånger rörande historier från piloterna som var delaktiga i några av RAF:s viktigaste ögonblick. Vi får även ta del av flygplanens utveckling, från det ikoniska stridsplanet Spitfire från andra världskriget till det hypermoderna Typhoon. Från 18/8 i K.

21.00Dokument utifrån: Köttlobbyn Fransk dokumentär från 2017. Varför är julskinkan skär? Varför är vi så säkra på att den är nyttig? Vad står det egentligen på innehållsförteckningen? Undersökande journalisten Sandrine Rigaud granskar den mäktiga köttindustrin vars lobby inte drar sig för att smutskasta forskare och politiker som hotar dess intressen. Ju mer pengar som står på spel, desto brutalare är metoderna. Vad får det för konsekvenser? Och kan vi verkligen lita på att maten vi äter är säker?. Från 2017. Även i K 25/8. Textat sid. 199.

21.55Stjärnkockens rymdmat Vetenskaplig tillagning. Gourmetkockens kulinariska utmaning: att förnya den trista mat som serveras på rymdstationen ISS. Kocken går vetenskapligt tillväga och lyckas laga god mat som klarar både tyngdlösheten och rymdstationens stränga regler. Del 1 av 2. UR. Från 17/8 i K.

22.40Antikmagasinet Italien - Sverige. Hur ser design-relationen ut mellan Sverige och Italien? Antikmagasinet spanar och konstaterar att det nordiska och sydländska har mycket gemensamt. Gäster: formgivarna Luca Nichetto och Eero Kovisto. Programledare: Li Pamp. Del 9 av 12: Italien - Sverige. Från 8/3 i K. Även i K 22/8 och K 23/8. Textat sid. 199.

23.10Studio natur Säsong 9. Episod 9 Mix. Kvällens program svarar på en massa olika frågor om djur och natur. Hur länge måste man bada för att få bort en fästing? Kan det regna grodyngel från himlen? Är kungskobran så intelligent som det sägs? Hur mycket behöver insekter sova? Varför är gamla tallar vridna? Dessutom kollar vi vad som händer om man lägger en skrumpen morot i vatten. Med Marie Dacke, Kristina Snuttan Sundell och Bent Christensen. Programledare: Linda Olofsson. Del 9 av 9. Från 2017. Även i K 22/8, K 24/8 och K 25/8. Textat sid. 199.

23.40Min matresa i Bangladesh Ut i landet. En kulinarisk resa genom Bangladesh tillsammans med vinnaren av "Hela England bakar", Nadiya Hussain. Del 2 av 2. UR. Från 19/8 i K. Även i K 25/8.