MENY

Kunskapskanalen

14.00UR Samtiden

17.00Stickningssemester Norskt program från 2015. Stickningssemester. Fram med garnet, här ska stickas! Torill Bakke arrangerar sticksemester för passionerade handarbetare på Åndalsnes. För undervisning och handledning står inga mindre än den stickande designerduon Arne & Carlos.

17.05Gubbar bakom flötet Havsöring. Vännerna fiskar både havsöring och havsabborre i dagens avsnitt men Bob drabbas av sjösjuka. Komikerna Bob Mortimer och Paul Whitehouse har varit vänner i över 30 år. När de båda drabbas av hjärtsjukdomar gör de det enda rimliga - fiskar. Del 5 av 6. Havsöring. Från 19/2 i K.

17.35Guide till evig ungdom Vem ska man tro på? Med hjälp av stamceller kan man i dag bota sjukdomar som ansågs obotliga för bara några år sedan. Men ska man tro reklamen kan stamceller bota allt från autism till impotens och dålig hy. Vad är sant och vad är bluff? Timothy Caulfield tar experter till hjälp för att få svar. Del 6 av 6. UR. Från 21/2 i K.

18.20Amerikas urfolk En ny värld vaknar. Amerikas urfolk skapar ett sätt att leva som är både en vetenskaplig förståelse av naturen och en andlig strävan att hitta sin plats i den. Miljontals människor talar fortfarande sina inhemska språk och utövar gamla ritualer för att fira landets och himlens helighet. Del 4 av 4. UR. Från 23/2 i K.

19.15Asiens turbulenta historia Maos död. Under Maos välde tvingade han igenom både det Stora språnget och Kulturrevolutionen och förändrade därmed Kina i grunden. Men skulle han ha erkänt dagens moderna Kina och den supermakt landet utvecklats till? Del 3 av 8: Maos död. Från 22/2 i K. Även i K 27/2.

20.05Det vilda Mexiko Brittisk naturserie från 2017. Mayafolkets skogar. På Yucatánhalvön frodas regnskogen fast man inte ser några floder. Var finns allt vatten? Svar: nere i kalkberget. Och via tusentals slukhål kommer människor och träd åt de underjordiska floder som en gång också försörjde mayakulturen. Del 2 av 3. Från 22/2 i K. Även i K 27/2. Textat sid. 199.

21.00Dokument utifrån: Död åt hädarna! Brittisk dokumentär från 2020. I Pakistan är det livsfarligt att tala illa om profeten Muhammed. Bokstavligen. Konservativ islam dominerar landet och brott mot religion kan enligt lag straffas med halshuggning. Även rykten har lett till lynchningar och mord. Asia Bibi dömdes till döden för hädelse i samband med ett gräl med några arbetskamrater. Hennes fall väckte protester över hela världen. Men i Pakistan fortsatte massorna att kräva hennes död, påhejade av islamistiska predikanter. Reportern Mo Naqvi rapporterar från ett splittrat land där extremister och fanatiker har tagit regeringen som gisslan. Från 23/2 i SVT2. Även i K 28/2. Textat sid. 199.

22.15Omöjliga järnvägar På räls genom vatten. Järnvägsnätet har sedan 1800-talets början övervunnit nästan alla naturens svårbemästrade platser. Men det finns en miljö som är besvärligare än andra och det är vatten. Brittisk serie från 2018. Del 4 av 6. UR. Från 19/2 i K.

23.05Övergivna byggnader Den amerikanska djungelstaden. Vi besöker en amerikansk stad, nu bortruttnande i Amazonas regnskog. Vem byggde den och hur hamnade den här? Kulturella skillnader och okunskap om biologi ledde till snabbt förfall. Brittisk serie från 2018. Del 7 av 16. UR. Från 21/2 i K. Även i K 26/2.

23.50Murar, gränser och taggtråd Muren mellan USA och Mexiko. Seriestart. President Trump vill förlänga muren mellan USA och Mexiko för att hindra illegal invandring. Vi möter gränsvakter, murförespråkare och familjer som splittrats på grund av det hårdnande klimatet. Brittisk serie från 2018. Del 1 av 6. UR. Från 20/2 i K. Även i K 26/2.