MENY

SVT 2

15.00Drömyrke: veterinär Ta i allt du kan!. Saris första arbetsdag börjar med datorstrul och fortsätter med en stående kastrering av en hingst. Kia kallas ut till en kalvningsförlamning i Haapajärvi. En häst har smärtor i hoven och ägarna beskriver för Karollina hur de fruktar ett benbrott. Efter fem års studier i veterinärmedicin ska Kia, Karoliina och Sari göra sin första tjänstgöring som veterinär. Deras insatser under de kommande månaderna kommer att avgöra om de har vad som krävs för att klara av drömyrket. Del 3 av 8. (Finland, 2019). HD. Från 26/7 i SVT2. Även i SVT2 31/7.

15.30Drömyrke: veterinär Ett yrke på liv och död. Karoliinas arbetsdag på kliniken innehåller både glädje och sorg. Sari kallas ut till en ko som har börjat kalva tre veckor för tidigt och ägarna befarar att kalven är död. Som barn var Kia rädd för katter. Idag är de en naturlig del av hennes yrkesvardag och hon har dessutom två egna där hemma. Efter fem års studier i veterinärmedicin ska Kia, Karoliina och Sari göra sin första tjänstgöring som veterinär. Deras insatser under de kommande månaderna kommer att avgöra om de har vad som krävs för att klara av drömyrket. Del 4 av 8. (Finland, 2019). HD. Från 27/7 i SVT2. Även i SVT2 31/7.

16.00Rapport Nyheter från Sverige och världen. Textat sid. 199.

16.05Världens historia: Misstagen som sänkte Titanic Världens historia: Misstagen som sänkte Titanic. Att ett isberg var orsaken till att Titanic sjönk har med åren blivit en förenklad sanning. I dag vet man tack vare ny forskning att det var en kedja av händelser som ledde till att det osänkbara skeppet sjönk. I den här dokumentären får vi veta vilka tio misstag som ledde till en av historiens mest kända fartygskatastrofer. HD. Från 27/7 i SVT2. Även i SVT2 30/7 och SVT2 1/8. Textat sid. 199.

17.00Så träffades vi Svensk kortprogramserie från 2016. Lena och Thomas. Lena och Thomas bor på Österlen i Skåne och träffades 1973 på en dans. Programledaren och radioprataren Farah Abadi åker hem till sju par i olika delar av landet som har funnit kärleken i varandra. Alla kärleksparen har sin unika och fantastiska historia att berätta. Del 3 av 7. HD. Textat sid. 199.

17.10Ginos italienska frestelser Brittiskt matprogram från 2017. Paestum. I den antika staden Paestum är de traditionella hantverken i centrum - Gino kavlar upp ärmarna och får lära sig att göra både äkta buffelmozzarella och fusillipasta. Kocken Gino D'Acampo tar oss med till sitt hemland Italien och bjuder på en spännande matresa längs Medelhavskusten. Del 5 av 8: Paestum. HD. Tidigare sänt 2020. Även i SVT2 31/7.

17.35Nyhetstecken Nyheter på teckenspråk. HD. Textat sid. 199.

17.45Uutiset

17.55Oddasat

18.00Ålands hjältar Finsk serie från 2021. Kanotist i fara. Polisen Timo larmas till en skadegörelse, där förbipasserande har stoppat en misstänkt gärningsman. Sjöbevakaren Robban jobbar både till lands och till sjöss och får larm om en nödställd kanotist. En reality om vardagen för polis och sjöbevakning på Åland, där sjöbevakningen har såväl gränsbevaknings- som sjöräddningsuppgifter. Del 4 av 8. (Finland, 2021). HD. Även i SVT2 30/7, SVT2 31/7 och SVT24 1/8. Textat sid. 199.

18.20Tänk om Kanadensisk serie från 2020. Tänk om hela världen var en enda nation. En planet utan krig och konflikter, skulle det kunna bli verklighet om vi alla hade samma ledare och tillhörde samma land? En global regering skulle enklare kunna värna om mänskliga rättigheter och stärka ekonomier, men det finns stora risker. Vi utforskar för- och nackdelarna. HD.

18.30I'm in the band - storyn om The Hellacopters K special. Vi får följa med på en resa från det tidiga 90-talet i Stockholm då ett gäng musiker med Nicke Andersson i spetsen bestämmer sig för att starta vad som kom att bli rockbandet som inspirerade en hel generation musikälskare världen över, hyllade av sina fans och dyrkade av sina idoler. I en serie personliga porträtt följer vi bandets med- och motgångar under 25 års tid. HD. Sänds med 5.1 ljud. Från 23/7 i SVT2. Textat sid. 199.

19.30Själens röda rum Turkisk dramaserie från 2020. På en terapimottagning i Istanbul tar doktor Hanim och hennes kollegor dagligen emot traumatiserade och vilsna själar. Men det är inte bara patienterna som kämpar med sina tankar, de anställda på mottagningen är även de människor som kämpar med sina relationer, jobb och jobbiga minnen. Del 46 av 140. HD. Även i SVT24 senare i natt.

20.00MTV - kanalen som formade en generation Den 1 augusti 1981 sände en liten obskyr TV-kanal sin första sändning från en liten studio i New York. Kanalen hade döpts till MTV och när premiärsändningen var över var det få, om ens några, som trodde att kanalen skulle komma att bli ett kulturellt ungdomsfenomen som skulle förändra både musik- och TV-branschen. Här berättas historien om den lilla kabelkanalen MTV som blev ett gigantiskt globalt varumärke och förändrade en generation. Från den trevande starten då musikvideos knappt existerade till att världsstjärnor stod på kö för att få visas på bästa sändningstid. HD. Även i SVT2 30/7 och SVT2 31/7. Textat sid. 199.

21.00Aktuellt HD. Textat sid. 199.

21.25Suk Suk Hongkongsk långfilm från 2019. Ett drama om den 70-årige taxichauffören Pak som lever ensam med sin fru, sedan de vuxna barnen för länge sedan flyttat hemifrån. 65-årige Hoi har skilts från sin fru och lever tillsammans med sin son och hans familj. När Pak och Hoi möts av en slump så dröjer det inte länge förrän de blir kära i varandra. Hela livet har de båda dolt sina sexuella identiteter för sina närmaste men nu börjar de försiktigt drömma om en möjlig framtid tillsammans. HD.

23.00First ladies Amerikansk dokumentärserie från 2020. Jackie Kennedy. Jackie Kennedys tid i Vita huset blev förhållandevis kort och slutet tragiskt i och med mordet på John F Kennedy. Men trots den korta tiden blev hon en av de mest folkkära presidentfruarna i historien. Genom unika bilder, brev och ljudinspelningar avslöjar den här episoden hur Jackie under dagarna efter mordet tog kontroll över hur JFK:s historiska arv skulle lyftas fram. Del 2 av 5. HD. Från 25/7 i SVT2.

23.45Vetenskapens värld sommar da Vincis hemligheter. Del 7 av 10: da Vincis hemligheter. Leonardo da Vinci var en sann renässansmänniska. Utbildad inom teknik, konst och biologi. Som uppfinnare var han ett geni och hundratals år före sin tid. Men vem var konstnären da Vinci? Och hur fick Mona Lisa sitt mystiska leende? Med modern teknik avslöjas nu hans hemligheter, lager för lager. Forskare inser nu alltmer att vetenskapsmannen da Vinci var en förutsättning för konstnären da Vinci. Och vice versa. Filmen är tidigare visad 2020. Programledare: Victoria Dyring. HD. Från 26/7 i SVT2. Även i SVT2 31/7. Textat sid. 199.

00.45Dejtingsvindlaren Amerikansk dokumentärserie från 2020. Tack för att du ringde. Jakten på bedragaren fortsätter och spåren visar sig leda åt flera olika håll, med ledtrådar som pekar mot både mot Belize, Kansas City och Knoxville. Nya bedrägerier uppdagas hela tiden och sökandet blir allt mer invecklat och komplicerat. Del 3 av 4. HD. Sänds med 5.1 ljud. Från 26/7 i SVT2.

01.45Sportnytt HD. Textat sid. 199.

02.00Nyhetstecken Nyheter på teckenspråk. HD. Textat sid. 199.