MENY

SVT 24

21.00Arvinge okänd - teckenspråkstolkat Svensk dokumentärserie från 2017. Pappan och miljonerna. Kattis Ahlström och Niklas Källner söker upp personer med rätt till ett arv och en okänd familjehistoria. Del 1 av 6: Pappan och miljonerna. Ungraren Stephan Tasi dör ensam i Malmö 2013 och lämnar efter sig 7 miljoner kronor. Någonstans finns en son med rätt till arvet. Vet sonen att hans pappa är död? Varför förlorade far och son kontakten när Stephan flydde till Sverige under Ungernrevolten? Kattis Ahlström och Niklas Källner nystar upp ett livsöde som påverkats av krig och flykt och finner en arvinge som får miljoner - men aldrig återfår sin pappa. Textat sid. 199.

22.00Moderland - teckenspråkstolkat Hur gick det till när Boliden blev föremål för en av Sveriges största terroristjakter? Och vad hände med huvudpersonen när stormen lagt sig? Vi följer Moder Mothanna Magids strävsamma väntan på uppehållstillstånd och upprättelse samtidigt som krigets fasor från hemlandet Irak gör sig påminda. UR. Textat sid. 199.

23.00Meningen med livet Del 1 av 8. Vad är meningen med allt? Den frågan ställer sig Anna Lindman och tar hjälp av åtta kända svenskar som i sitt liv och sitt skapande slitit med frågan. Författaren Theodor Kallifatides inspirerades redan i tonåren av de antika, grekiska filosoferna. Tillsammans med programledaren Anna Lindman återvänder han till sin barndomsstad Aten för ett samtal om nödvändigheten att fundera över de stora livsfrågorna och om kärleksrelationer som meningsskapande i våra liv. I serien träffar Anna Lindman också KG Hammar, Nina Hemmingsson, Anna Vnuk, Stefan Einhorn, Åsa Moberg, Daniel Boyacioglu och Bodil Jönsson. Från 23/8 i SVT2. Även i SVT2 25/8 och SVT2 26/8. Textat sid. 199.

23.30Skönhetens makt Dansk dokumentärserie från 2016. Del 1 av 6. Kommer skönhet inifrån och vilka människor tycker vi är vackra? Programledaren Chris Pedersen tar en titt på våra ideal och undersöker vad som är skönhetens konsekvens och privilegier. Han möter bland annat en av världens mest framgångsrika modeller, en Vogue-redaktör och en av världens ledande skönhetsforskare. Från 22/8 i SVT2. Även i SVT2 26/8 och SVT2 27/8.

00.00Gitarrtokig Svensk dokumentär från 2017. Mauro Scocco är på jakt efter en ny gitarr och vill att den ska låta som Pluras gamla Gibson. För att få fram det ultimata instrumentet vänder han sig till gitarrbyggaren David Sundberg som får i uppdrag att bygga gitarren. Tillsammans får vi följa med under processen och se hur Mauros drömgitarr sakta växer fram. Från 20/8 i SVT2. Även i SVT2 26/8. Textat sid. 199.

01.00Per Anders Fogelström K special. Per Anders Fogelström. En film om en av Sveriges mest lästa författare någonsin, Per Anders Fogelström. Filmen skildrar den turbulenta barndomen, de exceptionella framgångarna med romaner som "Sommaren med Monika" och "Mina drömmars stad" och den livslånga gåta som kom att prägla Per Anders Fogelströms liv: hans fars plötsliga försvinnande. Medverkar gör Per Fogelström som för första gången offentligt berättar om sin pappa, författaren Susanna Alakoski, f.d. statsministern Ingvar Carlsson, kulturjournalisten Ulrika Knutson och författaren Göran Greider med flera. Per Anders Fogelström dog 1998 och i år är det 100 år sedan han föddes. En film av Anders Lundgren. Från 22/8 i SVT1. Textat sid. 199.

02.00Uppfinnaren Norsk livsstilsserie från 2016. Del 6 av 7. Tusenkonstnären Erik Alfred Tesaker har planer på att plantera ut fisk i tjärnen. Han funderar också på hur man löser problemet med tandkrämsrester. Drömtornsprojektet fortskrider, trots allt. Ansökan är inte godkänd ännu, men han hoppas på det bästa. Erik Alfred Tesaker följde sin dröm, sa upp sig från jobbet och flyttade ut på landet med sin familj. På gården Øystøl vill han skapa ett självförsörjande mekaniskt paradis för sig och sin familj, hustrun Ellen Marie och de tre barnen Selma (10), Alfred (8) och Tønnes (6). Från 21/8 i SVT1.