MENY

SVT 24

21.00Dox: Magnus - schackgeniet Prisbelönt norsk dokumentär från 2016. Magnus - schackgeniet. Han har kallats Norges svar på Zlatan, den unge schackmästaren Magnus Carlsen. Redan som barn hade han siktet inne på att bli bäst i världen. Men resan mot världsmästerskapet hade också ett pris. Med unikt material från Magnus tidiga år får vi följa honom i med- och motgångar, mobbad i skolan som annorlunda och hela tiden stöttad av en uppmuntrande familj. Från 26/6 i SVT2. Även i SVT2 2/7.

22.15Vi kallas tiggare - filmen Filmversionen av dokumentärserien från 2015 om några av dem som tigger på våra gator. Alexandra Pascalidou möter Flori, Mihai, Clara, Ramona och Siinto i deras läger i Borås och åker till Rumänien och besöker det fattigaste området i Buzau och träffar ministern i Bukarest som är ansvarig för att hjälpa de mest utsatta. Från 25/6 i SVT2. Även i SVT2 1/7. Textat sid. 199.

23.40Dinosaurierna Brittisk dokumentär från 2015. Del 1 av 2. Dinosauriernas liv och död är alltid fascinerande och här fokuseras det på deras liv i Storbritannien. Ellie Harrison förälskade sig i dessa varelser och gör här en resa i tiden för att verkligen bejaka sin kärlek. Hon undersöker alla spår hon hittar och förvandlar London till ett Jurassic Park. Från SVT2 tidigare i dag.

00.25Titta jag flyger igen Svensk dokumentär från 2015. Dokumentärfilmaren Gunnar Magg möter flygentusiasterna, amatörerna och proffsen - alla med det gemensamt att de brinner för flyg i alla dess former. Vi träffar aviatörer och flygaress som tar oss in i deras aerodynamiska värld fylld av G-krafter och framtidsvisioner. Medverkar gör bland andra äventyrerskan Renata Chlumska och astronaut Christer Fuglesang som pratar om framtidens charterresor i rymden, flygaresset Jacob Holländer med sina 4 SkyCat wingwalkers, tjejer som gör uppvisningar runt hela världen och Yves "Jetman" Rossy som flyger med en egen tillverkad jetmotor på ryggen. Från 26/6 i SVT2. Även i SVT2 30/6 och SVT2 2/7. Textat sid. 199.

01.25Havsörnens osynliga fiende Norskt naturprogram från 2014. Alldeles nära staden och bara strax utanför Tromsö har ett havsörnspar etablerat ett bo och fått ungar. Forskaren Trond Johnsen följer fåglarna och lär sig mer om den osynliga fiende som i flera generationer har hotat havsörnarnas existens. Människoskapade miljögifter bärs av luft- och vattenströmmar och tas upp av den fisk som utgör örnarnas föda. Från 21/6 i SVT2.