MENY

SVT 24

21.00Utvandrarna - syntolkat Svensk dramaserie från 1974. Del 1 av 4: Stenriket. Efter Vilhelm Mobergs stora romaner om Karl Oskar och Kristina, som utvandrade från Ljuders socken och var med om att grunda en svenskbygd i Amerika. Textat sid. 199.

21.50Mandela - en kamp för frihet Amerikansk dramaserie från 2017. Defiance. Mandela står inför rätta för högförräderi, och hans äktenskap med Winnie påverkas av en osäker framtid och påfrestningarna som följer efter att regeringen infört undantagstillstånd. Trots att trycket på rörelsen hårdnar, växer Mandelas roll inom ANC och när domslutet väl offentliggörs är han ett namn på uppgång. Del 2 av 6: Defiance. Från 16/7 i SVT1.

22.45Första dejten: England Brittisk realityserie från 2015. Blir du roligare när du dricker?. Hur hanterar Mark mardrömsdejten med yogaläraren Abi? Och får asexuella Oxford-studenten gå på en andra dejt?. Från 18/7 i SVT1.

23.35Top gear Brittiskt motorprogram från 2016. Matt LeBlanc (Joey från Vänner) provkör och tävlar med spektakulära bilar. Han är sidekick till programledaren Chris Evans och i det här avsnittet tävlar de om vem som kan köra trehjuling snabbast till Blackpool. Landskampen mellan USA och Storbritannien blir mörk, smutsig och mycket lerig. Från SVT2 tidigare i dag.

00.25Martha & Niki K special. Martha & Niki. Hiphop-dansarna Martha Nabwire och Niki Tsappos bryter ny mark och erövrar världen genom sin dans. Med extrem talang tar de över i en mansdominerad värld där killarna alltid tagit plats medan tjejerna stått vid sidan av och hejat på. När de deltar i tävlingen Juste Debout i Paris har de chans att vinna det finaste priset på den internationella streetdance-scenen. Och därmed bli de första kvinnliga världsmästarna. Detta är Tora Mkandawire Mårtens film om Martha och Nikis kärlek till dansen och till varandra. Men det är också en film om vänskap som ställs på prov och om att hitta sin plats, sina önskningar och sin egen väg i livet. Det är en hyllning till dansen, till vänskapen, till hiphopen. Från 11/7 i SVT2. Textat sid. 199.

02.00Hundraårskåken Finsk programserie om husbygge från 2017. Taklagsfest. Huset når takåshöjd och det är dags för taklagsfest. Men bygget är försenat och man ligger efter i tidtabellen. På tomten där hans föräldrahem stod vill Juha-Pekka uppföra ett hus som ska hålla i minst 100 år. Vägen dit blir lång och full av utmaningar. Del 4 av 10. Från SVT2 tidigare i dag. Även i SVT2 20/7 och SVT2 21/7.

02.30Du är här! Isländskt program från 2015. Katrín Jakobsdóttir. Programledaren Gísli Marteinn Baldursson möter framstående islänningar, följer med till en plats som betytt särskilt mycket för dem och bidragit till att forma dem som personer. Denna gång: Gísli möter Katrín Jakobsdóttir, populär politiker, deckarexpert och litteraturvetare. Från SVT2 tidigare i dag.