MENY

Kunskapskanalen

15.00UR Samtiden

18.00Frisörer i världen Pretoria. Uncle Dirk styr det lilla samhället med strikt disciplin och hoppingivande gudstro. Här möts utblottade vita sydafrikaner i en fristad där de kan övervinna missbruk och brottslighet. Utanför sin lilla barack, i det fria, klipper Adri sina kunder. Del 4 av 6. UR. Från 17/11 i K.

18.25Den australiska kusten Del 5 av 8. Vad finns gömt under Stora barriärrevet egentligen? Marinbiologen Emma Johnston tar sig an att ta reda på det och dyker efter naturens skatter på djupet. Här i Norra Queensland är två imponerande miljöer placerade på världsarvslistan: Stora barriärrevet och Gondwanas regnskogar, båda enastående, och hotade. Doktor Alice Garner återupptäcker även norra Australiens "lilla Italien" och landskapsarkitekten Brendan Moar testar genom simulering kraften i en tropisk cyklon, för att se vad den hårt drabbade kusten frekventeras av. Från 18/11 i K.

19.15Världens natur: Thailand - tempel och tigrar Brittisk naturserie från 2017. Del 1 av 3. Vid sidan av soldränkta stränder finns ett annat Thailand att upptäcka för den naturintresserade turisten. Vi börjar i söder bland lodräta klippor som reser sig ur havet, där både människor och apor klättrar och där de fåglar häckar vars bon är en delikatess. Från 19/11 i SVT2. Även i K 24/11. Textat sid. 199.

20.05Martin Luther King till Obama Ut ur skuggorna. En tidsresa genom femtio år av afroamerikansk historia. Medborgarrättskämpen Malcolm X valde att ta till våld om så krävdes, till skillnad från Martin Luther King Jr som predikade icke-våldsprincipen. James Brown berättar om varför han bytte frisyr utifrån ett politiskt ställningstagande. Människorättsaktivisten och politikern Jesse Jackson sammanfattar det amerikanska 60-talet ur sin synvinkel. Del 1 av 4. UR. Även i K 25/11 och K 28/11.

21.00Studio natur Säsong 9. Ljud. Del 8 av 9. Naturen är full av olika ljud och i kväll handlar Studio natur om ljudens betydelse, uppkomst och funktion. Låter bin mer på våren än på hösten? Kan djur utveckla olika dialekter? Skadas hundarnas hörsel av gevärsskott? Varför surrar mygg så som de gör? Vilka djur kommunicerar med ultraljud? Marie testar om Linda, Bent och Snuttan kan höra skillnad på olika insekters surr. Dessutom försöker vi få en syrsa att spela under programmets gång. Med Marie Dacke, Kristina Snuttan Sundell och Bent Christensen. Programledare: Linda Olofsson. Även i K 25/11, K 28/11 och K 29/11. Textat sid. 199.

21.30Läraren som utmanade Hitler Brittisk dokumentär från 2016. Mitt i nazitidens Tyskland blev en judisk skola fristad för hundratals barn. När världen valde att blunda gjorde en lärarinna allt för att skydda sina elever. Hon och hennes man hittade ett kryphål i lagen som gav dem tillstånd att öppna en judisk skola i Berlin mitt i tider av diskriminering och förföljelse. Det var en institution som egentligen inte hade något utrymme att existera. En dramatisk historia om modet att trotsa de rådande krafterna under det som senare blev känt som förintelsen. Från 14/10 i K. Även i K 25/11.

22.15Life Brittisk naturserie från 2010. Del 9 av 10: Växter. Djur har alltid varit mer populära än växterna i naturfilmerna, helt enkelt för att de rör på sig och gör intressanta saker medan örter och träd bara står där. Men det var då det. Nu kan vi med ny kamerateknik följa den sanna dramatiken i växternas värld, verkligen se hur de kämpar om ljuset i skogen, bemästrar torka, pollineras - eller till och med jagar insekter. Från 19/11 i K. Textat sid. 199.

23.05Vetenskapsstudion Energirevolutionen. Del 8 av 10. Energirevolutionen. Är det dags att sluta betala till elbolagen för el? Ett vanligt villatak tar emot fem gånger mer solljus än vad som behövs för hushållets årsförbrukning av el. Kommer solenergin att lyckas ersätta kol och olja? Kan vi till och med kapa våra egna elräkningar på köpet? Vilka miljöfarliga ämnen innehåller egentligen solcellerna? Vilken energi mer än sol kommer att driva vårt samhälle om några år och kommer världens beroende av olja verkligen att blåsa bort? Programledare: Linus Brohult. Från 20/11 i K. Även i K 25/11. Textat sid. 199.

23.35Så gjordes Dold kamera bland djuren Så gjordes "Dold kamera bland djuren". Det började med en enkel "stenbumlingskamera" hos en grupp lejon för 16 år sedan. Sedan dess har alltmer avancerade spionkameror gett oss nya bilder av delfiner, pingviner, isbjörnar och många andra arter. I BBC:s serie Dold kamera bland djuren är det 34 spioner som infiltrerar och filmar olika djur världen över. Men hur gick det till?. Från 18/11 i K. Textat sid. 199.

00.30USA enligt Oliver Stone Reagan, Gorbatjov och tredje världen. De två männen dominerade världspolitiken under 1980-talet, Reagan och Gorbatjov. Hur är jihad, Star Wars och börskraschen kopplade till dem? Kontroversielle Oliver Stone ger en annan vinkling än vad amerikanerna är vana vid. Del 8 av 10. UR. Från 22/11 i K. Även i K 26/11 och K 27/11.

01.30Gayby baby Fyra barns tankar om livet och hur det är att växa upp med homosexuella föräldrar. Hur ser deras drömmar och utmaningar ut? En varm berättelse fylld av kärlek och livets stora frågor. UR. Från 21/11 i K. Även i K 25/11.